Metro Redux - što nam to novo donosi Metro paket

Metro Redux - što nam to novo donosi Metro paket

Nedavno je izašao Metro Redux, paket aranžman obje Metro igre u novom ruhu. Naravno kako je Metro 2033 star četiri godine očekivalo se da će on doživjeti više promjena u odnosu na Last Light, koji je izdan prije nešto više od godinu dana. Odlučili smo za vas usporediti razlike između originalnih i nanovo izdanih igara kako biste mogli odlučiti isplati li vam se kupovati Redux.

Lako je zaključiti da je glavni motiv koji stoji iza izdavanja Reduxa prilagođavanje originalnog Metroa modernoj grafici, te izdavanju inačice za konzole nove generacije. Na službenim stranicama, doduše, developeri su se hvalili sa nečim što nadilazi obični „grafički facelift“, konkretno u opisu stoji:

„Doživite radikalno poboljšan gameplay: napredniji neprijateljski A.I, poboljšanu borbenu i stealth mehaniku, superiornije rukovanje oružjima i responzivnije, intuitivnije kontrole uz dodatak karakterističnih obilježja poput atmosferične mehanike „brisanja maske“, nadogradnje oružja i tihih ubojstava i onesposobljavanja.“

Čitajući opis igre, očigledno je da su developeri prihvatili kritike vezane za Metro 2033, kojem je najveći problem bio gameplay – kardinalna greška kada je FPS u pitanju. Loše napucavanje, bez obzira na survival horor konotacije, u FPS-u ne može nadoknaditi nikakva priča i/ili atmosfera. U našoj recenziji također jasno možete vidjeti da je jedina zamjerka bila loše izvedena borba. Last Light, izdan prošle godine, se dotaknuo problema i igra je zbog toga bila vidno bolja i, što je još važnije, bio ju je znatno veći užitak igrati. Bitno je reći da mi ne želimo da igre budu lagane. Našlo se mnogo igrača Metroa koji su govorili da borba „nije loša, već je samo teška“, što po našem mišljenju definitivno nije bio slučaj, a to se da jasno vidjeti upravo iz nastavka, gdje igra nije izgubila na težini već samo na frustraciji. Metro 2033 Redux je tako zapravo originalni Metro 2033 upakiran u novi 4A engine nastavka, koji se također i igra sa borbenom mehanikom Last Lighta.

O grafičkim poboljšanjima ne treba pretjerano trošiti riječi, dizajn, broj tekstura i ini vizualni aspekti su svi poboljšani, što dodatno daje težinu specifičnoj atmosferi kojom je igra i prije obilovala, a jasnu usporedbu možete i vidjeti u donjem videu.

Možete primijetiti da ne spominjemo Redux izdanje Last Lighta. To je jednostavno zato jer nekih znatnijih promjena nema, odnosno sve promjene su čisto (manje) vizualne prirode. Nije ni moguće očekivati neko znatnije poboljšanje ako se uzme u obzir da je igra izašla prije tek nešto više od godinu dana.

Metro Redux paket na Steamu košta 39,98€ (oko 300kn), s tim da igre možete preuzeti i odvojeno za 19,99€ po igri (oko 150kn). S obzirom da mi ne vidimo smisao kupovanja Last Lighta bez ikakvih značajnih poboljšanja (poput dodatnih sadržaja i sl.), preporučujemo „samo“ Metro 2033 Redux, jer predstavlja ultimativnu verziju jedne jako dobre igre koja se konačno prikazala u puno sjaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:38