Napoleon: Total War

Pogodak u spremište baruta donosi \"instant kill\"

Napoleonove bitke, odnosno više-manje cijeli njegov život je tematika novog nastavka Total War franšize. Nema puno razlika između Napoleona i Empirea (prethodnog nastavka), ali to je više zbog toga što se same bitke nisu mogle puno promijeniti jer je samo naoružanje praktički isto, dakle nagledat ćete se topova i bajuneta te se okušavati u pomorskim bitkama sa mnoštvom borbenih jedrenjaka.

Taj mali vojskovođa…

Kao što i sam naziv govori u glavnom dijelu kampanje ćete preuzeti ulogu Napoleona, od njegovih prvih vojnih stopa, pa sve do njegovog konačnog pada. Isto tako kampanju, je moguće igrati sa Alijansom i dobiti uvid kako su stvari izgledale s druge strane. Naravno osim kampanja moći ćete uroniti odmah u masovne bitke u skirmishu koji pruža opciju borbe na kopnu, moru ili pokušaj osvajanja utvrde. Ono što je zajedničko svim tim modovima i “podlogama” bitaka je epski doživljaj. Kao što smo već naviknuli od Total War serijala na ekranu će se istovremeno boriti stotine vojnika što je stvarno fantastično, pogotovo kad se uzme u obzir da su mape još bolje nego u prijašnjim serijalima. Iako je Total War serijal, pa tako i ovaj nastavak klasificiran kao RTS, on je puno više od toga, dok se krećete mapom imat ćete osjećaj kao da igrate Civilization zbog karakterističnog načina kretanja (na poteze), bavljenja diplomacijom, trgovinom i općenito odnosima sa državama. Ako se odlučite udubiti u svakodnevne oslove svojih gradova i njihovih građana, ostat ćete iznenađeni koliko je taj aspekt igre dubok (po razini detalja nekad podsjeti na Anno 1404.). Naravno tu je i ta epska borba po kojoj se serijal i toliko poznat i cijenjen, ona je kao što smo rekli dobila samo sitne preinake u odnosu na Empire, no to nipošto nije loša stvar jer ono što funkcionira ne bi se ni trebalo mijenjati. Oni koji ne znaju, borba se svodi na sam okršaj dvaju (ili više) vojski, dakle nema one “skupi resurse – izgradi bazu – napravi vojsku – napadni protivnika” šablone, nego imate prvo strogo taktički dio gdje razmještate svoj trupe po terenu (koji je naravno ograničen), nešto slično razmještanju u Heroesima, samo na puno većoj skali. Nakon razmještaja krećete u boj gdje morate obraćati pozornost na moral vojnika, njihovo fizičko stanje, pa čak i vremenske uvijete, jer ovaj puta neki narod koji nije navikao na ekstremne uvijete (pustinja, ledena tundra) prima negativan utjecaj na samu izvedbu vojnika. Sve to i još puno više morat ćete uzeti u obzir tako da igra definitivno nije za one koji su željni samo malo usputne zabave.

Europa na dlanu

Grafički engine je očigledno puno bolje optimiziran, tako da, iako nema značajnih pomaka u samoj kvaliteti prikaza, igra se odvija brže iako su mape veće te se više faktora uzima u obzir. Zvuk nije loš ali nije ništa spektakularno, pratit će vas orkestralne dionice, van borbe će vam se obraćati na engleskom s jakim francuskim naglaskom, dok ćete u borbi moći slušati povike na materinjim jezicima vojnika. Total War je upravo ono što mu i ime govori, totalni rat sa puno aspekata na koje morate paziti i vješto balansirati i danonoćnim taktiziranjem u svim dijelovima igre koji će vas na trenutke izluđivati, tako da igru preporučujemo samo onima koje i inače igraju ovakve igre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 13:47