SVIJET GEJMERA

Nerazumno skupi projekti, kakvih je u industriji videoigara sve više, mogli bi je dovesti do propasti

Časopis Forbes konstatirao je da to znači da “Marvel’s Spider-Man 2” unatoč više nego dobroj prodaji još uvijek nije na nuli

 Insomniac Games/Playstation/
Sonyju se sigurno ne sviđa to što gejming javnost sada zna da je njegova igra “Marvel’s Spider-Man 2” navodno koštala astronomskih 315 milijuna dolara

Hakerska grupa Rhysida objavila je 12. prosinca da je američkom studiju za razvoj videoigara Insomniac Games ukrala 1,3 milijuna povjerljivih i vrijednih datoteka (1,67 terabajta). Studio je zatim ucijenila, međutim on nije ispunio njezine zahtjeve. Nakon što od Insomniaca i njegova vlasnika Sonyja nisu dobili ni lipe, hakeri su ukradenu robu stavili na aukciju i pokušali je prodati za najmanje 50 bitcoina (malo više od dva milijuna dolara). Rhysida je naposlijetku na svojoj stranici na darknetu (skrivenom dijelu interneta) objavila 98 posto ukradenih materijala, a ostatak je prodala.

Napad na Insomniac uzdrmao je gejming zajednicu do temelja. Prije svega, hakeri su definitivno ugrozili sigurnost otprilike 400 zaposlenika studija. Axios je početkom 2023. objavio rezultate ankete koja je pokazala da je velika većina djelatnika u industriji videoigara od igrača primila razne prijetnje. S obzirom na to, posljedice ovog hakerskog udara za njih će zasigurno biti dalekosežne i dugotrajne.

Pored osobnih podataka zaposlenika Insomniaca, hakeri su objavili i niz upadljivih informacija o igrama koje studio razvija, koliko one koštaju i kada ih planira izdati. Novinari su se našli na mukama jer mnogi nisu znali kako pisati o tim informacijama budući da ih nisu dobili na uobičajen način – od Insomniaca i Sonyja. Studiji i izdavači notorno su tajnoviti i rijetko su kada voljni razgovarati o planovima i proračunima, o čemu filmska industrija koju prečesto imitiraju spremno govori.

Sonyju se sigurno ne sviđa to što gejming javnost sada zna da je njegova igra “Marvel’s Spider-Man 2” navodno koštala astronomskih 315 milijuna dolara te da će slična sredstva uložiti u druge igre s Marvelovim predznakom. Časopis Forbes konstatirao je da to znači da “Marvel’s Spider-Man 2” unatoč više nego dobroj prodaji još uvijek nije na nuli. Čak i ako u konačnici izađe iz “crvenog”, pitanje je je li takvo poslovanje održivo. Budući da jednim okom stalno gleda Hollywood, bilo bi mudro da gejming pomnije prouči njegovu povijest i uoči da nerazumno skupi projekti kakvih je u industriji igara sve više mogu dovesti do propasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:38