SVIJET GEJMERA

Poklonjenom se konju ne gleda u zube, osim kada je to FIFA

Analitičar Daniel Ahmad ustvrdio je da je neto prihod EA-a u 2021. od ”Ultimate Team” moda igranja u svim svojim sportskim igrama iznosio 1,62 milijardi dolara

 Christophe Gateau/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
Belgija je 2018. tzv. kutije s plijenom (eng. loot box), što paketi igrača u FIFA-inom "Ultimate Teamu" nedvojbeno jesu, proglasila ilegalnima

Pretplatnici Sonyjevog PlayStation Plus servisa u svibnju su na dar dobili igre "Tribes of Midgard", "Curse of the Dead Gods" i "FIFA 22". Od te tri igre najveći je ulov dakako "FIFA", koja će vlasnike PlayStation konzola koštati preko 500 kuna. Najveći i - najproblematičniji.

Ugledavši se na hobi prikupljanja Paninijevih sličica nogometaša, studio za razvoj i izdavanje videoigara EA Sports, podružnica izdavača Electronic Artsa (EA), uveo je sličnu mogućnost u igri "FIFA 09" i pronašao rudnik zlata.

"Ultimate Team" igračima je omogućio da pomoću kupovanja, prodavanja, razmjenjivanja i aukcija nogometaša izgrade momčad iz snova te s njom igraju protiv drugih igrača.

Spomenute transakcije realiziraju se pomoću virtualne valute, a ona se može stjecati ili učestalim igranjem ili kupovanjem za pravi novac.

Igrači FIFA-e ne znaju koje će igrače dobiti u "Ultimate Team" paketima pa se izgradnja idealnih momčadi svodi na ono što kolokvijalno zovemo srećom. Ako vas spomenuto neodoljivo podsjeća na kockanje i druge igre na sreću, dojam vas ne vara.

Belgija je 2018. tzv. kutije s plijenom (eng. loot box), što paketi igrača u "Ultimate Teamu" nedvojbeno jesu, proglasila ilegalnima, a jedan je sud u Nizozemskoj 2020. tamošnjim regulatorima omogućio da izdavača FIFA-e zbog tih mikrotransakcija kazni maksimalnom kaznom od 5,85 milijuna američkih dolara.

Stručnjaci koji se bave ovisnošću o kockanju tvrde da mehanike poput "Ultimate Teama" iskorištavaju neuroraznolike osobe te ovisnike i da ne bi smjele biti prisutne u igrama koje su dostupne mlađima od 18 godina.

Bivši šef EA Sportsa Peter Moore lani je ustvrdio da "Ultimate Team" nije kockanje. Glavni direktor za iskustva u EA-u Chris Bruzzo Eurogameru je također rekao da tek 20 posto igrača FIFA-e u njoj troši stvarni novac te da igrači mlađi od 18 godina čine "nizak" postotak igrača FIFA-e. Istovremeno, Bruzzo je tada ustvrdio da FIFA-u igra 100 milijuna ljudi.

Konteksta radi, analitičar Daniel Ahmad ustvrdio je da je neto prihod EA-a u 2021. od "Ultimate Team" moda igranja u svim svojim sportskim igrama iznosio 1,62 milijardi dolara.

Moore je pak u spomenutom razgovoru rekao da je neto prihod EA-a od "Ultimate Teama" u 2020. godini iznosio 1,49 milijardi dolara te da je predstavljao 27 posto ukupnog neto prihoda izdavača.

Stoga, prije nego što preuzmete FIFA-u iz PlayStationove trgovine, prisjetite se Laokonta i njegove poznate: "Bojim se Danajaca i kad darove nose".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:58