Predstavljen dodatak za Oculus Rift koji će igrama dodati dimenziju mirisa

Predstavljen dodatak za Oculus Rift koji će igrama dodati dimenziju mirisa

Nakon predstavljanja Oculus Rifta, virtualna stvarnost u igrama postaje sve važniji dio gaming zajednice. Ne samo da ćemo uskoro dobiti spomenuti headset, već je i Valve predstavio vlastiti VR headset koji će biti namijenjen prvenstveno igrama. Iako ovi uređaji još uvijek nisu u prodaji, već su se počeli razvijati razni dodaci za njih.

FeelReal je jedan od tih dodataka. Uz pomoć Bluetootha, ova zanimljiva maska se spaja se na Oculus Rift, a igraču se stavlja preko usta i nosa. Na ovaj način će FeelReal omogućiti puštanje mirisa i kontroliranje temperature tijekom prikazivanja virtualne stvarnosti na malenim zaslona Oculusa.

Maska je sastavljena od malenih grijača, zračnog hladnjaka, ovlaživača zraka, motora za vibraciju i mikrofona te posebne kasete za dodavanje mirisa. Kombinacijom ovih uređaja, FellReal može kreirati mirise i atmosferu oceana, džungle, vatre, trave, pudera/praška, cvijeća i metala.

feelreal-oculus-rift-maska_1
Predstavljen dodatak za Oculus Rift koji će igrama dodati dimenziju mirisa

Ekipa iz The Vergea je testirala uređaj i ostala iznenađena rezultatima: “Kretao sam se travnatim terenom i prašumom bez ikakvih neugodnosti. A zatim, nakon nekoliko trenutaka, sustav je počeo raditi. Lebdio sam prema vodopadu, sunce je obasjavalo kamenje oko mene. ‘Osjećat ćeš se mokro’, obećao je natpis. Hladnjaci u FeelRealu su počeli hladiti zrak oko mojih usta i nosa, a trenutak kasnije, osjetio sam kapljicu vode na obrazu. Nije bilo prirodno, naravno, no bilo je ugodno – kao hladni povjetarac na prepunom podu konvencije na kojoj sam se nalazio”, rekao je novinar koji je testirao uređaj.

“A zatim, taman kada sam se počeo navikavati na virtualni klima uređaj, demonstracija me upozorila da će mi postati vruće. Mikro-hladnjaci su se isključili, a ja sam osjetio ekvivalent sušila za kosu pred svojim ustima i nosom. Ne sjećam se kako je kaseta za vatru mirisala jer sam bio previše zauzet uvjeravanjem samog sebe da, unatoč tome što sam osjećao ispod tog komada plastike, zapravo nisam bio gušen”, dodao je.

Čini se da virtualna stvarnost odlično napreduje, a samo je pitanje mjeseci kada ćemo svi imati priliku zaigrati igre koje nećemo razlikovati od stvarnosti.

feelreal-oculus-rift-maska_2
Predstavljen dodatak za Oculus Rift koji će igrama dodati dimenziju mirisafeelreal-oculus-rift-maska_3
Predstavljen dodatak za Oculus Rift koji će igrama dodati dimenziju mirisa[preuzeto s theverge.com]

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. veljača 2021 18:23