JEDAN OD NAJVEĆIH SAJMOVA U EUROPI

PREMIJER PLENKOVIĆ S DELEGACIJOM NA SAJMU REBOOT INFOGAMER Raste institucionalna potpora industriji videoigara, sektoru koji raste iz godine u godinu

Nina Obuljen Koržinek, Andrej Plenković, Krešimir Partl i Aleksandar Gavrilović iz studija za razvoj videoigara Gamechuck
 Dino Šertović / REBOOT
 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je u utorak 8. po redu Reboot InfoGamer, jedan od najvećih gaming sajmova na svijetu koji bi ove godine, u njegovom najraskošnijem izdanju do sad, trebalo posjetiti više od 100 tisuća posjetitelja iz regije i cijele Europe.

Premijer je istaknuo da je upravo njegova Vlada prva u potpunosti uvrštenjem videoigara u Audiovizualni zakon stvorila okvir za financiranje proizvodnje videoigara. "Prvi put su financirane videoigre kroz program Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva za Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama", dodao je Plenković te spomenuo i program poticanja poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama koji zajednički provode ministarstva kulture i gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Processed with VSCO with c8 preset
Dino Šertović / REBOOT
Damir Đurović, Andrej Plenković, Nina Obuljen Koržinek, Krešimir Partl

"Radimo s klasterom game designera na novim modelima financiranja tog sektora. Hrvatska industrija videoigara glede prihoda i broja zaposlenih bilježi rast od čak 50%, dok industrija na globalnoj razini bilježi godišnji rast od 8% do 10%. Tu želim posebno istaknuti jednu vrstu gospodarske, strukturne prilagodbe koja se u pogledu ovoga sektora odvija u Sisačko-moslavačkoj županiji. Želim tu pozdraviti i gradonačelnika Novske, koja ostvaruje sjajne rezultate na tom području, kao i Sisak. Pokrenuli smo se u sektoru obrazovanja kako bismo stvorili nove naraštaje srednjoškolskih i visokoobrazovanih game designera."

Otvorenju Reboot InfoGamera prisustvovali su i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl. "Uvođenjem videoigara u audiovizualne djelatnosti omogućeno je poticanje i sufinanciranje videoigara od kulturnog i umjetničkog značaja te edukativnih videoigara koje mogu pridonijeti razvoju i promociji kulturnog identiteta", stoji u objavi Ministarstva kulture povodom otvaranja Reboot InfoGamera.

Processed with VSCO with c8 preset
Dino Šertović / REBOOT
Zvonimir Frka-Petešić, Nina Obuljen Koržinek, Andrej Plenković, Damir Đurović

Direktor Reboot InfoGamera Damir Đurović u utorak je proveo Vladinu delegaciju kroz sajam, gdje su im domaći kreatori videoigara pokazali na čemu rade i kako rade, dok je u srijedu bio domaćinu ravnatelju Hrvatskog audiovizualnog centra Chrisu Marcichu, koji je za Jutarnji dao svoje viđenje ulaska videoigara u sustav HAVC-ovih potpora.

"Jako se veselim suradnji HAVC-a i industrije videoigara. Ovo je novitet za nas. S početkom iduće godine, formalno, gaming sektor bit će svrstan u naš sustav potpore. Dinamičan je to sektor, uzbudljiv, a u mnogočemu povezan s tradicionalnim sektorom filma. Ima puno sinergije", rekao je Marcich i dodao da će o financiranju videoigara odlučivati jedan ili dva savjetnika iz sektora videoigara koji će ocjenjivati projekte. "Razvoj će svakako biti uključen te će HAVC-ova potpora mnogim poslužiti kao temelj za dodatno financiranje."

Marcich je rekao da će savjetnici igrama davati umjetničko usmjerenje, a dotaknuo se i problema dvostrukog oporezivanja koje još uvijek nije riješeno. "Sad se to pitanje malo otvara. Mi moramo potpisati ugovor. Bilo je blokirano iz nevezanih razloga. Postoji zanimanje za tim. Na tome ćemo raditi. Za nas je to jako bitno i tiče se cijelog segmenta koji zastupam. Svi se suočavaju sa sličnim problemima. To će nam biti prioritet, ali sve ovisi o tome koliko ćemo uspjeti pokrenuti Amerikance. Svi se slažemo oko važnosti ovog pitanja", zaključio je Marcich.

Kada je riječ o institucionalnoj potpori za industriju videoigara, akteri unutar industrije kao ključnu stavku ističu donošenje novog Pravilnika o postupku, kriterijima i rokovima za provedbu nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva koji će stvoriti okvir za poticanje razvoja industrije, a značajnim drže i najavu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata na konferenciji "Dani regionalnoga razvoja i EU fondova" koja se ove godine u listopadu održala u Šibeniku i na kojoj je rečeno da se radi na tome da se u kreativnu industriju, a samim time i videoigre u narednim godinama uloži 50 milijuna kuna.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo simulatorima MIG-a i helikoptera sudjeluje na sajmu Reboot InfoGamer

U sklopu Infogamer sajma, koji je otvoren u utorak na Zagrebačkom velesajmu, po prvi puta sudjeluju predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa simulatorima borbenih aviona i predstavom virtualne stvarnosti iz kabine akrobatske grupe "Krila Oluje".

Na štandu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) izložena su četiri simulatora.

"Tri za borbeni avion MiG-21 i jedan za helikopter Mi-8, gdje posjetitelji imaju priliku doživjeti kako se upravlja nadzvučnim avionom i helikopterom", izvijestili su iz MORH-a.

Posjetitelji će imati mogućnost gledati snimke iz pilotske kabine u virtualnoj stvarnosti. Moguće je odgledati snimku leta MiG-ova 21 u paru, raketiranje helikopterom OH-58D Kiowa Warrior te izvedbu akrobatske grupe "Krila Oluje", istaknuli su.

Osim simulatora i virtualne stvarnosti, na štandu HRZ-a može se i upoznati sa svim detaljima vezanim uz poziv vojnog pilota, i sveučilišnim preddiplomskim studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". (HINA)

Finale četvrte sezone A1 Adria League na sajmu Reboot InfoGamer prvi puta u svijetu u 5G mreži

Na jednom od najvećih regionalnih sajmova esporta i gaminga Reboot InfoGamer 2019 powered by A1 od 12. do 17. studenoga u Zagrebu prvi puta u svijetu finale mobilnih igara odigrat će se u testnoj odnosno živoj 5G mreži, najavili su u srijedu na konferenciji za medije predstavnici tvrtke A1 Hrvatska.

"Cijelo to natjecanje tj. finale četvrte sezone A1 Adria League powered by ESL odigrava se u A1 5G Gaming Areni na Zagrebačkom velesajmu, a veliko finale na 5G mreži bit će u petak 15. studenoga", kazala je na konferenciji direktorica marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatske Monika Majstorović, dodajući da se na tome očekuje više od tisuću igrača iz regije, dok njihove mečeve gledaju na stotine tisuće gledatelja na svim kanalima A1 Adria Lige.

Glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska Tomislav Makar predstavljajući testnu 5G mrežu kazao je da ju mogu isprobati i svi posjetitelji sajma, te da sa 5G Arenom na InfoGameru tvrtka A1 pokazuje spremnost za novo tehnološko doba.

"Gaming je sve popularniji u svijetu a tehnološke novosti donose revoluciju, jer će igrači na 5G mreži još brže i lakše moći online igrati", kazao je Makar, ističući i da 5G, a s njime su se složili i drugi prisutni na toj konferenciji, donosi temeljne promjene u industriju zabave i omogućava vrhunsko gaming iskustvo dostupno posvuda. (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:45