Pro Evolution Soccer 2011

Ibro kada puca iz ovakve prilike...

Tako je, stiglo je to doba godine kada se raspravlja što je bolje, PES ili FIFA. Mi vam nećemo dati odgovor na to pitanje, nego ćete u sljedećim redovima moći pročitati kakav je novi PES u odnosu na stari, a što je bolje je na vama da odlučite, jer na kraju krajeva, ipak je to stvar osobnog ukusa.

Related content

Što je novo?

Prvo što ćete vidjeti kada pokrenete novi PES jeste novi, moderniji, pregledniji i nadasve bolji dizajn glavnog izbornika. Što se sadržaja tiče, sve iz prošlog PES-a je i dalje tu, uz dodatak Copa santander libertadores, što je najprestižniji Južnoamerički internacionalni turnir. Modovi generalno nisu doživjeli neke bitnije promjene i sve je većinom ostalo isto pa ih nećemo posebno predstavljati. Jedino treba napomenuti da je taktički izbornik izmijenjen i poboljšan pa će onima koji inače provode puno vremena za pripremu strategije biti potrebno malo navikavanja. Ovdje je novost i editor finti koji omogućuje da mapirate finte na desnu gljivu gamepada, što omogućuje vrlo lako snalaženje i izvođenje finti. Editor izbornik nudi editor stadiona uz još neke sitne dodatke. Prave i bitne izmjene ćete primijetiti tek kada pokrenete prvu tekmu, mi smo imali dojam da igramo neku sasvim drugu igru u odnosu na stari PES. Igrajući PES 2010 ste se sigurno živcirali kada igrač loptu ne doda onom igraču kojem ste vi htjeli i sigurno ste priželjkivali tu potpunu kontrolu dodavanja. E pa došli ste na svoje. Glavna novost je novi sustav dodavanja koji pruža totalnu kontrolu nad svim dodavanjima, ubačajima, pucanjima itd. To znači da bilo kojoj akciji s loptom treba odrediti smjer i jačinu što vam daje potpunu kontrolu, povećava realnost i omogućuje izvođenje akcija točno kako ste zamislili. Iako je ovo dobrodošla novost, zahtijeva privikavanje pa će vam se s početka često događati da loptu jednostavno bez veze nabijete nigdje i nikome. Osim pokazivača jačine udarca, koji izgleda drukčije, sada je tu i pokazivač izdržljivosti, iliti stamine, koji će se smanjivati što više određeni igrač bude sprintao. Animacije igrača, fizika, brzina igre i kontrola lopte te umjetna inteligencija su poboljšani i realističniji nego ikada.

Novo ruho

Grafika je naravno poboljšana, a lica poznatih igrača još realističnija, što je ipak bilo i za očekivati. Sveukupni vizualni identitet ostavlja potpuno novi dojam, realniji, ozbiljniji i naravno bolji. Što se zvuka i komentatora tiče, tu nažalost nema poboljšanja. Jedan od komentara je: “You can’t give a player like him an inch, he’ll punish you, he punishes everyone” – mi bismo na to samo rekli: “WTF!?”. Komentatori su jednako repetitivni i naporni kao i do sada i smatramo da je to ono što je trebalo doživjeti promjene, ali eto, ne vidimo razlog zašto ne biste isključili zvuk i upalili WinAmp i svejedno uživali u igri. Treba pohvaliti soundtrack, zbog izbora i količine pjesama. Naravno, tu je i dalje PES-ov problem s licencama, no time se nećemo previše zamarati jer je to već stara priča. Zaključak, PES 2011 je odlična igra, koja nije samo copy/paste sa sitnim dodacima, nego nudi jedno sasvim novo iskustvo igranja, koje je bolje i kvalitetnije u svakom smislu. Koga je uopće briga je li bolji od FIFA-e?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:27