NAJIŠČEKIVANIJI NASLOVI

SEDAM VIDEOIGARA KOJE ĆE OBILJEŽITI PRVU POLOVICU 2020. GODINE Labuđi pijev ove generacije konzola bit će Cyberpunk 2077 i The Last of Us 2

 IGN / Planet / Profimedia
Prema najavama Microsofta i Sonyja, krajem 2020. godine na tržištu će se pojaviti nove igraće konzole Playstation 5 i Xbox Series X. To znači da ova godina službeno služi i kao kraj trenutne generacije konzola. No, to također znači, a tome smo svjedočili više puta, da je vrlo lako moguće da će igre koje će izaći ove godine biti neke od najboljih koje će se moći zaigrati na Playstationu 4 i Xbox Oneu. Kako biste svoj novac mogli što pametnije potrošiti, donosimo vam sedam igra koje će dominirati prvom polovicom 2020.
Cyberpunk 2077: Kompleksna priča na tragu Blade Runnera (17. rujan*)

Videoigra Cyberpunk 2077 poljskog studija za razvoj videoigara CD Projekt Red, koji stoji iza uspješne trilogije The Witcher koja se temelji na romanima pisca Andrzeja Sapkowskog, znanstveno-fantastični je RPG (Role-playing game) koji se igra iz prvog lica i igračima obećava kompleksnu priču na tragu klasika žanra kao što su film Blade Runner, anime Duh u ljusci i videoigra Deus Ex.

Igrač u igri kontrolira plaćenika imena V (slovo V, a ne rimski broj 5, op.a.), a igra je smještena u distopijski grad Night City u Slobodnoj državi Kaliforniji. Night City kontroliraju korporacije, zakoni ne znače puno, a cijeli je grad upleten u borbu za moć između bandi i drugih aktera željnih moći. O samoj priči igre ne zna se puno, odnosno može se samo naslutiti, budući da se temelji na već poznatoj intelektualnoj materiji.

Cyberpunk 2077 kao jedan od svojih najvećih aduta broji slobodu koju će igrač uživati tijekom igre. Kako nalaže tradicija RPG igara, svatko će V-a moći oblikovati prema vlastitim željama i igračkom stilu. Igrači će odlučiti kojeg će V biti spola, kako će mu izgledati odjeća i frizura, dok će na početku igre birati žele li igrati kao haker, borac prsa o prsa ili možda vješt upravljač raznim strojevima. V će također imati slobodu kretanja te će Night City moći istraživati svojim tempom. Grad će biti podijeljen u šest četvrti i trebao bi biti poprilično velik. Da bi se lakše kretao tim megapolisom, V će na raspolaganju imati razna prometala, a moći će i pješačiti kako bi osjetio kako grad diše. Dan i noć pravilno će se izmjenjivati, a vremenske će prilike utjecati na ponašanje likova unutar igre.

Dosadašnje najave igre pokazale su da će CD Projekt Red poštovati zakone RPG žanra, odnosno da će igra sadržavati sve one elemente bez kojih se jedna takva igra ne može zamisliti. V će kod trgovaca moći kupovati raznu opremu, najavljeno je da će moći imati i svoj stan i aute. Dijalozi između likova odvijat će se tako da će svaka replika koju kažete diktirati u kojem će smjeru rasprava ići. Također, dijaloške scene neće prekidati akciju, što je uvijek plus.

Među svim aspektima igre koji su najavljeni najviše se ističe najava kreatora da će se famozna tvrdnja “Game Over” pokazivati isključivo u situacijama kada netko ubije V-a te da neuspjeh u određenim zadacima neće biti “fatalan”, već da će samo promijeniti daljnji tijek igre. Također, premda je igra najavljena kao beskompromisna i brutalna po pitanju nasilja koje možete nanijeti drugim likovima, moguće ju je završiti a da na svojoj savjesti nemate nijednu smrtno stradalu osobu.

Činjenica da Cyberpunk 2077 dolazi na kraju životnog ciklusa trenutne generacije igraćih konzola znači da će igra jamačno izgledati fenomenalno, a tome u prilog idu i dosadašnje najave. Mogućnost igranja s drugima preko interneta neće biti dostupna odmah kada igra izađe na tržište, već će biti dodana kasnije, i to nakon što se objavi sav besplatan dodatni sadržaj.

Keanu Reeves će utjeloviti lik Johnnyja Silverhanda

Objava da će glumac Keanu Reeves (The Matrix, John Wick) svojim glasom, stasom i pokretima utjeloviti lik Johnnyja Silverhanda dočekana je s oduševljenjem jer je istovremeno pokazala da kreatori igre žele isporučiti umjetnički ambiciozan projekt i da su videoigre postale legitimna gaža za najveće zvijezde Hollywooda. Lik je inače jedan od najpoznatijih aktera društvene igre Cyberpunk iz 1988. godine, a CD Projekt Red zamislio ga je kao digitalnog duha koji živi u glavi protagonista igre V-a. Reeves je svoje replike snimio za 15 dana, a iskustvo mu se evidentno svidjelo jer je od kreatora tražio da mu se poveća uloga, što je CD Projekt Red i učinio. Silverhand bi u priči trebao igrati jednu od glavnih uloga, a imat će i drugi najveći broj replika.

*U trenutku kada je tekst objavljen u časopisu Tehno igra je za datum izlaska imala 16. travanj te je zato uvrštena u ovaj popis

The Last of Us 2: Brutalnije i realnije u odnosu na prvi nastavak (29. svibanj)

Radnja igre The Last of Us: Part II odvija se pet godina nakon događaja iz The Last of Us, višestruko nagrađivane igre studija za razvoj videoigara Naughty Dog. S obzirom na to kako je prva igra završila, nije bilo tako očito da će dobiti nastavak, no na njemu se počelo raditi 2014. godine, odnosno odmah nakon što je unaprijeđena verzija igre objavljena na PlayStationu 4. Igrač u ovom dijelu priče kontrolira 19-godišnju Ellie (igra je Ashley Johnson) koja se sukobljava s tajanstvenim kultom u devastiranim Sjedinjenim Američkim Državama.

Do sada objavljene najave igre pokazale su da će borbene sekvence uključivati balansiranje između šuljanja i otvorenih sukoba te da će ozljede koje Ellie zadobije u tim okršajima djelovati realnije. Kao što je to bio slučaj u prvoj igri, oružje će se moći praviti od predmeta koje igrač pronađe. Uz to, neprijatelji s kojima će se Ellie boriti predstavljat će značajan izazov. Nasilje prikazano u najavama neke je uznemirilo do te mjere da su ga nazvali prekomjernim. U obranu igre stao je njezin kreativni direktor Neil Druckmann, koji je rekao da je nasilje koje čovjek čini i kojem je izložen jedna od tema kojima se igra bavi te da bi se igraču trebalo gaditi to što radi.

Budući da je prva igra poznata po svojoj dosta mračnoj priči, ali ujedno i jednoj od najboljih u povijesti videoigara, detalji o tome čime će se točno baviti nastavak strogo se čuvaju, međutim najave sugeriraju da će drugi dio biti još mračniji. Druckmann je u jednom intervjuu rekao da će se igra dotaknuti i teme mržnje, ali i da nije totalno sumorna, već da ima i “lakših” trenutaka koji će igraču i likovima davati “nadu”.

Poljubac Ellie i Dine postao viralna senzacija

Iako je tijekom promocije igre Naughty Dog pokazao cijeli niz kadrova borbi prsa o prsa, šuljanja u visokoj travi i rezanja grkljana, najviše je pozornosti dobio kadar u kojem se Ellie i djevojka Dina (igra je Shannon Woodward) ljube. Poljubac je ubrzo postao viralna senzacija, a Naughty Dog je ponovno pohvaljen zbog uključivanja seksualnih manjina u visokobudžetne igre, ali i zbog ulaganja značajnih resursa u jedan, naoko, minoran detalj. No, ako duže vrijeme igrate igre, taj poljubac nije minoran detalj već pokazatelj da videoigre postaju sve bolje u prenošenju suptilnih ljudskih pokreta, među kojima se poljubac nametnuo kao jedan od najkompleksnijih zadataka za animatore. Druckmann je kasnije objasnio da je studio uspio postići tako visok stupanj realnosti zahvaljujući novoj tehnologiji za bilježenje pokreta lica.

Marvel's Avengers: Preuzmite kontrolu nad omiljenim Osvetnicima (4. rujan*)

Bilo je samo pitanje vremena kada će Marvelovi Osvetnici osvanuti kao glavni likovi neke videoigre. Predvidljiv, ali svejedno nevjerojatan financijski uspjeh Marvelovih filmova o superjunacima dao je krila studijima Crystal Dynamics (franšiza Tomb Raider) i Eidos Montreal (franšiza Deus Ex) te izdavaču Square Enixu da se upuste u ovaj pothvat. Square Enix i Marvel objavili su da su postigli “višegodišnji” dogovor te da bi ova igra trebala biti prva od “više njih”.

Marvel’s Avengers akcijsko-avanturistička je igra za jednog igrača, no najave kažu da će u igranju u određenim dijelovima igre moći sudjelovati maksimalno četiri igrača. Studiji koji stoje iza igre obećavaju da će se izgled junaka moći modificirati jer oni u stripovima često znaju mijenjati svoj izgled. U igri bi se trebali pojavili Kapetan Amerika, Iron Man, Hulk, Crna udovica, Thor, Hank Pym, Hawkeye i Gđica. Marvel, a radnja će navodno pratiti napore Osvetnika da otkriju tko stoji iza ubojstva Kapetana Amerike koji nastrada na početku igre.

Inicijalne informacije o igri kažu da će se igrati iz trećeg lica te da će sadržavati određene RPG elemente koji će igraču omogućiti da upravlja razvojem superjunaka s kojima igra. Demo verzija pokazana na sajmu Electronic Entertainment Expo 2019 potvrdila je da će Thor, Iron Man, Crna udovica i Hulk biti igrivi likovi, ali i da borbe imaju dozu spektakularnosti kakvu igra o Osvetnicima zahtijeva. Kreatori igre kažu da žele doseći široku publiku te da zbog toga igra neće biti jako teška, a koristit će i ozloglašene sekvence gdje se normalan tijek igre prekida u korist pretjerano režiranih, ali igrački nezahtjevnih scena.

Publika je razočarana jer ovo nisu Osvetnici iz filmova

Prvi susret igre ovih Osvetnika s publikom nije prošao dobro jer to nisu bili Osvetnici iz filmova. Umjesto planetarno poznatih lica Chrisa Evansa, Roberta Downeyja mlađeg i Scarlett Johansson, tu su se našli potpuni anonimci koji su igri dali jedan “B-film” štih. Stvaratelji igre priznaju da će zbog toga teže pridobiti publiku da igra njihovu igru, ali se nadaju da će ih kvalitetno implementirane mehanike ipak privući te da će zbog uživanja u igranju zaboraviti da to nisu Osvetnici iz filmova, već neki novi.

*U trenutku kada je tekst objavljen u časopisu Tehno igra je za datum izlaska imala 15. svibanj te je zato uvrštena u ovaj popis

Nioh 2: Težina kao orden časti (24. svibanj)

Originalni Nioh - akcijski RPG smješten u fiktivni Japan na početku 17. stoljeća u kojem se kao irski samuraj William borite protiv ljudi i demona - imao je tu nesreću da je izašao u trenutku kada je svijet videoigara bio zaljubljen u akcijske RPG-ove japanskog studija za razvoj videoigara From Software, autora serijala igara Dark Souls i igara Demon’s Souls, Bloodborne i Sekiro: Shadows Die Twice.

Budući da se radilo o igri istog žanra, slične estetike i zahtjevnih borbi, Nioh su tada mnogi nepravedno prozvali klonom. Popularnost serijala Dark Souls svakako je pomogla Niohu da uopće izađe na tržište, međutim nije From Software izmislio teške igre u kojima samuraji i nindže katanama režu neprijatelje pa su te usporedbe djelovale malo zlonamjerno. Dapače, Nioh je u određenim segmentima više sličio igrama Ninja Gaiden i Onimusha, a manje sporim i metodičnim naslovima iz Souls serijala. Unatoč tome, Nioh se ipak uspio izboriti za mjesto pod nebom, a budući da je ostvario zapažen uspjeh, odlučeno je da će se raditi nastavak.

Priča igre Nioh 2 odvija se puno prije događaja iz originalne igre, točnije oko stotinu godina prije. Igrači će stoga u nastavku dobiti priliku stvoriti vlastiti lik, koji je zapravo neka vrsta demonske utvare. Studio koji radi igru, Team Ninja, ovaj put obećava još više oružja, više specijalnih moći i više demonskih neprijatelja. Precizne i zahtjevne borbe u kojima ostaju, mogućnost igranja s drugima preko interneta također ostaje, s tim da je broj igrača s kojima ćete moći igrati povećan s jedan na dva.

Ako ste već prešli Sekiro: Shadows Die Twice i nije vam dosta feudalnog Japana uz natruhe fantastike, Nioh 2 mogla bi biti prava igra za vas.

Rijetko koja druga igra može izazvati takav nalet adrenalina

Postoje dobre i loše teške igre. Dobre pred igrača stavljaju pošten izazov, a loše nepošten. Poput igara From Softwarea s kojima je (ne)opravdano uspoređivan, Nioh pred igrača stavlja poštene izazove. Od njega traži preciznost, koncentraciju i prilagođavanje na protivnika. Težina nije nešto čime se većina modernih igara hvali, međutim Team Ninja zna da ih to čini drugačijima od drugih. Oni znaju da rijetko koja druga igra kod igrača može izazvati takav nalet adrenalina i zato Nioh 2 nisu omekšali, već se drže temelja koje su postavili u prvoj igri.

Final Fantasy 7 Remake: Restauracija voljenog klasika ili eksploatacija nostalgije (10. travanj*)

Višegodišnji vapaji da se videoigra Final Fantasy VII, hvaljeni naslov koji je 1997. godine izašao na igraćoj konzoli PlayStation i koji se smatra jednom od najboljih videoigara svih vremena, grafički poboljša i ponovno izda urodili su plodom, no to nije razlog za potpuno slavlje.

S jedne strane imamo ljubitelje igre koji su, dakako, oduševljeni jer će se ponovno kao Cloud Strife i ekoteroristička skupina AVALANCHE moći suprotstaviti korumpiranoj megakorporaciji Shinri i bivšem vojniku Shinre Sepirothu, liku koji se često nalazi pri vrhu popisa najboljih zlikovaca u povijesti medija videoigara. S druge pak strane su oni koji ovakav potez tvrtke Square Enix, studija koji stoji iza originala i nove verzije, čitaju kao pokušaj monetizacije nostalgije po uzoru na holivudske filmske studije koji (pre)često posežu za prepravljanjem starih uspješnica kako bi si osigurali sigurne prihode.

Square Enix projektu je pokušao dati umjetničku legitimnost tako što je u izradu nove verzije uključio ključne članove tima koji je 90-ih godina prošlog stoljeća radio na originalu - dizajnera likova Tetsuyju Nomuru i redatelja Yoshinorea Kitasea. Čak su i obećali da ništa iz igre neće izbaciti. Tu dolazimo do prve naznake da je ponovno izdavanje igre motivirano potencijalno sigurnom zaradom.

Naime, kako iz igre ne bi ništa izbacili, Square Enix je igru odlučio izdati u nastavcima. Da bi opravdao izdavanje igre u nastavcima, studio je angažirao scenarista originala Kazushigea Nojimu da proširi priču. Prema najavama, svaki će dio biti velik otprilike kao igra Final Fantasy XIII koja je 2009. godine izašla na igraćoj konzoli PlayStation 3, a prvi će pokriti događanja u gradu Midgaru, odnosno sam početak igre.

Činjenica da se starijim videoigrama takoreći daje novi sloj boje u vidu grafičkih poboljšanja ne rješava problem koji videoigre imaju s arhivskom građom, odnosno pristupom starijim naslovima. Tehnološki napredak igraćih konzola često zna dovesti do toga da se stare igre ne mogu igrati na novim konzolama jer ne koriste iste tehnologije. Primjerice, kao vlasnik PlayStationa 4 ja mogu pristupiti samo određenim igrama koje su izašle na prethodnim PlayStationima. Izdavači tu problematiku ne vide kao problem koji se treba popraviti, već kao priliku da igračima ponovno naplate istu igru.

Final Fantasy VII Remake pokazuje da taj problem još uvijek nema rješenje, a što je još gore, pokazuje da se na njemu i ne radi.

*U trenutku kada je tekst objavljen u časopisu Tehno igra je za datum izlaska imala 3. ožujka

Doom Eternal: Demona nikad dosta (20. ožujak)

Doom Eternal direktan je nastavak videoigre Doom iz 2016. godine te će poput te igre pratiti borbu neimenovanog marinca s demonima iz pakla. Poput igre iz 2016. godine, kojom je u legendarni serijal videoigara udahnut novi život, Doom Eternal tjerat će igrača da se konstantno kreće prema naprijed, ubija sile zla te skuplja nagrade u vidu novog oružja, oklopa i paketa za prvu pomoć.

Većina vatrenog i hladnog oružja koje je igraču bilo na raspolaganju u Doomu bit će i u ovom nastavku, a kreatori igre, studio “id Software”, najavljuje da će se igrač u ovoj igri moći penjati po zidovima i izvoditi nagle juriše. Kreativni direktor igre Hugo Martin rekao je da će Doom Eternal sadržavati dvostruko više različitih vrsta demona u odnosu na igru iz 2016. godine te da će se u igru uvesti novi sustav postupne degradacije tijela demona koji se zove “Uništivi demoni”. Naime, što igrač svojim oružje više udara na neprijatelja to će mu dijelovi tijela koji budu bili na udaru brže i očitije propadati.

Doom Eternal igračima će nuditi mogućnosti zajedničkog igranja preko interneta. U načinu igranja “Invazija” igrači će si međusobno pomagati, dok će u “Battlemodeu” igrati jedni protiv drugih, i to tako što će jedan igrač igrati kao neimenovani marinac, dok će dvojica igrati kao demoni. Kreatori kažu da igrači koji budu igrali kao demoni neće morati toliko paziti na preciznost svojih napada jer će igraču koji igra kao marinac štetu nanositi prizivanjem demona i drugih opasnosti. Oni koji su imali priliku vidjeti kako izgleda “Battlemode” kažu da je kao stvoren za natjecateljsko igranje.

Doom iz 1993. popularizirao je cijeli žanr

Premda serijal Doom nije rodonačelnik žanra akcijskih igara iz prvog lica u kojem je glavna mehanika pucanje, smatra se da je njegov prvi nastavak koji je izašao 1993. godine popularizirao žanr. Taj je Doom bio tehnološko čudo te je u svijet videoigara uveo 3D grafiku i prostornu dubinu, igranje s više igrača te mogućnost da igrači sami modificiraju sadržaj igre. Utjecaj Dooma bio je toliko velik da su se sve pucačine koje su izašle nakon njega zvale “klonovima”. Igre iz serijala prodane su u više od 10 milijuna primjeraka, a tihi protagonist igara, nepoznati marinac, često se zna naći pri vrhu top ljestvica najvažnijih likova u povijesti videoigara. Doom je zbog svog nasilnog sadržaja i sotonističke ikonografije često bio na udaru kritika religijskih organizacija, a prozvan je i simulatorom “masovnih ubojstava”.

Darksiders Genesis: Moderna reinterpretacija priče o četiri jahača Apokalipse (14. veljače)

Radnja videoigre Darksiders Genesis, četvrtog nastavka serijala Darksiders, moderne reinterpretacije priče o četiri jahača Apokalipse, odvija se prije događaja prve igre te igrače stavlja u kožu Razdora, jedinog jahača kojeg još nisu imali prilike kontrolirati, i mlađe verzije Rata, protagonista prve igre koja je objavljena 2010. godine.

Poput prethodnih igara serijala, Darksiders Genesis akcijska je igra koja se igra iz perspektive trećeg lica. Igrači će tijekom igre kontrolirati i Rata i Razdora, a činjenica da je jedan orijentiran na borbu hladnim oružjem (Rat), dok drugi u rukama ima pištolje (Razdor) Darksiders Genesisu daje dinamiku kakvu ovaj serijal dosad nije imao. Igrači će igru moći proći i sami i uz pomoć prijatelja. Ako budu igrali sami, moći će se prebacivati između Rata i Razdora kada god požele, što je osobito korisno u situacijama kada se jahači susreću s raznovrsnim neprijateljima ili kompleksnim zagonetkama.

Četvrti nastavak donosi i drukčije viđenje perspektive trećeg lica pa Genesis više sliči RPG-u Diablo, a manje drugim igrama iz serijala. No, usporedbe sa slavnim Diablom prestaju nakon vizuala jer Darksiders Genesis nema klasičan RPG-ovski sustav napredovanja, a igrači će većinu vremena utrošiti na usavršavanje kombiniranja brzih i sporih napada. Nakon što završite igru, otključat ćete novu težinsku razinu, koja će igračima ponuditi novu vrstu izazova budući da je razlika između “normalne” i “apokaliptične” težine značajna.

Igra će nagrađivati istraživački duh, igrači će Rata i Razdora moći opremati u trgovini oružjem i municijom koju vodi Vulgrim, jedan od omiljenih likova serijala.

Promjena vizualnog identiteta trebala bi predstavljati zanimljiv eksperiment

Igrači koji su igrali serijal Darksiders znaju da je svaka igra serijala dio svoje inspiracije pronašla u drugim igrama. Prva je na momente podsjećala na serijal Legend of Zelda, druga na Prince of Persia, dok je treći nastavak neuspješno pokušao preuzeti određene elemente iz serijala Dark Souls. I dok će mnogi to serijalu uzeti za zlo, Darksiders je te “posuđene” elemente uvijek interpretirao s poštovanjem. Obožavatelji serijala odluku studija koji radi Darksiders Genesis da promijeni vizualni identitet serijala neće doživjeti kao šokantnu, već kao zanimljiv eksperiment.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:26