MatePad 11

U Hrvatsku došao prvi Huaweijev uređaj s frekvencijom osvježavanja ekrana od 120 Hz

Riječ je o jednom od prvih uređaja koji radi na Huaweijevom operativnom sustavu Harmony OS 2
 Huawei
MatePad 11 ujedno je jedan od prvih uređaja koji dolazi s Huaweijevim kućnim operativnim sustavom HarmonyOS 2

Predstavljen početkom lipnja, na hrvatsko tržište dolazi jedan od prvih Huaweijevih uređaja koji radi na njihovom vlastitom operativnom sustavu HarmonyOS 2 - tablet Matepad 11.

Riječ je o prilično jednostavno dizajniranom tabletu od kojeg je, prema dosadašnjem iskustvu, razumno očekivati dobru kvalitetu izrade, a ono što se svakako najviše ističe kod Matepada 11 jest njegov ekran. Naime, osim što su bridovi oko ekrana minimalni, riječ je o LCD panelu s frekvencijom osvježavanja od 120 Hz, što je prvi Huaweijev uređaj koji dolazi s tako visokom brojkom. Za neupućene, frekvencija osvježavanja ekrana (ili na engleskom "screen refresh rate") jest brzina kojom se na zaslonu obnavlja prikaz slike, pa tako frekvencija od 120 Hz znači da se slika obnavlja 120 puta u sekundi. U praksi to donosi značajno uglađeniji prikaz i nemjerljivo ugodnije korištenje bilo kojeg uređaja. Prema navodima iz kineske tvrtke, dosad su izbacivali uređaje s najviše 90 Hz jer su htjeli biti sigurni da uvođenje više frekvencije neće kompromitirati trajanje baterije, što smatraju da su sada postigli. Uređaj ima bateriju od 7250 mAh, što bi trebalo biti i više nego dovoljno te podržava brzo punjenje od 22,5 W.

image
Ekran MatePada 11 može se širiti na druge uređaje
Huawei

Dodatno, radi se o ekranu s visokom rezolucijom od 2560 x 1600 piksela te panelu koji podržava raspon boja prema DCI-P3 standardu. Ekran ima dijagonalu od 10,95 inča i omjer stranica od 16:10, što je optimalno ne samo za gledanje multimedije, nego i za multitasking. Osim toga, Huawei navodi da je MatePad 11 dizajniran kako bi smanjio izloženost korisnika plavom svjetlu i treperenju koji izazivaju umor očiju kod dugotrajnijeg rada.

image
MatePad 11 je prvi Huaweijev uređaj s ekranom od 120 Hz
Huawei

Na hrvatsko tržište MatePad 11 dolazit će u mat sivoj boji, a uređaj teži 485 grama. Zbog već dobro dokumentiranih problema koje Huawei ima zbog zabrane suradnje s pojedinim američkim tvrtkama, kineska je kompanija morala značajno prilagoditi svoje poslovanje. To se reflektira i na MatePad 11. Naime, umjesto korištenja nekog od svojih sistemskih čipova u ovom tabletu ili nekog od najnovijih čipova nekog drugog proizvođača, Huawei se morao zadovoljiti implementacijom Qualcommova Snapdragona 865. Riječ je, s jedne strane, o sistemskom čipu koji je razvijen 2019. godine, a s druge strane o čipu koji je tada predstavljao ponajbolje što tržište ima, stoga za ocjene o tome kako će se odraziti na performanse tableta (skupa sa 6 GB radne memorije) treba pričekati detaljnije testove. Ono što se vrlo pozitivno ističe na popisu hardvera svakako su zvučnici - četverostruki sustav s potpisom uglednog Harman-Kardona.

image
U Hrvatskoj će se tablet prodavati u mat sivoj boji
Huawei

Kada je riječ o softveru, MatePad 11 dolazi s Huaweijevim operativnim sustavom HarmonyOS 2, koji naizgled spaja neke od najboljih detalja s Androida te Appleovog operativnog sustava u svoj paket. Novi dizajn radne površine na dnu zaslona sadrži ladicu koja prikazuje najčešće korištene aplikacije s jedne strane, te nedavno korištene aplikacije s druge. Na raspolaganju je i čitav niz novih "widgeta" koji prikazuju i mijenjaju informacije u realnom vremenu i omogućuju pristup informacijama i funkcionalnostima pojedinih aplikacija bez pokretanja samih aplikacija. Implementiran je i novi sustav suradnje između uređaja koji koriste Harmony OS 2 te Windows uređaja.

image
Uz olovku M-Pencil, na MatePad se može dodati i magnetska tipkovnica
Huawei

Preporučena prodajna cijena Huaweija MatePad 11 je 3549 kuna, a do 23. kolovoza traje prednarudžba tijekom koje se uz tablet na poklon dobiva pametna olovka M-Pencil koja se inače prodaje po cijeni od 699 kuna te magnetna tipkovnica koja vrijedi 799 kuna.

Usporedo s novim tabletom, Huawei je u Hrvatskoj lansirao i novi model TWS slušalica Freebuds 4. Riječ je o, kako navode iz kinske tvrtke, prvim slušalicama na svijetu koje imaju "adaptivno aktivno poništavanje buke" (Adaptive Ear Matching – AEM). Tehnologija Adaptive Ear Matching je prvi put na svijetu upotrijebljena za slušalice takozvanog "open-fit" dizajna (riječ je o, recimo to tako, "klasičnim" slušalicama koje nemaju silikonske nastavke koji ulaze u uho) te donosi mogućnost poništavanja buke s dva mikrofona. Sustav bi trebao automatski prepoznati oblik uha korisnika te način nošenja i potom odrediti optimalne postavke poništavanja buke za svakog korisnika.

image
Slušalice FreeBuds 4 dolaze u bijeloj i sivoj boji
Huawei

Naravno, kada je funkcija aktivnog poništavanje buke uključena, troši se više baterije, pa treba očekivati oko dva i pol sata neprekidnog rada, dok se kod isključenog poništavanja to penje na četiri sata. U kutiji za punjenje su 22 sata, a dovoljno je samo 15 minuta punjenja da bi se dobilo novih dva i pol sata rada. Slušalice inače dolaze u dvije boje, relativno standardnoj bijeloj i izvrsnoj "gunmetal" sivoj boji koja je postala gotovo sinonimna s Huaweijevim slušalicama.

image
Slušalice prilagođavaju poništavanje buke prema obliku uha
Huawei

FreeBuds 4, inače, podržavaju dvostruku vezu s uređajima, bez obzira na to je li riječ o pametnom telefonu, tabletu, računalu ili satu i bez obzira na to radi li se o Androidu, iOS-u ili Windowsu i imaju izvanredan sustav upravljanja funkcijama slušalica dodirom. Preporučena cijena slušalica je 1199 kuna, svi koji ih kupe do 23. kolovoza na poklon će dobiti pametnu narukvicu Huawei Band 6.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:52