BRAVO ZA UČITELJICU!

GLUHONIJEMI PRVAŠIĆ IZ SARAJEVA PUCA OD VESELJA Čitav razred naučio je znakovni jezik kako bi mogao komunicirati s njim

 Laura Flugga/iStock / Laura Flugga

Zejda Ćoralića, gluhonijemog šestogodišnjeg dječaka iz Sarajeva njegovi kolege iz razreda iznimno su razveselili. Naime, njegova majka ga je prošle godine odlučila upisati u normalnu školu, no Zejd je bio nesretan jer nitko u školi nije zano znakovni jezik, prenosi metro.co.uk.

Učiteljica Sanela Ljumanović pokušavala je komunicirati s njim koristeći neke svoje trikove i načine komunikacije, no na poslijetku je shvatila kako to nije dovoljno. Stoga je odlučila da cijeli razred nauči znakovni jezik kako bi mogli svi međusobno komunicirati.

Nakon tri mjeseca, prvašići Osnovne škole 'Osman Nakaš' naučili su osnove znakovnog jezika.

- Zejd se sada veseli kad ide u školu, sretan je i motiviran - kazala je dječakova majka, Mirzana Ćoralić.

Njegovi kolege toliko su oduševljeni znakovnim jezikom da su počeli podučavati svoje roditelje kod kuće.

Tarik Sijarić, jedan od Tejdovih najboljih prijatelja kazao je kako ga je veselilo učiti znakovni jezik kako bi mogao komunicirati sa Zajdom i drugim gluhonjemim ljudima.

- Zabavno je - komentirao je.

Zejdova učiteljica se nada da će se uvesti znakovni jezik u nastavni plan i program, jer pomaže maloj djeci da postanu svjesna da u društvu postoje i ljudi s invaliditetom.

- Svi smo sretni što smo naučili novi jezik. Trenutno nam je cilj da naučimo Zejda da čita i sa usana. On je dobro i pametno dijete - istaknula je njegova učiteljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:09