PROFI POKERAŠICA

Hana Šoljan - Osvaja svijet, ali kad igra s prijateljima uvijek izgubi

Prva Hrvatica koja je potukla muškarce i lani osvojila najveći trunir u zemlji, potpisala je sponzorski ugovor s Unibetom i tako ušla u svijet istinskih pokeraških profesionalaca

Mlada zagrebačka studentica Hana Šoljan, koja se lani već upisala u hrvatsku pokerašku povijest kao prva žena koja je osvojila glavni hrvatski pokeraški turnir pokorivši čak 250 muškaraca, postala je prva hrvatska profesionalna pokerašica.

Hana je, naime, dobila sponzorski ugovor od Unibeta (europski online poker operater i organizator turnira).

Možda je Hana doznavši za ugovor skakala od sreće, no u razgovoru s nama, baš poput prave pokerašice, nije odavala previše emocija. O prednostima dobivanja ugovora progovorila je tek kada se dotaknula vječnog pitanja je li poker kocka ili sport.

- Mi smo turnirski igrači. Igramo sa žetonima, a posebno nemaš što ‘prokockati’ kada dobiješ sponzora jer tada on plaća ulazak na turnire - objasnila je Hana koja će svoj prvi turnir pod sponzorstvom odigrati 5. kolovoza u Pragu.

U potrazi za damom

No, u ovoj divnoj ženskoj priči Hana nije usamljena jer je ugovor dobila i njezina kolegica iz Ladies teama, Željka Penciger. Podsjetimo, ovaj su tim osnovale početkom godine, a osim njih dvije, članica je i Sonja Kovač. Djevojke priželjkuju i četvrtu pokerašicu, no u tim se ulazi isključivo zbog uspjeha, ništa na silu ili zbog marketinga.

- Šalimo se da smo u potrazi za pokerom, odnosno četvrtom damom - rekla je Hana.

Još se bore s predrasudama, pa i na zadnjem turniru u Poreču muški protivnici su ih ismijavali.

- Na početku je bilo ‘gle ove curice, kak’ će one igrati s nama’, a na kraju smo nas tri za-vršile u finalu - kaže Hana.

No, najčitaniji američki časopis za ženski poker, Women Poker Player Magazine, nominirao ih je za godišnju nagradu Poker Maven Awards u konkurenciji za najbolju marketinšku kampanju, odnosno popularizaciju ženskog pokera. Isti je magazin ove godine već objavio veliku vijest o naše tri gracije kada su pozvane u jedan od najvećih hrvatskih pokeraških “klubova”, Pokerice.net.

Ženske pokeraške večeri

Ne treba mnogo tražiti pa da se naiđe na opipljiv dokaz da je Hana s Ladies teamom zaista popularizirala ženski poker. Svakoga se četvrtka (osim u ljetnim mjesecima) u Zagrebu održavaju ženske pokeraške večeri u organizaciji Hrvatske lutrije.

- Mi žene igramo tako da kada jedna drugu pobijedi, onda joj se krene ispričavati ‘joj, oprosti...’ Muškarci nas zafrkavaju ‘eto, to vam je ženski poker’ - smije se i Hana te bez imalo srama priznaje da žene prirodno u sve unose više emocija i doživljavaju osobno.

No, tko dolazi na ovakve ženske partije?

- Liječnice, odvjetnice, majke s djecom... - objašnjava.

Žene se također sve više prijavljuju na online poker, ali, kaže Hana, mnoge su još previše sramežljive da bi došle igrati licem u lice. A taj je oblik igre našoj najpoznatijoj pokerašici najomiljeniji.

Kako je već prije navela, za turnire trenira igrajući online poker, ali ne i s prijateljima.

- Jedna od najvećih predrasuda o pokerašima jest da oni vole one ‘kućne partije’ na balkonima i slično, pa te prijatelji stalno pozivaju da igraš s njima. No, zanimljivo je da profesionalci takve partije najčešće gube, i to od totalnih amatera. Takvo što ne može se dogoditi u, primjerice, boksu. U partijama ‘na balkonu’ ja uvijek gubim jer, usprkos svemu, u pokeru je sreća nezaobilazni faktor - otkriva pokerašica.

Od jeseni tv emisija

Nakon ljetnog odmora i pokojeg turnira na 30 Celzijevih stupnjeva, Hana Šoljan vraća se domaćim turnirima jer tada započinje nova liga, ali i TV emisija. Po uzoru na vrlo popularne američke emisije u kojima gledatelji prate partije pokera, na jesen će se takva emisija prikazivati i kod nas. Igrat će ponajbolji domaći pokeraši.

- Snimili smo pilot emisiju i izgleda odlično, ali za sada još traju pregovori koja će je televizija otkupiti - najavljuje Hana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 19:09