BEZ KOMPROMISA

'HEJTERI, POLJUBITE ME U STRAŽNJICU!' Model od 130 kilograma ne odustaje od manekenstva, prva je plus size zvijezda na naslovnici slavnog magazina

 
Tess Holliday

- Da sam kao djevojčica na naslovnici Cosmopolitana vidjela tijelo kao što je moje, to bi mi promijenilo život - izjavila je Tess Holliday, američka plus size manekenka, visoka 165 centimetara i teška 130 kilograma, koja je pozirala za najnovije izdanje britanskog Cosma, što je oduševilo njezine fanove diljem svijeta, ali i druge aktiviste koji se bore za širenje vidika vezanih uz pitanje ženske ljepote.

Problema s pretilošću Tess je imala odmalena, zbog čega se redovito borila s komentarima vršnjaka u školi, ali i vlastitoga oca, koji ju je beskompromisno kritizirao zbog njezine građe. Na samopouzdanje joj je dodatno utjecala činjenica da je imala paraliziranu majku i da joj se obitelj često selila pa su, tvrdi, dom do njezine desete godine promijenili čak 40 puta.

Unatoč tome što nije bila savršenih proporcija, oduvijek se htjela baviti modom i na prvi casting otišla je sa samo 15 godina. Radila je i kao make-up artistica, a s 20 godina rodila je i prvoga sina. Preseljenje u Los Angeles za nju se pokazalo punim pogotkom jer se ondje počela ozbiljnije baviti modelingom pa je postala sve uočljivija na društvenim mrežama pa su je, shodno tome, zvali u dokumentarnu seriju “Heavy”. Kampanje su se tada samo počele nizati - David LaChapelle, talijanski Vogue, Nylon magazin, H&M, Marie Claire...

Dvoje djece

Danas 33-godišnjakinja, prije dvije godine rodila je drugoga sina, kojega ima sa svojim drugim partnerom, fotografom Nickom Hollidayjem, kojega je upoznala preko Tumblra.

Posljednjih nekoliko godina Tess je u svijetu poznata kao jedna od najjačih boraca za takozvanu “tjelesnu pozitivnost” (Body Positivity), no u intervjuu za najnoviji Cosmopolitan priznala je kako se u sebi itekako još bori protiv raznih demona, no trudi se prebroditi ih. To je, prisjetila se, učinila sa svojom #effyourbeautystandards kampanjom na Instagramu, u sklopu koje je navedeni hashtag upotrijebljen čak oko 3,2 milijuna puta.

- Kampanju sam pokrenula iz frustracije. Bila sam ljuta i tužna što su ljudi komentirali moje fotografije govoreći da sam predebela da nosim nešto ili da se pokrijem jer nitko ne želi vidjeti moje tijelo. I onda sam jedne noći ležala na krevetu i pomislila: ‘Jebeš to!’ Objavila sam sliku s četiri svoje fotografije na kojima sam nosila stvari koje deblje žene po uvriježenim društvenim pravilima ne bi trebale nositi. Nadam se da sam na taj način potaknula druge da učine isto - priča Tess, na čijoj je naslovnici Cosma stajala vrlo eksplicitna poruka: “Tess Holliday želi da je hejteri poljube u guzicu!”

Tess Holliday

Jedina na coveru

Osim što je dospjela na prednju stranicu Cosmopolitana, postajući jedinom debelom ženom kojoj je to do tada uspjelo, Holliday je nedavno bila glavna tema jer se fotografirala za naslovnicu Self Magazinea, izdanja koje se bavi fitness savjetima, zdravljem, receptima, šminkom i zdravim životom općenito. “Zdravlje Tess Holliday nije vaša stvar”, stajalo je na naslovnici, uz fotografiju na kojoj je do izražaja došla tetovaža Miss Piggy koju Tess ima na desnoj ruci.

- Odlučili smo joj dati platformu zato što je ona osoba koja ima za reći puno važnih stvari o uspjehu u svijetu koji obezvređuje velika tijela. Reprezentacija veličine je nužna, posebno za nacionalni zdravstveni brend kakav smo mi. To može dovesti do rasprave o tome što znači biti zdrav i kako učiniti zdravlje dostupnim. Ne možete znati je li osoba zdrava samo je gledajući - rekla je tom prilikom Carolyn Kylstra, glavna urednica Selfa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:42