ŠOPING GROZNICA

HRVATI ĆE OVE GODINE ZA BOŽIĆ POTROŠITI ČAK 11,5 MILIJARDI KUNA Ovo je nekoliko savjeta kako možete uštedjeti novac na poklonima

Hrvati će ove godine potrošiti 11,5 milijardi kuna za božićni šoping. Ako se već morate baciti u trošak, evo nekoliko savjeta za uštedu, barem na poklonima
 Slobodan VasicFotostorm / Fotostorm

Bliže nam se božićni i novogodišnji praznici, a s njima i šoping groznica koja, čini se, rijetko koga zaobilazi.

Predviđa se da će ove godine Hrvati za božićni šoping potrošiti čak pola milijarde kuna više nego prošle - ukupno oko 11,5 milijardi kuna.

Ako se baš morate baciti u trošak, pokušajte to svesti na razumnu mjeru. I da, ako mislite uštedjeti, sad je vrijeme za kupovinu.

Odredite budžet

Utrošite nešto svojeg vremena na planiranje božićne kupovine prije nego što pojurite prema trgovinama. Sastavite listu ljudi kojima ove godine želite kupiti dar, a potom odredite i budžet koji vam je na raspolaganju.

Razmislite o idejama za poklone prije nego što krenete u potragu, mogli biste uštedjeti mnogo vremena.

Uspoređujte cijene

Kada naiđete na odgovarajući poklon s cijenom koja vam se čini prikladna, nemojte odmah pohrliti prema blagajni. Zabilježite trgovinu, poklon i cijenu i krenite dalje. Moguće je da ćete samo nekoliko metara dalje naići na bolju ponudu. Nemojte zaboraviti ni internet trgovine koje često imaju niže cijene proizvoda.

Plaćajte gotovinom

Prije nego što krenete u trgovinu, odvojite određenu svotu i platite gotovinom. Bolje ćete kontrolirati koliko ste novca potrošili i koliko vam je novca ostalo.

Razmjena darova

Organizirajte razmjenu darova s obitelji, prijateljima i rodbinom - neka se djeca međusobno daruju, kao i odrasli. Umjesto da svima kupite nepotrebnu sitnicu, organizirajte se međusobno da svatko daruje jednu osobu. Odredite budžet za svakoga, primjerice, 150 kuna.

Obiteljski poklon

Dodatna ideja za darivanje: umjesto kupnje pojedinačnih poklona, kupite jedan obiteljski, na primjer obiteljsku ulaznicu za bazene ili za posjet zabavnom parku. Vrijeme blagdana vrijeme je koje treba provoditi u obiteljskom okruženju.

Kreativnost

Mali pokloni, vaše rukotvorine, mogu biti izuzetno lijepa gesta, a svakome je drago primiti poklon u koji je uložen trud, vrijeme i određena doza kreativnosti. Poklone možete raditi i svojom djecom. Možete izraditi mirisne svijeće, uokviriti zajedničku sliku, oslikati vazu ili zrcalo, pripremiti domaći liker.

Darovi s popustom

Marketinške tvrtke koje nude grupne popuste izvrstan su izvor odličnih poklona koji su uz to i vrlo povoljni jer je riječ o popustima od 50 do 80%. Provjerite što se nudi na stranicama kao što su Crno jaje, Kupi me, Kolektiva i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:30