SNIMLJENO U KENIJI

HRVATI SNIMILI HAPPY VIDEO KOJI JE OSVOJIO CIJELI SVIJET Afrički klinci postali veliki hit na internetu

Novinarka Ana Josipović sa stomatologom Domagojem Kocijanom montirala je snimke s plesnih afričkih misa iz sirotišta Mali dom koji vodi fra Miro Babić
 screenshot YouTube

U divljini siromašne Afrike, u centralnoj Keniji, gdje je smještena franjevačka misija fra Mire Babića, nema struje, interneta ni svjetskih novosti.

Ni mladi ni stari nikada nisu čuli za Pharrella Williamsa niti za njegov globalni hit Happy, za koji je video snimilo 500-tinjak gradova iz cijelog svijeta. Djeca iz afričkog sirotišta Mali dom , koji se nalazi u zabitom afričkom selu Subukija u centralnoj Keniji, rijetko uopće imaju priliku čuti glazbu s nekog “modernog” medija poput radija, a upravo su oni postali zvijezde jednog od najgledanijeg videa u godini na izmaku.

fra Miro Babić s mještanima u Keniji

U proteklih 12 mjeseci Google smo “nešto pitali” bilijune puta, a što nas je najviše zanimalo, čemu smo se smijali, gdje smo pronalazili inspiraciju te što se “guglalo” iz radoznalosti ili straha objedinjeno je u videu “Godina u traženju 2014.” (“Year in Search 2014”).

Među mnoštvom videa, među kojima je i Michele Obama i mlada pakistanska aktivistica Malala Yousafzai, ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir, najmlađa u povijesti, našao se i video Happy iz utočišta za djecu Mali dom.

Upravo sekvenca rasplesanih dječaka i djevojčica iz Malog doma koji sretno skakuću na blatnjavom putu dobila je svoj trenutak za pamćenje u Googleovu ovogodišnjem pregledu traženja. Rasplesana dječja koljena savršeno su se uklopila u ritmove vesele glazbe, no ono što je potpuno fascinantno u cijeloj priči jest da većina tog videa uopće nije snimljena uz glazbu.

Happy video Malog doma snimili su Hrvati, novinarka Ana Josipović i stomatolog Domagoj Kocijan, koji su zajedno volontirali u ovom sirotištu za odbačenu djecu u selu bez struje i tekuće vode, s djecom koja nikada nisu čula za internet i Google, a svojim bosim nožicama plešu iz čiste životne radosti - svirala glazba ili ne.

- U Africi jednako pleše starica od 80 godina, dijete od dvije i trudna žena koja u plesu rađa svoju djecu. Oni to rade potpuno spontano, bez opterećenja i srama, što je ponekad za nas u zapadnom svijetu jako čudno. Djeca posebno obožavaju kada ih mi volonteri snimamo. Oni tamo nemaju ogledala i pogled na snimljene sekvence za njih je prvi susret s njima samima, oni to zbilja doživljavaju kao ogromno čudo - smije se novinarka Ana Josipović, koja je prije tri godine prvi put otišla volontirati u Afriku u sirotištu St. Anthony Small Home ili, kako ga Hrvati zovu, Mali dom.

Kada se posljednji put vratila iz Afrike, svijet je zarazila Happy manija. Ana je odlučila iskoristiti materijale koje je snimala volontirajući u Africi i ukomponirati ih u video na glazbu iz popularne pjesme Pharrella Williamsa. Većinu videa snimila je na misi, koja je najznačajniji društveni događaj u afričkoj divljini. Na franjevačku misu, koja se organizira jednom mjesečno, dolaze mještani iz 16 sela i upravo je ta afrička misa jedna od najvećih senzacija za bilo koga tko prvi put dođe u Afriku. - Drvena crkvica koja, naravno, nema zvona, već samo bubnjeve, doslovce cijela poskakuje od spontanog plesa i pjevanja koji se događaju uslijed ritmičnog bubnjanja. Nigdje nema toliko patnje, a toliko radosti kao u Africi - priča zaneseno Josipović, koja je sretna što je uspjela potresnu i istovremeno radosnu priču iz afričke divljine prenijeti cijelom svijetu.

S kolegama volonterima napravila je video koji je iskočio, koji ima više od 90-000 pregleda na Youtubeu, koji se emitirao na BBC-ju, na japanskoj i kenijskoj državnoj televiziji te je konačno ukomponiran u Googleov video “Godina u traženju 2014.”.

Ana Josipović s djecom u selu Subukija do škole pješači i po četiri kilometra svaki dan

- Zahvaljujući internetu danas možemo svijet vidjeti onakvim kakav jest kada ga gledamo iz svemira - svijet bez granica koje smo mentalno iscrtali, ali i ono što je najvažnije - komunicirati s cijelim svijetom u kojem smo svi postali susjedi. A za prvu informaciju dovoljno je započeti guglanje - objašnjava nekadašnja urednica mode i weba u Gloriji, Stilistu i Cosmopolitanu.

U sirotište Mali dom volonteri dolaze iz svih krajeva svijeta, no u posljednje vrijeme mladi ljudi iz Hrvatske u selu su najčešći “mzungu” (bijeli čovjek na tamošnjem jeziku kisvahiliju). “Afrička veza” Hrvatima je mladi misionar fra Miro Babić, koji u divljini siromašne crne Afrike brine za siročad i posebno za odbačenu bolesnu djecu.

- Teško je čuti kada se u obitelji rodi dijete s fizičkim i mentalnim poteškoćama, u Africi je to vrlo čest i velik problem zbog čega djecu skrivaju ili odbacuju. Ovdje nema socijalnih službi i nitko neće biti kažnjen, no nisu ta djeca ostavljena jer su im roditelji bez srca. U uvjetima teškog siromaštva gdje se uobičajeno jede samo jednom dnevno doista nemaju šansu brinuti o djeci s posebnim potrebama. Za njih se, srećom, brine fra Miro, namlađi hrvatski misionar, koji tamo zaista premješta brda. Radi velike stvari. Omogućava toj djeci operacije, uklanjanje ekstremiteta, sekundarnog spolovila, i u tim uvjetima vraća im nekakvo životno dostojanstvo - priča nam Ana, koja trenutno boravi u Hrvatskoj, gdje radi na nekoliko projekta kako bi djeci u afričkom selu Subukija olakšala teške životne okolnosti.

Jedan od njih je i gradnja škole za internat koji se planira graditi u Subukiju, a za koji jedna mlada zadarska arhitektica upravo završava projekt.

Uz Mali dom i školu koja priprema za upis u osnovnu, fra Miro vodi i srednju školu za djecu koja ne mogu plaćati tamošnje javne škole. Fra Mirina škola za 300 učenika zapravo je ruševina, a bosanski se fratar trenutno bori da izgradi novo, pristojnije mjesto za obrazovanje ove djece. - Preko ovog projekta upoznajem lijepu sliku Hrvatske, prekrasne ljude koji me iz dana u dan inspiriraju, osjećam lijepu novu energija svih onih koji nesebično žele pomoći - objašnjava Josipović.

U kenijskom selu obitelji u prosjeku čine osam članova, a ovog adventa svaka obitelj dobila je pola vreće kukuruza, četvrtinu vreće graha, dva sapuna, jednu deku, jednu mrežicu za komarce i po jedan mango za svako dijete... I proveli su veseo i blagoslovljen Božić, uz molitvu i ples...

Projekt narukvice prijateljstva

Ana Josipović pokrenula je projekt Narukvice prijateljstva, gdje afrička djeca izrađuju kožne narukvice koje se prodaju za simboličnih 25 kuna. Sav novac od prodaje ide za brojne projekt, a primarna je izgradnja nove škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:17