13. ZNAK U HOROSKOPU?

Hrvatski astrolozi: Zmijonosac nema veze sa zodijakom, to je gomila gluposti

Parke Kunkle svoju tvrdnju temelji na činjenici da su se promijenili položaj Zemlje i konstelacija zviježđa

ZAGREB - Ako ste u horoskopu Ovan, možda ćete postati Riba, a ako ste Vodenjak za neko vrijeme ćete biti Jarac. A možete li zamisliti da Djevice postanu Lavovi? Sve ovo zvuči kao da nema nikakvog smisla, ali američki astronom Parke Kunkle ovih je dana uzburkao javnost svojim izjavama kako je zbog promjene položaja Zemlje i konstelacije zviježđa nastao novi horoskopski znak, Ophiuchus, odnosno Zmijonosac. Nalazi se između Strijelca i Škorpiona, a zbog njegove pojave lista postojećih horoskopskih znakova znatno bi se promijenila ako bi se u nju uvrstio Zmijonosac i velika je vjerojatnost da bi se svima promijenio horoskopski znak.

Pomodni trik

Sve je to zanimljivo i Kunkle bi možda mogao dobiti nagradu za ovo otkriće, ali astrolozi su pobili njegove teze i nazvali ih gomilom gluposti. Za početak, Kunkleove tvrdnje nisu nove, jer se o Zmijonoscu već govorilo i periodički se ponovno pojave priče o novom horoskopskom znaku koji nastaje pomicanjem zviježđa.

- Tvrdnje o novom horoskopskom znaku su neutemeljene i ne bih pridavala važnost takvim pričama. To je pomodni trik da se privuče pažnja na sebe, možda nešto zaradi i dobije publicitet. Istina je da se zviježđa pomiču, ali to nema veze s astrologijom i horoskopom koji koristimo niti ima utjecaja na astrologiju - kaže Lidija Tocilj, naša poznata astrologinja.

Kako objašnjavaju naši astrolozi, zodijak i njegovi znakovi se ne određuju prema pomicanju zviježđa ili Zemlje, nego prema odnosima Sunca i Zemlje i godišnjim dobima. Upravo zato pojava Zmijonosca ne utječe na zodijak, a osim toga, Zmijonosac se nije sada pojavio prvi put, već se s vremena na vrijeme ponovno pojavi, ovisno o pomicanju Sunčeva sustava. Astrolozi objašnjavaju da je trenutno Zmijonosac jako dobro vidljiv, što je vjerojatno dalo povoda Kunkleu da pokrene priču o njemu.

Brka kruške i jabuke

- Ne razumijem motive zbog kojih je opet Zmijonosac aktualan, a Kunkle brka kruške i jabuke i samo pokazuje da ne zna o čemu govori. Uostalom, Zmijonosac se ne nalazi između Strijelca i Škorpiona, nego iznad Škorpiona, ali njegova pojava nema veze sa zodijakom. Temelj zapadnog, odnosno ovog našeg astrološkog sustava je odnos Zemlje i Sunca i ono što se događa sa zviježđima je potpuno druga stvar.

Da bi se zodijak zaista promijenio, moralo bi doći do katastrofične kataklizme koja bi promijenila godišnja doba i poremetila sva kretanja i pomicanja Sunčeva sustava i galaksija - ističe Julia Pintar, predsjednica Udruge astrologa Hrvatske.

Svi pobijaju novi znak

Zapravo je nemoguće naći nekog tko se slaže s Kunkleovim tvrdnjama, pa tako Igor Ognjenović iz Centra za astrološku edukaciju smatra da nijedan stručnjak neće u ovome vidjeti ništa ozbiljno.

- Malo je astrologa koji uzimaju u obzir Zmijonosca jer naša astrologija nije direktno povezana sa zviježđima, već s godišnjim dobima. Zmijonosac nije ništa novo i mislim da ćemo o Zmijonoscu opet čuti za nekoliko godina jer se svako malo pojavi netko s pričom o njemu.

Prilagodba sustava

Mi čak i možemo razgovarati da Zmijonosac postane 13. horoskopski znak, pa možemo čak govoriti i o više horoskopskih znakova, ali ih se ne može ubacivati bezveze. Da bi nešto funkcioniralo, mora biti autentično. Sadašnjih 12 znakova funkcionira u savršenoj harmoniji, a kada bi se uvodili novi znakovi, znači da bi se morao mijenjati cijeli astrološki sustav. Zmijonosac se ne može uvrstiti među postojeće znakove a da se prije toga cijeli sustav ne prilagodi. Iako, mislim da je ovime američki astronom samo želio privući pažnju na sebe jer su ljudima takve stvari atraktivne - tvrdi Igor Ognjenović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:05