MI JAOOO

I MAČKE IMAJU SVOJ SEVDAH, MUZIKU ZA SVOJU MAČJU DUŠU Tvrdi to čovjek koji od 2003. sklada za životinje. Vole ga više od Bacha

 iStock

WASHINGTON - I domaće mačke poznate po svojoj svojeglavosti raznježe se na glazbu genija poput J. S. Bacha, ali više od toga vole posebnu "mačju glazbu", pokazala je nedavna studija.

Čelist s Glazbene akademije u Marylandu i solist u državnom simfonijskom orkestru Teie Deie (60) snimio je "Glazbu za mačke", cijeli album namijenjen omiljenim kućnim ljubimcima.

Njegove kompozicije, poput "Rustijeve balade" i "Kozmova zraka" podsjećaju na cvrkut ptica, uz kompjutorski kreirano predenje kao bas tonove.

Ljudskom se uhu može činiti kao ezoterična New Age glazba za harfu, violinu ili violončelo. No mačke u njoj uživaju, pa prilaze zvučnicima i češkaju se o njih.

Prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Applied Animal Behaviour Science, Teieova glazba je uzbudila ili opustila 77 posto mačaka, u odnosu na 38 posto koje je dirnuo Bachov "Air".

Voditelj istraživanja Nick Snowdon smatra da bi se posebna, mačja muzika mogla iskoristiti kako bi se umirile mačke pod stresom u utočištima za životinje ili kada su same kod kuće.

Teie je glazbu za životinje počeo skladati 2003. na temelju teorije da svi sisavci prirodno vole glazbu i intuitivno, organski odgovaraju na zvukove i ritmove još od najranijih faza razvoja, počevši od zvuka majčinog srca dok su u maternici.

Glazba pozitivno utječe na pse, slonove i čimpanze, a negativno ili uopće ne utječe na gibone, babune, konje i janjad, rekao je Snowdon koji je prije nekoliko godina zamolio Teieja da napiše glazbu za majmune.

Raniji pokusi pokazali su da tamarini preferiraju tihu Mozartovu muziku, ali ih je Teieova glazba, tri oktave viša od ljudskoga glasanja i puno brža, opuštala ili uzbuđivala, ovisno o atmosferi glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 01:39