BOTOKS PODIŽE GRUDI

Ima li gravitacija novog neprijatelja?

Mišljenja liječnika oko nove primjene botoksa jako su podijeljena, a naš estetski kirug, dr. Ivo Džepina tvrdi da je ideja o korištenju botoksa kao podizača grudi - obična glupost

Kozmetička industrija svakim danom otkriva neke nove, revolucionarne beneficije botoksa - odnedavno “ženina novog najboljeg prijatelja”. Podizanje grudi injekcijama botoksa posljednja je u nizu malih tajni tog “čudotvornog” otrova, čiji tretman traje tek pola sata.

Iako kod nas još nije razvikan, moguće ga je izvesti kod hrvatskih dermatologa koji pružaju usluge botoksiranja, te estetskih kirurga. U svijetu je već uzeo maha, pa se tako botoksiranju grudi najčešće okreću mlade mame, čije su grudi nakon dojenja izgubile bitku s gravitacijom, u nadi za spas njihove “prpošnosti”.

Ipak, učinak botulinum toksina A na grudi nije trajan te traje tek tri do četiri mjeseca, a rezultate navodno mogu očekivati samo žene u dvadesetim i tridesetim godinama, s manjim grudima, odnosno s “jedinicom” i “dvojkom” i, naravno, ako im dojke nisu jako ovješene.

Stručnjaci naglašavaju da je ta metoda uspješnija kao trenutna “injekcija samopouzdanja”, koja dobro dođe u posebnim prilikama kada želimo zablistati, a ne kao trajno rješenje.

Hrvatski dermatolog Duje Kaliterna smatra da je tretman, koji je u Americi i Velikoj Britaniji već poznat kao “breastox”, najbolji kao preventiva. Spektakularni rezultati se, naglašava, ne mogu očekivati.

- Kod nas ta metoda još uvijek nije razvikana, ali istina je da botoks može podići grudi. No, tu se ne mogu očekivati senzacionalni rezultati, pogotovo ne u slučaju velike opuštenosti. Taj tretman više služi kao pomoćno sredstvo, kao prevencija spuštanja - smatra Kaliterna.

12 injekcija za podizanje

S druge strane, naš cijenjeni estetski kirurg Ivo Džepina smatra da botoks ne može pružiti učinak podizanja grudi jer se one spuštaju zbog opuštanja žljezdanog tkiva i kože, a taj toksin djeluje isključivo na mišiće.

- Botoks je dobar za ispravljanje bora, a to da podiže grudi - to je čista glupost. On djeluje na mišiće, a grudi se spuštaju zbog viška žljezdanog tkiva i kože. To bi eventualno moglo djelovati na male grudi ako pritom nisu obješene, za što tada naravno i nema potrebe - smatra Džepina.

Tretman, koji u Velikoj Britaniji stoji oko tisuću funti, dakle osam tisuća kuna, izvodi se sa 12 injekcija botoksa koje se nakon nanošenja anestetika u kremi ubrizgavaju u područje grudnih mišića. “Smrzavanje” tog mišića navodno prisiljava mišiće u stražnjem dijelu prsa da ojačaju i tako dolazi do podizanja grudi. Tom metodom ne samo da se grudi podižu nego se automatski izravnavaju bore uobičajene za predio dekoltea nakon godina izlaganja suncu i neizbježnog starenja.

Dobar protiv akni

- Botoks je danas prihvatljivo sredstvo pomlađivanja ljudskog lica, no stručnjaci konstantno pronalaze nove načine kojima bi se mogli pomlađivati drugi dijelovi tijela - kaže Gwen Davies, direktorica neoperacijskog odjela u lancu klinika estetske kirurgije Transform.

Osim kao sredstvo pomlađivanja, botoks je dokazano djelotvoran u brojnim drugim područjima medicine. Izvrsne rezultate, osim u izglađivanju bora, Kaliterna je primijetio i u borbi s aknama.

- Super djeluje na akne te na rast kose na mjestima gdje je počela ispadati. Dobar je za liječenje glavobolje, ma zapravo liječi sto različitih bolesti - zaključio je Kaliterna.

Otrov kao lijek

Botox je u stvari trgovačko ime za botulinum toksin A - u većim količinama izaziva botulizam, smrtonosno trovanje. U kozmetske svrhe botox se daje pomoću malenih, tankih igala izravno u mišićnu skupinu koju treba "zalediti" ili "ukočiti", a najčešće su to bore na čelu i između obrva, bore smijeha oko očiju, one na vratu i oko gornje usne. Otrov sprečava otpuštanje neuroprijenosnika acetilkolina pa nema stezanja mišića koje uzrokuje nabiranje kože i stvaranje bora.

Botulinum toksin već se više od dva desetljeća koristi i u liječenju poremećaja u funkciji očnih mišića (poput strabizma ili "gledanja u križ"), raznih neuroloških stanja kod kojih postoji grčenje (primjerice cerebralne paralize), Parkinsonove bolesti, te pojačanog znojenja. Iako FDA treba uskoro odlučiti hoće li botox nositi upozorenje, u istoj ustanovi istovremeno razmatraju i novu indikaciju za primjenu tog otrova u liječenju jakih glavobolja kod djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:22