SEKSUALNI SKANDAL NIJE MU NAŠTETIO

Ipak se isplati biti Tiger Woods: U 2009. zaradio 105 milijuna dolara

Tek par mjeseci trajala je Woodsova agonija, ali se vratio na golf-terene i ponovno dignuo svoj biznis iz pepela
 AFP

Prometna nesreća i pet mjeseci stanke od aktivnog igranja golfa, šokantni seksualni skandali i perverzne igrice s brojnim ljubavnicama, terapija u klinici za odvikavanje od seksa i razvod težak 750 milijuna dolara - sve to utjecalo je na strelovit pad karijere najbogatijeg sportaša svijeta Tigera Woodsa. Nekada uzorni i omiljeni američki golfer preko noći pretvorio se u najvećeg “bad guya”.

Projekt golf-kompleksa

No, osim već poznatih pikanterija iz privatnog života poznatog sportaša, koje su šokirale javnost i punile naslovnice diljem svijeta (New York Post je, primjerice, 20 dana zaredom imao Tigerovo lice na naslovnici ), “zločesti dečko” zapao je i u velike financijske probleme, zbog kojih se drma njegovo financijsko carstvo.

Nakon što su tabloidi razotkrili sve njegove tajne iz privatnog života, 34-godišnjem golferu mnogi sponzori otkazali su ugovore. Među ostalim, tvrtke Accenture, AT&T i Pepsi. Forbes je izračunao da je prošle godine zbog toga Woods izgubio najmanje 30 milijuna dolara.

Osim toga, biznis s projektiranjem golf-terena, koji je započeo prije tri godine, pred potpunim je slomom.

Po uzoru na Jacka Nicklausa i Arnolda Palmera, koji su osnovali svoje tvrtke za projektiranje golf-terena, i Woods je 2006. odlučio lansirati Tiger Woods Design. Prvi golf-kompleks trebao je biti sagrađen u Dubaiju, ali nakon samo tri postavljene rupe zbog nepovoljne financijske situacije projekt je stao.

Banke se povukle

Woods je planirao projektirati i svoj prvi golf-kompleks u Sjedinjenim Američkim Državama, koji bi se na površini većoj od 3200 hektara prostirao na visoravni Blue Ridge Mountainsa kod Ashevillea u Sjevernoj Karolini. Golf-tereni trebali su biti smješteni na površini od 6,67 kilometara, a uz njih niknuo bi i wellness centar, spa centar i 1200 apartmana, od kojih bi svaki vrijedio po tri milijuna dolara.

Kada je najveći svjetski golfer u kolovozu 2007. došao tamo, bio je oduševljen mirom i spokojem koji se mogao osjetiti: ‘Kada ste ovdje, potpuno ste mirni, sami sa sobom’, rekao je.

Mir i spokoj? To je bilo tada. Međutim, recesija, pad cijena nekretnina i već prezasićeno tržište golfa utjecalo je na to da je kod ulagača i banaka porastao strah za ulaganje novca u Woodsov ambiciozan projekt, koji je, da se ostvario, mogao postati njegov najveći izvor prihoda. Rok završetka projekta je s jeseni 2011. pomaknut za šest mjeseci, no sudeći prema trenutnoj situaciji, teško je vjerovati da će se i tada tamo moći igrati golf.

Treći kompleks koji je trebao još 2008. biti sagrađen u Punta Bravi u Meksiku stao je zbog problema s dobivanjem svih potrebnih dozvola, a rok otvaranja pomaknut je za 2012. godinu ili čak kasnije.

Milijuni za golf-turnire

Unatoč svim problemima koji su zadesili slavnog sportaša, ipak se još uvijek isplati biti Tiger Woods!

Časopis Forbes, koji ga je smjestio na peto mjesto liste najmoćnijih celebrityja, procjenjuje da je Woods u svojoj karijeri zaradio više od milijardu dolara, ali nakon oporezivanja taj iznos pada na oko “samo” 600 milijuna dolara.

Samo protekle godine Woods je zaradio 105 milijuna dolara. Od toga je 20,5 milijuna dolara uprihodio iz nagradnog fonda PGA Toura te deset milijuna dolara bonusa za osvajanje FedEX Cupa. Njegov glavni sponzor Nike ga, primjerice, nije napustio, pa od njih godišnje ubire oko 30 milijuna dolara, dok su oni na temelju njegova imena na svojim golf-odjelima odjelima zaradili 638 milijuna dolara.

Uz Woodsa su i dalje Gillette, Tag Heur, NetJets, TLC Laser Eye Centers i Upper Deck, a Electronic Arts u lipnju je na tržište izbacio 12. verziju videoigrice s Woodsom kao glavnim likom. To je ujedno svjetski najprodavanija golf-igrica, sa zaradom od prodaje u SAD-u od 700 milijuna dolara.

Tri milijuna dolara košta samo njegovo pojavljivanje na turnirima koji nisu pod imenom PGA Tour. Woods gradi i ljetnikovac na otoku Jupiter na Floridi, a 2006. kupio je nekoliko nekretnina vrijednih 44,5 milijuna dolara. Posjeduje i jahtu vrijednu 20 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:40