Nova realnost

ISPROBALI SMO PET RAZLIČITIH NAČINA ONLINE DRUŽENJA I IMAMO SAVJETE IZ PRVE RUKE 'U početku će biti nategnuto, ali nakon 15 minuta...'

 
 iStock

Jutarnja kava s kolegicama, pauza za ručak, svakodnevni odlasci u trgovinu, piće s curama nakon teretane, a za vikend obavezni posjeti roditeljima. Tako je do prije samo mjesec dana izgledao moj život. Sjećam se kako sam već neko vrijeme samo htjela vikend za sebe, vikend u kojemu ću vidjeti što manje ljudi, samo gledati serije, čitati knjige i dobro se odmoriti.

Odjednom sam ih dobila četiri zaredom. Jutarnje kave su se pretvorile u online video kave koje ispijamo svaka iz svog stana, svakodnevni odlazak u trgovinu po samo još jednu stvar se pretvorio u itekako isplaniranu kupovinu maksimalno dva puta tjedno, pod najvećim mjerama zaštite, teretana je odavno zatvorena, a roditelje nisam vidjela od početka ožujka.

Čovjek je društveno biće, a ja sam svakodnevno kontaktirala s najmanje 10 osoba i nisam imala pojma koliko mi je to bitno za psihu. Kada smo se pomirile s činjenicom da je rad od kuće nova realnost skinule smo Zoom i organizirale prvi „meeting“.

Photo of a man and his son having a video call with friends
Getty Images

Sat vremena brbljanja prije početka radnog dana itekako mi je pomogao da se suočim sa svime onime što me dočekalo. Tako su video kave postale dio naše svakodnevnice iako nam je opseg tema znatno manji nego prije – tko je što novo pogledao i kakve su prognoze za budućnost posla, pandemije i života općenito.

Online druženje nikad neće zamijeniti ono pravo, ali sada je jedino što nam je preostalo. Donosimo ideje kako izvuči najbolje iz novih tehnologija i zadovoljiti potrebu za socijalnim kontaktom izvan vlastitog stana.

1. PAUZA ZA KAVU – jutarnja, popodnevna, na suncu, kava nakon posla koja se pretvori u piće, jednostavno volimo kave s kolegama. Nije stvar samo u socijaliziaciji, na kavama se rađaju i najbolje ideje za buduće projekte. Tvrtke koje već neko vrijeme rade 'remote', odnosno van ureda, organiziraju virtualne pauze za kavu na koje se svi mogu uključiti i razgovarati o čemu god žele – dobrim filmovima koje su pogledali u zadnje vrijeme, vijestima i planovima za vikend. Takve pauze uglavnom nemaju strogo određenu tematiku i razgovor teče kao na normalnim kavama ili kao kada biste se s kolegom sreli kod aparata za kavu. Isprobajte sa svojim timom ili s kolegama iz drugog odjela, razgovarajte o zadacima koji su pred vama i pomozite si s kreativnim idejama.

Barcaffe

2. ZAJEDNIČKA FILMSKA VEČER – Iako su kinodvorane zatvorene, možete napraviti vlastitu filmsku večer s dislociranim prijateljima. Potrebna vam je samo dobra internetska veza. Odaberite film (preporučujemo komediju), ispecite kokice i odaberite neki od servisa za zajedničko gledanje filmova gdje možete i komentirati ono što se događa na ekranu. Na raspolaganju su vam WhatsApp, Messenger, ZOOM gdje možete snimati sebe dok gledate film i komentirati s drugima, a tu je i Netflix Party, za zajedničko gledanje i live chat na istom ekranu. Ili najjednostavnije, pokrenite film u isto vrijeme i 'chatajte' na bilo kojoj omiljenoj aplikaciji.

3. ONLINE TERETANA – Nakon odluke o zatvaranju dvorana i teretana, brojni treneri su ponudili opciju online vježbanja svojim polaznicima. To znači da se trebate videom uključiti u određeno vrijeme, pripremiti dobru volju i odraditi trening kao što biste ga odradili i prije pandemije, uz poduku trenera i razgovor s drugim polaznicama. Ako nemate tu opciju pronađite neki od besplatnih video treninga, nazovite prijateljicu i skupa odradite sat. Vjerujte nam na riječ – bit će puno smijeha i zabave, a osjećat ćete se bolje.

Fit woman doing side lunges indoors in a flat
Getty Images

4. VIRTUALNI 'HAPPY HOUR' – Slično kao s jutarnjom kavom, onima koji rade od kuće vjerojatno itekako nedostaje piće nakon posla, kada s kolegama prolazite sve što ste doživjeli tijekom dana i sve ono što vas tek čeka u narednim danima. Ništa ne zbližava kolege tako kao čaša piva ili vina, a zapravo sve to možete napraviti i kod kuće. Završite s poslom i upalite Zoom, Messenger, WhatsApp, Hangouts, Skype, natočite čašu omiljenog pića i družite se kao što biste to napravili u kafiću kod firme. Iako će u početku možda biti nategnuto, nakon 15-ak minuta ćete uvidjeti brojne prednosti ovakvog druženja – nema dima, nema glasnih gostiju, a ne morate zvati taksi da vas odveze kući jer ste već doma.

Getty Images/iStock

5. POKRENITE VIRTUALNI KLUB – U kućnoj izolaciji vjerojatno imate više vremena za hobije. Član ste čitalačkog kluba? Odlično, samo zato što se fizički ne možete sastajati i raspravljati o pročitanome ne znači da klub morate zaustaviti. Sastanite se online i raspravljate o knjigama kao što biste i uživo. Povežite se s osobama koje gledaju istu seriju ili show (ako već niste – Tiger King i Love is Blind su must have) kao i vi i raspravljate o pogledanome, uključite se u kulinarski klub i dijelite recepte ili pokažite svoje 'do-it-yourself' projekte iz izolacije. Sastanci virtualnih klubova trebali bi biti više strukturirani od 'happy houra', pripremite si natuknice i pitanja o kojima bi voljeli čuti tuđe mišljenje.

Sadržaj je nastao u suradnji s Barcaffeom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:11