HIT U SYDNEYJU

IZAZOVNA KREACIJA: Haljinu koja je zaludjela Australce kreirala je Matija Vuica

Izazovnu kreaciju u Hordern paviljonu nosila je Monisha Lew-Fatt, zanosna partnerica ragbijaša Jacka Wightona
Monisha Lew-Fatt (lijevo), Matija Vuica (u sredini) i Alenka Bonić (desno)
 Getty images/CROPIX

Dodjela godišnjih nagrada za igrače u australskoj ragbi ligi Dally M Awards nije inače event koji privlači pozornost hrvatskih medija, a niti svjetskih modnih magazina, iako je riječ o prestižnoj nagradi. No ove godine sve je drukčije - i to zbog jedne haljine.

Kada se Monisha Lew-Fatt, zanosna partnerica ragbijaša Jacka Wightona, prošetala crvenim tepihom u luksuznom Hordern paviljonu u centru Sydneyja, fotoaparati nisu prestajali bljeskati.

Ova brineta zamamnih oblina prošetala se u haljini boje fuksije koja joj je stajala kao salivena, iako je imala poprilično visoki prorez, čak iznad boka, te prozirne dijelove koji su, kako prenose svi australski mediji, “malo toga ostavljali mašti”. Monisha je zračila glamurom i samopouzdano nosila haljinu koju su svi zamijetili i upitali se - tko je dizajner?

Glamurozna i lagana

Iza ove smjele kreacije krije se naša Matija Vuica, koja se ove godine prometnula u jednu od najomiljenijih dizajnerica dama s crvenog tepiha. Nakon spektakularnog uspjeha na crvenom tepihu 91. dodjele prestižne filmske nagrade Oscar u Los Angelesu, kada su se čak tri dame pojavile u Vuičinim kreacijama, ova dodjela nagrada održana u srijedu u Sydneyju njezin je prvi crveni tepih u Australiji, kako i sama 61-godišnja dizajnerica ponosno ističe.

- Mnogo je ‘prvih’ u ovoj priči. Prvi crveni tepih u Australiji, prvi put se moja kreacija našla na u australskom Elle magazinu, prvi put sam surađivala sa stilistom Denisom Todorovićem, ove godine se prvi put moje haljine prodaju u Australiji zahvaljujući divnoj Alenki Bonić i ja za 13 dana prvi put idem u Australiju, tako da ova priča s prekrasnom Monishom Lew-Fatt nije mogla doći u bolji trenutak - govori nam Matija, otkrivši da joj se nakon svečanog eventa javila i sama Monisha.

- Poslala mi je poruku u kojoj je napisala da je haljina divna te da nikada dosad nije nosila glamuroznu haljinu koja je tako lagana i ugodna za nositi - kaže Vuica.

Getty images

Za hrabre žene

No, prije nego što je spremno zauzela pozu na crvenom tepihu, fotografi su uhvatili Monishu kako pažljivo popravlja haljinu na strateškim mjestima kako pred objektivima slučajno ne bi došlo do nezgode, jer haljina je izuzetno izazovna, u prepoznatljivom Matijinu stilu.

- Ova je kreacija iz moje nove kolekcije, napravljena od ručno plisirane svile, za hrabre i zgodne žene - dodaje Vuica, ističući da je Monisha upravo takva. Svoj outfit upotpunila je prozirnim cipelama Tony Bianco, nakitom APM Monaca te ružičastom torbicom od perja Olge Berg. Njezin partner Jack Wighton, ragbijaš Canberra Raidersa, odabrao je elegantno crno odijelo u stilu Jamesa Bonda s leptir-mašnom.

No, svega toga ne bi bilo, kaže Vuica, bez Alenke Bonić, Australke rodom iz Hrvatske koju su roditelji odveli na drugi kontinent još kao dijete.

- Ona je žena koja voli modu i koja ima nos za biznis. U kolovozu je u Sydneyju otvorila atelier s mojim haljinama, a sve je počelo jednim pozivom nakon što je pola godine pratila moj rad nakon uspjeha na Oscarima. Nazvala me i rekla da se zaljubila u moje haljine te da ona želi otvoriti atelier. Nije joj cilj samo prodavati haljine, nego je odlučila od mene u Australiji napraviti brend.

Sjela je na avion i došla u Zagreb da se dogovorimo oko detalja, a na kraju smo se družile punih tjedan dana. Vratila se u Australiju te tamo u sklopu hotela Sheraton Grand Sydney otvorila Artelier Billich. Ona je bliska prijateljica poznatog umjetnika hrvatskih korijena Charlesa Billicha, pa se tako u Artelieru prodaju samo njegove slike i moje haljine - objasnila nam je Matija Vuica.

Upravo je tim Artelierom u potrazi za haljinom jarke boje za svoju klijenticu prošetao poznati australski stilist Denis Todorović, modni urednik GT Magazina, bivši modni urednik australskog Cosmopolitana, koji je surađivao s prestižnim magazinima kao što su britanski Vogue, InStyle te britanski Cosmopolitan. Vuica je imala haljinu kakvu je zamislio, ali u Zagrebu, stoga je ona hitno poslana za Sydney gdje bila već za dva dana.

Kruna ovog uspjeha je na koncu Matijino putovanje u Australiju ovog mjeseca.

Proboj brenda

- Nisam još nikada tamo bila i jedva čekam. Idem vidjeti Alenku, Artelier Billich, svoje haljine, razgledati Sydney, vidjeti klokane, upoznati Aboridžine... Alenka je ustrajna u svom naumu da od mene napravi prepoznatljiv brend, stoga mi je već dogovorila suradnje s medijima, upoznavanje klijentica i gostovanja na televiziji, tako da neće biti puno odmaranja - smije se Matija koja u avanturu kreće 17. listopada.

Ovaj niz crvenih tepiha na kojima je već postalo očekivano vidjeti barem jednu Vuičinu kreaciju u velikom stilu počeo je u veljači ove godine, kada je Vuica ispisala hrvatsku modnu povijest. Dvije voditeljice američkog televizijskog kanala KTLA, koje su se javljale u live prijenos s dodjele Oscara, Megan Henderson i Megan Telles, pojavile su se u njezinim luksuznim unikatnim haljinama, a potom je glumica i manekenka AnnaLynne McCord Vuicinu haljinu odabrala za afterparty Oscara kod Eltona Johna. Bio je to prvi put da se kreacija nekog od hrvatskih dizajnera pojavila na dodjeli Oscara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:06