ODGOJ DJETETA

IZJAVA KOJU ČESTO GOVORIMO DJECI, A NIKAKO NE BISMO SMJELI 'Pogreška koju sam i sama činila, ne razmišljajući o posljedicama'

 Foto: Colourbox

Kada sam nedavno radila intervju s Dubravkom Miljković, jednom od najuglednijih domaćih psihologinja, rekla mi je rečenicu nad kojom sam se zamislila, a koju i sama često govorim svom djetetu.

Iako imam tek dvogodišnje dijete, jako pazim što pričam i koje joj poruke šaljem - posebice kada je u pitanju njena slika o samoj sebi.

Tako sam uvijek izbjegavala pretjerano naglašavanje, primjerice izgleda i radije sam se usredotočila na vrijednosti koje posjeduje, među kojima sam joj često davala do znanja kako mislim da je pametna i poticala ju dalje u tom smjeru.

Međutim, razgovor s prof. Miljković me djelomično razuvjerio u tu ideju.

- Poručila bih roditeljima da svojoj djeci ne govore da su pametna jer im na taj način šalju krivu poruku. U prvim razredima njihova "pamet" može biti dovoljna, no nakon toga važi i računa se samo naporan rad, upornost i trud - izjavila je prof. Miljković, a na to se nadovezalo i nedavno objavljeno istraživanje koje je odjeknulo u američkim medijima.

Naime, ugledna psihologinja JoAnn Deak podijelila je tezu kojoj u prilog idu istraživanja koja dokazuju kako jedna, naizgled bezazlena rečenica poput "Ti si pametan/pametna" može promijeniti njihovo poimanje sebe, svojih sposobnosti i u konačnici rezultata u budućnosti.

- Kad djetetu kažete da je pametno, to postaje njegov način razmišljanja i ono postaje samouvjereno temeljem toga i posljedično manje radi, manje uči i čita. I teško ga je razuvjeriti od činjenice da je "pametno", odnosno da je potreban velik rad i trud da bi se ta pamet isplatila - zaključila je ugledna psihologinja JoAnn Deak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:23