OBIČNO PRETJERIVANJE

IZRAZI KOJE NE SMIJETE KORISTITI U ŽIVOTOPISU! Vrlo česte floskule s kojima možete samo pogriješiti i uništiti si šanse za nalazak dobrog posla

 iStock

Bez obzira imate li posao, ali i motivacije za ‘ići dalje’ ili ste bez posla pa očajnički šaljete životopise na sve strane, životopis, a u zadnje vrijeme i profil na LinkedInu, najvažniji su segment u traženju posla. Ako nemate osigurano radno mjesto, curriculum vitae je prva stvar koju će poslodavac vidjeti i tek na temelju toga odlučiti hoće li vas pozvati na pismeno ili usmeno testiranje.

Sigurno ste sto puta čuli što sve treba navesti u životopisu, kako se što jednostavnije i što bolje predstaviti, što istaknuti, a što ‘prešutjeti’. No, CV ipak treba sadržavati najvažnije informacije o vašem profesionalnom životu i ne treba ga ispunjavati ispraznim floskulama koje se mogu odnositi na gotovo bilo koga, prenosi Telegraph .

Da bi se to izbjeglo, društvena mreža za poslovne kontakte LinkedIn složila je godišnju listu pretjerano korištenih poštapalica i floskula i koje biste svakako trebali izbaciti iz upotrebe. Analizirali su niz profila svojih korisnika i primijetili da se mnogi izrazi ponavljaju, no ništa ne znače - jasno je da su dodani u nedostatku inspiracije, bez razmišljanja i naglo.

Ovo su klišeji koje treba izbjegavati:

1. Motiviran

2. Kreativan

3. Entuzijastičan

4. Prethodni uspjesi

5. Strastven

6. Uspješan

7. Kompetitivan

8. Vodstvo

9. Strateški

10. Bogato iskustvo

Naravno, ne morate se sad odmah baciti na korekciju svog životopisa jer se ne bazira sve na pridjevima koje ste upotrijebili. Međutim, važno je zapamtiti da je uvijek bolje koristiti pozitivne, a ne negativno intonirane riječi. Spomenite i svoje iskustvo, poteškoće s kojima ste se susreli u radu i kako ste ih svladali, a savjetuje se i da se umjesto šturog opisa koriste i fotografije i drugi oblici opisa rada. Pokažite svakako ono na što ste ponosni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:06