NOVI DOKUMENTARAC

JE LI PAPA WOJTYLA BIO ZALJUBLJEN U UDANU AMERIČKU PROFESORICU? 'Dopisivali su se četiri godine, čak i kada je ušla u bračne vode'

Pope John Paul II releases a dove during ceremonies in Guasmo, a poor suburb of Guayaquil, Ecuador, February 12, 1985. REUTERS/Michael Gregg I - RTR7EE9
 © Reuters Photographer / Reuter

BBC je prikazao dokumentarac o pokojnom papi Ivanu Pavlu II i njegovom odnosu sa ženama u kojem, između ostalog, ispituje je li papa bio zaljubljen u poljsko-američku profesoricu filozofije, prenosi Telegraph.

U filmu je otkriven sadržaj pisama koje je pokojni papa izmjenjivao s Annom-Teresom Tymienieckom, filozofkinjom koja je s njime radila na jednoj knjizi dok je on još bio kardinal Karol Wojtyla.

Tymienecka, koja je umrla 2014. godine, četiri se godine intenzivno dopisivala s Wojtylom, dok su oboje bili u pedesetim godinama. Tema pisama uglavnom je bila filozofija.

Profesorica porijeklom iz aristokratske poljske obitelji, udala se 1955. za profesora s Harvarda Hendrika Houthakkera, ni i dalje je ostala u bliskim odnosima s budućim papom.

Novinar Carl Bernstein koji je puno pisao o papi, rekao je da je sam Wojtyla Tymienecku opisivao kao 'živahnu, kozmopolitski nastrojenu poljsku aristokratkinju' koja mu je puno pomogla u ostvarivanju međunarodnog ugleda zahvaljujući čemu je na koncu i izabran za papu'.

U svim intervjuima filozofkinja je negirala bilo kakvu romantičnu vezu s papom naglašavajući samo prijateljsku narav njihovog odnosa. 'Kako bih se uopće mogla zaljubiti u sredovječnog svećenika?'

No njezini prijatelji ipak kažu da je u odnosu postojala jedna romantična crta. Blizak prijatelj George Hunson Williams rekao je kako papa nije bio svjestan njezinih dubokih osjećaja prema njemu.

'Mislim da nije razumio s čime je ona suočena kad su bili zajedno. Bila je to magnetska privlačnost.'

Ni sama Tymienecka nije skrivala da prema budućem papi gaji duboke osjećaje iako nikad nije priznavala romantičan odnos.

'Imao je tako naročit način govora, smijanja, gledanja svijeta. Bilo je to nešto predivno.'

Kao njegovu najzanimljiviju crtu izdvojila je tu određenu kontradiktornost:

'Bio je vrlo ponosan ali i jako osjetljiv na ponos. Njegova je osobnost bila raznovrsna i raznobojna. Izgledao je kao najdivnija i najskromnija osoba, ali zapravo uopće nije bio skroman. O sebi je imao visoko mišljenje.'

Film naravno niti ne pokušava natuknuti da je Wojtyla ikada prekršio svoj zavjet celibata, niti ne iznosi ikakve konačne zaključke o prirodi njihove veze.

Također, spominje se ime još jedne žene, Wande Poltawske, danas 94-godišnje psihijatrice koja je preživjela nacistički koncentracijski logor. Kad je objavila pisma koja je razmjenjivala s papom, u Vatikanu je nastala prava bura.

Poltawska i Wojtyla sreli su se u pedesetim godinama kad je ona potražila njegovu pomoć zbog groznih patnji koje je preživjela i vidjela u ratu. Od tada su ostali bliski prijatelji, a ona je bila i jedna od malobrojnih osoba uz njegovu samrtnu postelju.

Knjiga njihovih pisama otkrila je njihov odnos i jako naljutila Vatikan čiji su dužnosnici tvrdili da je ona preuveličala svoj odnos s papom. Također, objasnili su kao je papa Wojtyla bio takva osoba da se svatko uz njega osjećao posebno.

Ona je na to odgovorila da ne vidi ništa sporno u prijateljstvu svećenika i žene jer su i svećenici samo ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:53