MISTERIJ

Jeste li se ikad pitali zašto se muške i ženske košulje kopčaju na suprotnim stranama?

 iStock / iStock

Jeste li znali da se gumbi na muškim i ženskim košuljama nalaze na suprotnim stranama? Kod muških košulja gumbi se nalaze na desnoj strani košulje, a kod ženskih na lijevoj, no zašto je tome tako?

Objašnjenje ove naizgled potpuno besmislene razlike seže još u viktorijansko doba (drugi dio 19. stoljeća) ili ranije.

U to vrijeme gumbi su bili izrazito skupi i zato su predstavljali svojevrsni statusni simbol pa su bogate dame njima ukrašavale svoje haljine. Međutim, one su se vrlo rijetko same odijevale, pomagale su im sobarice koje su im onda bile okrenute licem. Zato su gumbi bili smješteni na lijevoj strani uz pretpostavku da su sobarice dešnjakinje. Muškarci su se pak puno češće odijevali sami pa su za njih gumbi bili smješteni na desnoj strani, piše The Sun.

Međutim, mnogi tu teoriju dovode u pitanje jer su i muški pripadnici plemstva imali pomoćnike pri odijevanju.

S pojavom šivaćih mašina i ulaskom mode u masovnu proizvodnju gumbi su se zadržali pa su i oni slabijeg imovinskog stanja mogli oponašati bogate trendseterice. Čak i danas, 200 godina kasnije, muško i žensko kopčanje se zadržalo premda rijetko tko vidi funkcionalnost u tome.

Polarizacija kopčanja vidljiva je i na primjeru traperica i hlača, te većine školskih uniformi.

Neki doduše vjeruju u drugu teoriju prema kojoj su se gumbi pozicionirali na desnu stranu jer su muškarci tako lakše dolazili do oružja koje se najčešće nalazilo ispod košulje, jakne ili kabanice koju je prvo trebalo otkopčati. Ta teorija ne objašnjava ženski način kopčanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 15:20