BAZJAŠ

Jeste li se ikad zapitali kamo odlazi sve to naše smeće?

Trenutno u Republici Hrvatskoj postoji 71 službeno, uređeno i u potpunosti sanirano odlagalište otpada

Trenutno u Republici Hrvatskoj postoji 71 službeno, uređeno i u potpunosti sanirano odlagalište otpada. Osim službenih također postoje i divlja koja nastaju neplanski i nemaju potrebne dozvole za rad (lokacijsku dozvolu, uporabnu dozvolu i sl.). Posljedica su ljudskog nemara, štetna su za okoliš i za sva živa bića. Dosad je sanirano oko 60% divljih odlagališta, a jedno od njih je i Bazjaš.

Bazjaš je bilo privremeno odlagalište nastalo tijekom Domovinskog rata zbog nepristupačnosti tadašnjeg odlagališta na samoj granici ratovanja. Nalazi se pored Vinkovaca, između kanala i šume Bazjaš. Postalo je ekološki problem i bila je potrebna sanacija.

Za sam projekt sanacije bilo je potrebno mnogo vremena i novca. U financiranju projekta su sudjelovali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Vlada Kraljevine Danske i Vukovarsko-srijemska županija, ukupno investirajući 13 mil. kn. Sanacija je trajala od 2003. do 2007. godine, kroz pet faza rada.

U prve tri faze izgrađen je gornji britveni sloj na dužini odlagaliđta od cca 850 m čime je veliki dio odlagališta prekriven. Također su izgra?đene nove kazete, odnosno posebna mjesta na koja se dovozio novi otpad.

U zadnje dvije faze rada izvedeni su završni radovi pri čemu je prekriven otpad odložen na nove kazete te izrađen požarni put.

Radovi su završeni 31. kolovoza 2007. godine. Još jedan od mnogih ekoloških problema je uspješno riješen.

Kristina Kampić, Ena Katarina,Vedrana Mareljić, Magdalena Mišić, Matej Rupčić i Florina Zagorc

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:24