PRIRODNA LJEPOTA

Jestiva kozmetika - Potraga za ljepotom kože počinje u kuhinji

Prednost ‘uradi sam’ kozmetike je u tome što točno znamo što se u njoj nalazi, nema konzervansa ni aditiva

Mary Novosel prije nekoliko mjeseci osvojila je publiku svojim romanom prvijencem “Ide ko putar”, no njezin novi uradak nije u domeni fikcije. Knjiga “Prirodno lijepa”, koju je ovih dana objavio zagrebački nakladnik Hena Com, priručnik je za izradu prirodne kozmetike, a u njemu je Mary Novosel prikupila više od 150 recepata te ih garnirala mnoštvom praktičnih savjeta i ideja koje svakome mogu pomoći da izgleda bolje. Autorica, inače novinarka, završila je i školu aromaterapije, a znanje koje je izbrusila na brojnim seminarima ukoričila je u priručnik koji je jedinstven na našem tržištu.

- Uz malo eksperimentiranja i mnogo zabave svatko može naučiti sam stvarati najrazličitiju domaću kozmetiku - kaže Mary Novosel.

U knjizi je autorica ponudila rješenja za njegu od glave do pete - prema tipovima kože i kose, od obloga i maski, do pilinga i tonika, šampona, sredstava za sunčanje do mirisa - sve ono što inače kupujemo u trgovinama ne razmišljajući previše o sastojcima (najčešće se ravnajući natpisom na kutijici o tipu kože ili nekom “čudesnom sastojku”), a često izdvajajući mnogo novca.

Borba s neprijateljima

Ženama će posebno zanimljivi biti recepti koji im mogu pomoći da se riješe “mrskih neprijatelja” poput celulita ili neželjenih dlačica, znakova starenja... Tu su i rješenja za različite probleme s kožom, poput suhoće, crvenila i akni.

Autorica čitatelja upoznaje sa svim sastojcima, pomaže odrediti tip kože jednostavnim testovima da bi olakšala izbor sastojaka za “uradi sam” kozmetiku. Iako se neki od sastojaka čine pomalo egzotični, ne treba se plašiti - svi se oni mogu nabaviti i kod nas u trgovinama zdrave hrane, pa i u većim supermarketima.

Obrađeni svi aspekti

Prednost je priručnika i u tome što obrađuje sve aspekte prirodne kozmetike - od informacija o sastojcima, detaljnim objašnjenjima izrade proizvoda, sve do načina njihova pakiranja i čuvanja.

No, Mary Novosel neće stati samo na ovom priručniku - u pripremi su još dva - “Prirodno sretna” koji će se baviti duhovnim životom žene te “Prirodno zdrava” koji će obuhvatiti savjete od prehrani i zdravlju.

Maska od vrhnja, krastavca i jabuke za suhu kožu

Rok trajanja: odmah

Sastojci:

- 2 žlice vrhnja

- pola žličice soka krastavca

- pola žličice soka jabuke

Priprema: Pomiješajte vrhnje sokove te nanesite na kožu lica i vrata. Držite 15 minuta te se potom umijte hladnom vodom.

Depilacija tijela šećernom pastom

Rok trajanja: 12 mjeseci

Sastojci:

- 10 žlica šećera

- 1 žlica meda

- sok polovice limuna

- pola žlice vode

- pola žlice pčelinjeg voska (prema želji)

Priprema: Šećer, vodu, limunov sok i vosak kuhajte na laganoj vatri dok se pasta ne zgusne. Ohlađenu nanosite na kožu područja prstima ili drvenom žlicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:01