KOLAPS RODITELJSTVA

JESU LI RODITELJI DANAS POTPUNO IZGUBILI KONTROLU NAD DJECOM? Bez autoriteta odgojit ćete egoiste koji lako odustaju

 iStock

Suvremeni roditelji misle da se ljubav prema djeci izražava popustljivošću, blagošću i nedostatkom autoriteta, upozorava u svojoj prije koji tjedan objavljenoj knjizi “Kolaps roditeljstva” (“The Collapse of Parenting”) obiteljski liječnik i psiholog iz Philadelphije, dr. Leonard Sax, autor više knjiga o odgoju.

Postaviti jasna pravila

Trend kojim roditelji odustaju od roditeljskog autoriteta i odgajaju djecu pretvarajući se da su najbolji prijatelji čini da djeca odrastaju u nesigurne ljude kojima nisu dane jasne granice i pravila u životu. Roditelji su zbunjeni, mnogi od njih gotovo komično nesposobni obratiti se djeci autoritativnim glasom. Obraćaju im se pitanjima, sve manje izjavnim rečenicama. “Ne misliš li da je vrijeme za odlazak na spavanje?”, umjesto “Vrijeme za spavanje”. Daju im previše izbora, “Što bi volio jesti za večeru?”, umjesto da im, recimo, ponude dvije opcije između kojih mogu izabrati.

Poslušnost i hijerarhija kao temelji odgoja danas se gotovo pa doimaju politički nekorektnima i staromodnima. Posao roditelja je naučiti dijete pravilima kulture u kojoj živi; ako to ne činimo, stvaramo ozračje nepoštovanja prema odraslima. “Vidljivo je to i u najelitnijim školama: djeca koja postaju članovi gangova - uglavnom su tinejdžeri koji svoje roditelje ne doživljavaju ni autoritetima ni prijateljima, već zbunjenim bićima koja gledaju instrumentalno - kao izvor novca, odjeće, materijalnih stvari. Želite li svojem djetetu biti najbolji prijatelj, vjerojatno nećete uspjeti ni kao roditelji ni kao prijatelji. Takav odnos stvara krhku djecu naizgled napuhana ega koja odustaju i pri najmanjem neuspjehu.

Nesigurni i depresivni

Opadanje roditeljskog autoriteta jedan je od uzroka što je sve više pretile djece (odbijaju jesti zdravu hranu), pate od nedovoljno sna (odbijaju odlazak na spavanje), imaju probleme u ponašanju, tjeskoba i depresija rastu među tinejdžerima. Djeca čiji roditelji imaju autoritet imaju bolje ocjene u školi, manje problema s alkoholom, drogama i nezaštićenim seksom, retultati su studije provedene na 20.000 američke djece.

Kako održati autoriritet?

Vodite tinejdžere na obiteljska druženja

Ako tinejdžer odbija ići s obitelji na izlete, okupljanja i druženja jer “to je dosadnooo”, roditelji često popuste puštajući ga da odluči sam za sebe. “Izgleda grubo reći: ‘Žao mi je što ne voliš planinarenje, ali ipak ideš s nama’, ali to je upravo ono što treba reći jer vrijeme provedeno zajedno je temelj obiteljskog života.” Ne preporuča da ojađenom tinejdžeru, ne bi li mu bilo lakše, pozovete prijatelja na svoj izlet. “Svrha obiteljskih izleta je učvrstiti veze između roditelja i djece.” Stvorite rituale druženja s djecom, šetnje, sport..

Ne pretjerujte s količinom slobodnih aktivnosti djece

Pozitivne su, ali ako ih je previše, mogu djeci sugerirati da je čovjek ono što radi. “Ne tjerajte svoje dijete da živi život kao da se neprestano sprema za polaganje ispita za upis u najbolju školu ili fakultet - pustite ga da živi, a ne da neprestano radi.”

Limitirajte djeci vrijeme na društvenim mrežama

Nije ni realno ni pošteno očekivati da će 14-godišnjakinja moći sama razumno odrediti vrijeme provedeno na društvenim mrežama. Što da odgovori kad joj prijateljica kaže: “Nisi lajkala fotku koju sam stavila (oko ponoći)!” Morate joj omogućiti da kaže da joj roditelji uzimaju mobitel oko 21.30, prije nego što odlazi na spavanje. Također, roditelji moraju uložiti trud ne bi li znali što djeca rade na internetu. Nekad su tinejdžerice pisale dnevnike, što je podrazumijevalo privatnost, introspekciju, potragu za samim sobom. Društveni mediji fokusirani su na zabavu i na predstavljanje pred ljudima. Za neku djecu to predstavljanje pred drugima nikada ne završava, a to je opasno za njihovu psihičku stabilnost.

Uživajte u vremenu koje provodite s djecom

- Zaposlene američke majke, na zadatak u sklopu istraživanja kojim se tražilo da napišu koje im aktivnosti donose najviše uživanja, prvo su navele druženje s prijateljima i vježbanje; tek na 14. mjestu našlo se vrijeme koje provode s djecom. Sax kaže da je to moguće i zato što majke obično rade više stvari odjednom, primjerice odgovaraju na e-mailove dok se igraju s djecom u parku. “To nije zabavno; kad si s djetetom, fokusiraj se na dijete, što znači bez mobitela, tableta, kompjutora bilo za tebe ili za dijete; bez televizora za vrijeme objeda, bez slušalica u autu...

Nametnite vrijeme za odlazak na spavanje

Djeca ne spavaju dovoljno, američki tinejdžeri sa 15 spavaju 9 sati, sa 17 nepunih 7 sati, a preporučeno je da djeca od 6 do 12 godina spavaju 10 ili više sati, od 13 do 18 godina 9 sati. Roditelji nemaju autoritet, djeca u krevet nose mobitele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:14