MAME OD ČELIKA

KADA JE VRIJEME ZA POVRATAK NA POSAO NAKON PORODA? Šefica Yahooa ide na 2 tjedna porodiljnog, evo kako to rade uspješne Hrvatice

Marissa Mayer objavila je ovih dana da je ponovno trudna i da čeka blizanke. Unatoč ranijim kritikama, i ovaj put se brzo vraća na radno mjesto. I kod nas poslovne žene imaju sličnu praksu. Sve je, kažu, moguće, uz dobru organizaciju
 Paul Morigi/Getty Images for FORTUNE/AFP, CROPIX

Izvršna direktorica Yahooa, Marissa Mayer, objavila je ovih dana vijest da je ponovno trudna i da u prosincu stižu blizanke. No, pritom je istaknula da će i ovoj trudnoći pristupiti kao i prvoj, što znači da će uzeti tek nekoliko tjedana porodiljnog dopusta. Podsjetimo, jedna od najpoznatijih poslovnih žena na svijetu na posao se nakon prve trudnoće vratila dva tjedna nakon poroda. Uz napomenu da je i ta dva tjedna radila od kuće.

Transformacija Yahooa

A njezin potez nije ostao neprimijećen i iako su je mnogi tada kritizirali, ona i ovaj put ima isti plan. Jer, ovo je “jedinstveno vrijeme u transformaciji Yahooa”.

Kad je u srpnju 2012. godine iz Googlea došla u Yahoo, bila je trudna i u rujnu rodila dječaka, a godinu kasnije omogućila novim majkama u tvrtki rodiljni dopust od šesnaest tjedana, a očevima osam. Majke su prije toga imale pravo na osam tjedana plaćenog dopusta, dok očevi nisu imali tu mogućnost. Međutim, zabranila je rad od kuće, a pored svog ureda uredila je sobu za čuvanje sina.

Prije šest godina svjetsku je javnost podijelila i odluka tadašnje francuske ministrice pravosuđa Rachide Dati da se vrati na posao pet dana nakon što je rodila djevojčicu Zohru. Porod je obavljen carskim rezom, a pet dana kasnije pojavila se u Elizejskoj palači na vijeću ministara. Francuske feministkinje osudile su njezin čin.

No, i Hrvatice ne ostaju nužno doma godinu dana ili više. Primjerice, direktorica i partnerica konzultantske tvrtke Colliers international za Hrvatsku, Sloveniju i BiH, Vedrana Likan, pogledala je mailove i javila se u ured već sat vremena nakon poroda.

- Radila sam do zadnjeg dana i tijekom prvog odvajanja od djeteta još u bolnici pregledala mailove i provjerila stanje u uredu. Naravno, ništa od toga ne bi bilo moguće da nemam fleskibilno radno vrijeme i izvrstan tim. Zapravo niti jedan dan porodiljnog dopusta nisam iskoristila u potpunosti.

Doduše, nisam odlazila ujutro u ured i vraćala se nakon osam sati. Relativno malo vremena sam provodila u uredu, i to najčešće kad bi beba spavala. Sve je bilo podređeno bebi, išla je sa mnom na službena putovanja i dojila sam punih godinu dana. I ne, ne osjećam nepopravljive posljedice te svoje odluke, a uvjerena sam i da mojoj Amari ništa nije falilo. Kad me nije bilo, s njom je bio tata ili moja sestra i nemamo tetu čuvalicu, već smo se organizirali unutar obitelji. I to je najvažnije - logistika i organizacija - priča nam Vedrana. Dodaje i kako je važno da žena pored sebe ima nekoga tko je razumije, podržava i ne osuđuje.

Individualna odluka

- Mislim da se u suvremenom društvu žena ne ostvaruje više isključivo kroz majčinstvo već i kroz posao i karijeru. A hoće li se majka vratiti na posao ili će raditi od kuće ili će produljiti porodiljni do kraja života, to je osobni izbor. No, ja nisam požalila niti jednog trenutka i nisam zato nesretna majka. Djevojčica ima već dvije godine i u ponedjeljak kreće u vrtić - kaže.

Da je povratak na posao individualna odluka uvjerena je i psihologinja Kristina Bačkonja.

Kristina Bačkonja

- Istraživanja iz razvojne psihologije pokazala su da bi bilo idealno da je majka s djetetom do njegove treće godine, ali ne mislim da je to nužno. Ovisi i kako dijete i roditelj reagiraju na razdvajanje. Ako je mama sigurna da dijete ostavlja u sigurnim rukama, neće biti uznemirena ni ona niti dijete - objašnjava Kristina. Ipak, smatra da je dva tjedna nakon poroda zaista rano.

- Naravno, ako govorimo o punom radnom vremenu. To je predugi period razdvojenosti. Zbog normalnog razvoja je važno da dijete bude s majkom, da ne razvije anksioznu privrženost, da se ne osjeti ostavljenim. To kasnije može izazvati emocionalnu nestabilnost - komentira.

A i naše političarke nisu dugo sjedile doma nakon poroda.

Sina dojila u Saboru

Među njima i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je imala šestomjesečnu bebu kad je 2003. godine imenovana ministricom europskih integracija.

Bilo je to fizički naporno i stresno, kako je jednom ispričala, ali je mnogima bilo simpatično što želi biti i dobra majka i ministrica. Jer, dijete je putovalo s njom. I financijski je to bilo zahtjevno jer je sva putovanja za supruga i dijete plaćala sama. Neke su joj države tada izlazile u susret, pa bi platile putovanja na neke konferencije za sve troje. Međutim, ona nije jedina među domaćim političarkama. SDP-ovka Biljana Borzan na posao se vratila šest tjedana nakon poroda, a sina je vodila sa sobom i dojila ga i u Saboru. Mnogi su upamtili i kad je tijekom jedne od sjednica osječke gradske skupštine Biljanina mama dovela tada četveromjesečnog Mateja kojeg je ona u stanci sjednice strpljivo dojila 15-ak minuta te ga potom podignula da podrigne. Kada je mališan zaspao, mama se vratila svojim vijećničkim obavezama. I ona je isticala da joj je suprug Vladimir, koji je također koristio porodiljni dopust, puno pomagao.

Bivša političarka Vesna Škare-Ožbolt je na vrhuncu svoje karijere rodila dvoje djece. Pritom je na porodiljnom s kćerkicom bila mjesec, a sa sinom tek deset dana. Valentinu je rodila dok je intenzivno radila u Uredu predsjednika Tuđmana, pa je djevojčica do svoje četvrte godine života mamino radno mjesto poznavala kao i svoj dom. Sina Tina je, pak, rodila 1998. kada je radila na mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tada nitko nije ni znao da je ponovno trudna, a suradnike je o tome obavijestila samo nekoliko tjedana prije poroda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:24