VIZIONAR I PODUZETNIK

KAKO DOBITI POSAO KOD ELONA MUSKA? Za rad u SpaceX-u ili Tesla Motorsu morate riješiti ovu zagonetku

 afp

Elon Musk je mnogima poznat kao vizionar i poduzetnik iza projekata SpaceX i Tesla Motorsa, no privatno je osoba s vrlo neobičnim obrascima društvenog ponašanja, što mogu posvjedočiti i brojne osobe koje su kod njega došle zbog razgovora za posao, piše Mashable.

Ashlee Vance, izvjestitelj Bloomberg Businessweeka, nedavno je objavio autoriziranu biografiju Muska, jednostavno nazvanu ‘Elon Musk,’ u kojoj otkriva neke od neobičnijih detalja njegovog ponašanja.

- Elon će vjerojatno pisati e-mailove i raditi tokom početnog dijela razgovora, i neće puno govoriti, opisuje Vance jedan tipičan intervju za posao.

- Nemojte paničariti. To je normalno. Prije ili kasnije, okrenut će se u svojem stolcu prema vama. Čak i onda, doduše, možda neće uspostaviti kontakt s očima, ili u cijelosti registrirati vaše prisustvo. Nemojte paničariti. To je normalno. U jednom trenutku će vam se obratiti.

Otkrio je i kako Musk ima svoju omiljenu zagonetku koju voli postaviti kandidatima u nekom trenutku tokom razgovora.

- Stojite na površini Zemlje. Krenete hodati jedan kilometar južno, potom jedan kilometar zapadno, potom jedan kilometar sjeverno. Završili ste na istom mjestu s kojeg ste krenuli Gdje se nalazite?

Musk je bio prisutan na razgovoru za posao sa svih 1000 prvih zaposlenika SpaceX-a, i brojnim inžinjerima nakon toga. Aktivno je regrutirao i u drugim svojim tvrtkama, i Tesla Motorsu i Paypalu.

U ranim danima SpaceX-a, Musk je osobno zvao prestižna sveučilišta diljem SAD-a i pitao ih za imena najboljih studenata. Potom bi nazvao te studente i nagovarao ih da dođu raditi za njega.

- Mislio sam da se netko šali sa mnom, rekao je jedan mladić koji je tako dobio posao. - Nisam ni na trenutak vjerovao da ima tvrtku koja proizvodi rakete.

Musk u mnogočemu podsjeća na pokojnog osnivača Applea, Stevea Jobsa - često izdaje nemoguće zahtjeve svojim djelatnicima, a potom se javno iživljava na onima koji ne ispune njegove visoko postavljene ciljeve ili na neki način zadržavaju razvoj proizvoda. Katkad ponižava djelatnike koji slabije rade tako što im dokazuje da može raditi njihov posao uz sve svoje redovite obaveze upravljanja dvjema tvrtkama.

- Povremeno je iznimno zastrašujuć, ali nema osjećaj koliko impozantan može biti, rekao je jedan bivši direktor Tesla Motorsa.

- Jednostavno te uništi pa, ako preživiš, odluči može li ti vjerovati. Mora shvatiti da si jednako lud kao i on.

Zagonetka koju voli postavljati, inače, ima dva odgovora. Ako ste se našli na istom mjestu s kojeg ste krenuli, nalazite se ili na sjevernom polu, ili negdje vrlo blizu južnog pola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:41