ISTRAŽIVANJE

KAKO GALEBOVIMA ONEMOGUĆITI DA VAM UKRADU HRANU Najbolje oružje u bitki protiv ovih kradljivaca sendviča, čipsa ili krafni nalazi se na vašoj glavi

 Profimedia, SWNS

Brojni primorski gradovi ratuju s galebovima koji rado kradu hranu turistima i lokalnom stanovništvu, no čini se da su im britanski znanstvenici doskočili te savjetuju da jednostavno netremice gledate u njih.

Da, dobro ste pročitali - 'buljenje' u galeba koji se sprema oteti vam hranu učinkovit je način da ga otjerate, kažu znanstvenici sa Sveučilišta u Exeteru.

Njihovo je istraživanje pokazalo da su ove ptice sklonije 'krađi' čipsa ili druge hrane koju ste odložili pokraj sebe kada uspiju izbjeći vaš pogled.

Da bi to dokazali britanski su znanstvenici postavili otvorenu vrećicu s čipsom pokraj sebe te su mjerili koliko je vremena potrebno da joj se galebovi približe. Pritom su netremice pratili svaki njihov pokret.

Pokazalo se da je galebovima trebala 21 sekunda više nego obično da se približe vrećici kad su primijetili da ih netko promatra.

Pokušali su testirati 74 galeba na potezu od Scarborougha do Broadstairsa, no većina ih nije prilazila vrećici. Od 27, koliko ih se ipak približilo primamljivoj hrani, 19 ih se uklopilo u očekivanja znanstvenika o tomu na koji način reagiraju kada netremice gledate u njih i kada ih ignorirate.

"Galebove najčešće doživljavamo kao napasnike koji 'nezajažljivo' kradu hranu ljudima. Naše je testiranje pokazalo da je onim pticama u koje smo netremice gledali trebalo više vremena da se približe vrećici", rekla je voditeljica neobičnog istraživanja Madeleine Goumas iz Centra za ekologiju i zaštitu životinja grada Exetera.

Exeterski su znanstvenici zaključili da rezultati njihove studije, provedeni u obalnim gradovima Cornwalla i objavljeni u časopisu Biology Letters, upućuju na to da bi ljudi mogli utjecati na ponašanje galebova na način da izmijene vlastito ponašanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:17