HRVAT LUKA IVEZIĆ

“Kako me Twitter proglasio kineskim špijunom”

 
 Privatni album

Luka Ivezic ima 24 godine. Rođeni je Zagrepčanin, ima magisterij s prestižnog King’s College Londona i u budućnosti planira postati stručnjak za kibernetičku sigurnost, kao i njegov otac Marin.

Na prvu normalni mladić, no Luka je prošli tjedan postao tema brojnih svjetskih medija nakon što mu je Twitter u svibnju suspendirao račun zbog sumnji da opstruira prosvjede u Hong Kongu. Tu vijest saznao je tek prošli tjedan kada ga je nazvao novinar BBC-ja Dave Lee i pitao: “Jeste li znali da ste vi i vaš otac na listi suspendiranih računa za koje se sumnja da su kineski špijuni?”

- Bio sam iznenađen jer je moj račun bio suspendiran prije povećanja prosvjeda u Hong Kongu, a nikad nisam pisao o politici ili o Hong Kongu.

Jedino što sam imao dosta članaka o 5G tehnologiji u čemu je Kina najbolja na svijetu, pa sam imao dosta tekstova u kojima se spominjala riječ Kina – priča za Nedjeljni Jutarnji Luka. Što je najbolje, nikad nije ni bio u Kini.

Prije nego nastavimo dalje s pričom o Luki, potrebno je ukratko objasniti dvije stvari. Prvo, povijest Hong Konga i Kine te zašto je Twitter ugasio 936 računa za koje sumnja da sabotiraju prosvjede u Hong Kongu.

Počnimo s povijesti. Do 1997. godine Hong Kong je bio britanska kolonija, nakon čega je postao zasebna administrativna regija u Kini. Kako su većinu svog vremena bili pod britanskom vlašću, tako je i Hong Kong više ustrojen po uzoru na UK nego na susjednu Kinu. Dakle, puno liberalnije i s manje utjecaja komunističke partije.

No, s godinama je kineska vlast sve više širila svoju vlast na tu regiju, a sve je kulminiralo 9. lipnja ove godine kada su stanovnici Hong Konga ustali zbog prijedloga zakona o izručenju kojima bi se osumnjičene za kaznena djela procesuiralo u Kini. Otad neprestano traju prosvjedi koji okupljaju i po više od milijun ljudi.

U međuvremenu je sporni zakon povučen, no prosvjednici su zahtjeve proširili na zadržavanje demokratskih stečevina i sloboda, poput slobode govora i neovisnosti pravosuđa. Kako su demonstracije postajale masovnije, tako je bilo sve više slučajeva nasilja i sukoba između policije i prosvjednika.

Posljednji razvoj oko ove situacije dogodio se u petak kada su prvo otkazani prosvjedi nakon što je policija uhitila ugledne prodemokratske aktiviste i odbila izdati dopuštenje za organizacijom okupljanja. Nakon toga ljudi su izašli na ulice i ponovno se sukobili s policijom.

sporni račun

Tu sada dolazimo do Twittera.

Twitter je prošli tjedan u ponedjeljak objavio da je uklonio 936 računa za koje tvrde da podupiru kinesku propagandu i opstruiraju prosvjede u Hong Kongu. Uklonjeni račun su, prema Twitteru, bili “najaktivniji u toj kampanji”. I tu sada dolazimo do Luke.

On je početkom godine preuzeo račun @TechPoliticist s 8500 pratitelja, jedan od profila koji je njegov otac koristio za PR razloge. Na tom računu je objavljivao autorske tekstove o tehnologiji, ponajviše o 5G tehnologiji, internetu stvari te pametnim gradovima.

Profil je upotrebljavao četiri mjeseca, kada je u svibnju jednoga dana dobio obavijest da je njegov račun suspendiran.

- Nisam dobio nikakav razlog za suspenziju. Stvar je u tome što Twitter godišnje suspendira više od milijun računa, tako da nisam mogao ni pogoditi zašto su sada suspendirali moj – veli Luka. Ni na kraj pameti mu nije bilo da ga povezuju s kineskom špijunažom.

Osim njegovog, suspendiran je i račun njegovog oca @5G_Security. Postupak je bio isti. Račun je uklonjen u svibnju, bez ikakvog objašnjenja, iako nikada na njemunije bilo objavljeno nešto u vezi Hong Konga.

No, i Luka i njegov otac Marin su pisali o geopolitici i 5G tehnologiji, gdje je nezaobilazna tema Kina. Marin pretpostavlja da su na taj način privukli pažnju kineske vlasti, ali i Twitera.

U dokumentu koji je Twitter objavio stoji da su uklonjeni računi sabotirali legitimnost i političku poziciju prosvjednih akcija u Hong Kongu.

-Nakon provedene detaljne istrage posjedujemo validne dokaze koji podržavaju našu sumnju da se radi o organiziranoj državnoj operaciji. Specifično, identificirali smo veliki broj povezanih računa koji koordinirano šalju poruke vezane uz prosvjede u Hong Kongu – stoji u dokumentu.

Nadalje, Twitter je objavio kako uklonjenih 936 računa predstavljaju najaktivnije korisnike u toj mreži, no ujedno su uklonili oko 200.000 računa za koje su sumnjali da namjervaju širiti propagandni sadržaj. Ostaje pak pitanje, gdje je u svemu tome obitelj Ivezic?

S odlukom o suspenziji stoji da su pratili “četiri tvita gospodina Ivezica, od kojih su svi diskutirali o umjetnoj inteligenciji, bitcoinu i drugim relevantnim tech temama” i to je to od objašnjenja o njihovoj suspenziji. Kontaktirali smo zato Twitter i objasnili im slučaj Luke i Marina Ivezica, no oni i dalje stoje iza svoje odluke te navode kako su njihovi račun prekršili pravila objavljivanja i neće biti ponovno aktivirani.

- Nakon dodatnih istraživanja s našim timom, potvrdili smo da su račun bili kompromitiran i povezani s mrežom lažnih informacija iz ranije objavljene odluke – stoji u odgovoru Twittera.

Ipak, nakon objave članka na BBC-ju, iz Twittera su poručili kako će ukloniti Lukin račun s liste kako bi zaštitili njegovu privatnost, no i dalje čvrsto stoje iza tvrdnje da je račun ispravno identificiran kao dio kineske propagande.

Tvrtka se pak nije osobno javila obitelji Ivezić te poslušala njihov stranu priče koja je itekako bitna. Naime, u prvotnom članku BBC-a novinar je pretpostavio da je do povezanosti Ivezića i kineskih propagandista došlo zbog pokušaja „pumpanja“ (boostanja) objava na Twitteru preko treće osoba koja je za tu potrebu nehotice koristila lažne račune povezane s Kinezima. No, nakon vlastitog istraživanja shvatili su kako to nije istina.

- Dobili smo osobno dodatne informacije o slučaju i saznali smo da su nam oba računa bila hakirana. Twitter ne može službeno potvrditi tu informaciju jer će to njima naštetiti, no ispada da je grupa kineskih hakera upala u oba naša računa i, iako nismo ništa objavljivali o Hong Kongu, postojala je opasnost da preuzme potpunu kontrolu nad našim računa i objavljuju dezinformacije – objasnio nam je Marin te dodaje kako su im nedavno cijeloj obitelji hakirali email račune, a pokušali su im i kompromitirati njihove Facebook profile.

Privatni album

Ocrnili ih javno

Prema ovome, Ivezici su zapravo žrtve, no Twitter ih je svejedno javno ocrnio objavivši prvotno njihova imena na listi suspendiranih računa. Njihovu naglu reakciju objasnio je Gordan Akrap, bivši pripadnik SOA-e te stručnjak za informacijske znanosti i komunikologiju.

-Otkada se dogodio skandal s Cambridge Analyticom, firme poput Facebooka, Twittera i Googlea se izuzetno boje sankcija američkih regulacijskih institucija te sada, možemo reći, pušu na hladno ako primijete i najmanju moguću sumnju u zloupotrebu njihovih društvenih kanala.

Zbog toga je potrebno što prije stvoriti digitalni suverenitet u kojemu će se na državnoj ili pak međunarodnoj razini regulirati što se objavljuje u virtualnom svijetu. Pritom ne mislim na totalitarne verzije kakve postoje u Kini i Rusiji, već jedan sistem pravila koji će zajednički stvoriti državni i privatni sektor – veli Akrap.

Naime, sve je očiglednije da poruke poslane u virtualnom svijetu imaju veliki utjecaj na stvarni svijet, čak i više nego poruke koje dolaze iz stvarnog svijeta. Vidjeli smo to na primjeru Brexita te američkih predsjedničkih izbora koji su uvelike bili oblikovani zahvaljujući porukama dospjelih digitalnim putem. Zato su vlasnici društvenih mreža uvelike oprezni oko toga kakav se sadržaj objavljuje putem njih, no u svojoj opreznosti često znaju i napasti nedužne ljude kao što su Ivezici.

- Zahvaljujući BBC-ju i drugim medijima, mislim da ovaj incident neće imati loš utjecaj na moju karijeru zato što će svatko kroz kratko guglanje uvidjeti da nema previše smisla da me stave na listu propagandnih računa. No, opet, kod ovakvih stvari nikad ne možeš biti sto posto siguran kako će ih netko protumačiti – kaže Luka.

No, tko je zapravo Luka Ivezic, student kojega su neosnovano proglasili kineskim špijunom?

Privatni album

selio se po svijetu

Rođen je u Zagrebu, no već s tri godine se s roditeljima preselio u Belgiju gdje se njegov otac zaposlio kao stručnjak za IT i kibernetičku sigurnost. U Belgiji je živio sedam godina i tamo je započeo školovanje u francuskoj školi, no onda su se, ponovno zbog posla, preselili na dvije godine u London, pa je zatim šest godina proveo u Australiji. Potom su se preselili u Singapur, gdje je Luka i završio srednju školu.

U tom moru selidbi jedina konstanta je bila ljetovanje u Hrvatskoj kod bake i djeda, gdje je njegovao svoj materinji jezik.

- Kad smo živjeli u Europi, svako sam ljeto u cijelosti proveo kod bake i djeda. Kada smo se preselili u Australiju i Singapur, ti posjeti su se smanjili zbog velike udaljenost, no svejedno sam četiri puta otišao na ljetovanje u Hrvatsku – kaže Luka.

S odlaskom na studij počinje nova faza njegova života u kojoj se, pod prijašnjim utjecajem oca, sve više počeo zanimati za kibernetičku sigurnost te utjecaj tehnologija na geopolitiku.

Upisao je studij ekonomije i politike na Poslovnoj školi Kopenhagen (CBS - Copenhagen Business School) i okrenuo novu stranicu svoga života, ovaj put s vlastitim putovanjima. Kroz program razmjene studenata proveo je šest mjeseci na Sveučilištu u Teksasu u Poslovnoj školi Austin McCombs, jednom od najboljih fakulteta za ekonomiju u SAD-a. Koliko je elitan, govori činjenica da godina dođe vrtoglavih 50.000 dolara.

Nakon Amerike, okrenuo se Dalekom istoku i otišao u Japan gdje je studirao šest mjeseci na Rikkyo Sveučilištu, jednom od pet najboljih sveučilišta u Japanu. Nije on te fakultete birao “na slijepo”, već s ciljem da se što bolje poslovno usavrši.

- Obje zemlje, kao i sve druge u kojima sam živio, omogućile su mi da upoznam različite kulture, ali i da upoznam brojne ljude. Ovih dana je svijet biznisa i tehnologije veoma globaliziran, tako da je potrebno što bolje znati sva moguća tržišta – ističe Luka.

Protesters gather to condemn alleged sexual harassment of a detained demonstrator at a police station, in Hong Kong, China August 28, 2019. REUTERS/Kai Pfaffenbach
Kai Pfaffenbach / REUTERS

britanski fakultet

Tijekom studija pisao je povremeno i za razne očeve stranice, kao što su Future of Leadership te 5g.security, o geopolitici i utjecaju tehnologija na društvo. Najviše pak pišu o utjecaju 5G tehnologije za koju Luka kaže da postoji veliko rivalstvo između SAD-a te Kine ponajviše zato što je ovo prva važnija tehnologija gdje Kinezi prednjače pred Zapadom.

- Ono što me najviše privuklo pisanju o 5G tehnologiji je činjenica da će ta vrsta tehnologije jednoga dana biti srž naše ekonomije i društva u budućnosti. S tom tehnologijom možemo smanjiti ekološke probleme, ekonomsku nejednakost i još možda uvelike poboljšati život.

No, istovremeno, ako takvu tehnologiju krivo upotrijebimo, kao što neki misle da će Kina učiniti, onda bi to moglo dovesti do kaosa kao što je opisan u romanu “Tisuću devetsto osamdeset četvrta” George Orwella - objašnjava Luka.

Kako bi bolje razumio mogućnosti, ali i prijetnje koje dolaze s tom tehnologijom, upisao je masters na King’s College Londonu, jednom od 10 najuspješnijih britanskih fakulteta u svijetu. Studirao je s mnogo ljudi iz zapadnih i istočnih sigurnosnih službi te se u konačnici specijalizirao na temu kako nova tehnologija može biti upotrijebljena da sabotira demokracije.

Nedavno je završio taj studij te nastavio magisterij na Poslovnoj školi u Kopenhagenu koji će završiti ove godine. Sada je trenutno pak u Kanadi kod svojih roditelja gdje se priprema za intervjue s consulting tvrtkama u Kanadi, Londonu te zemljama Beneluksa.

- Moj je plan za budućnost da prvo radim par godina i steknem potrebno iskustvo u vrhunskim tvrtkama na Zapadu u polju kibernetičke sigurnosti te biznisa. Poslije toga nisam još siguran što ću raditi. Možda se čak i vratim u Hrvatsku i otvorim neki svoj biznis – kaže Luka.

Bilo kako bilo, plan je nastaviti proučavati mogućnosti i opasnosti novih tehnologija na društvo, kako bi jednoga dana mogao upravo spriječiti da se nekom nedužnom studentu iz Hrvatske dogodi ono što se njemu dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:23