TEST SA GROŽĐICOM

KAKO PREDVIDJETI BUDUĆI USPJEH VAŠE BEBE? Pomoću ovog nevjerojatno jednostavnog testa možete otkriti koliko je dijete inteligentno

Istraživači su testirali stotine djece u dobi od 20 mjeseci tako što su ispred njih stavili grožđicu, poklopili je šalicom i rekli mališanima da čekaju dok im se ne kaže da mogu pojesti grožđicu
 iStock

Kako predvidjeti budući uspjeh vaše bebe? Kako će se snaći u školi kad bude imao osam godina? Znanstvenici sa Sveučilišta u Warwicku tvrde da je odgovor vrlo jednostavno doznati. Naime, istraživači su testirali stotine djece u dobi od 20 mjeseci tako što su ispred njih stavili grožđicu, poklopili je šalicom i rekli mališanima da čekaju dok im se ne kaže da mogu pojesti grožđicu.

Ovaj najjednostavniji test može ispasti pravo mučenje za malo dijete i mnogi su pokleknuli. No, na koncu, znanstvenici su utvrdili da djeca koja su pričekala da pojedu grožđicu imali čak sedam bodova viši stupanj inteligencije kad su navršili 8 godina.

"Igra s grožđicom lagan je i učinkovit alat dobar za procjenu kontrole inhibicije u male djece i može se koristiti u kliničkoj praksi za identificiranje djece koja imaju rizik razvijanja problema s pažnjom i učenjem", izjavio je za britanski Telegraph istraživač Dieter Wolke. Prilikom istraživanja, utvrdili su da prerano rođena djeca loše prolaze na testu, što znači da je veća vjerojatnost kako će imati lošu kontrolu pažnje i slaba akademska postignuća. Znanstvenici vjeruju da će se njihovo otkriće koristiti za djecu s potencijalnim problemima da im se pomogne još u ranijoj dobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:06