OFTALMOLOŠKI PREGLED

Kako znati jesu li za vaše oči bolji izbor naočale ili leće

I naočale i leće imaju svoje prednosti i mane, a o čemu je točno riječ objasnila nam je dr. med. Vlatka Tićak Pučić, spec. oftalmolog.
Za razliku od kontaktnih leća, naočale mogu dulje trajati ako se dioptrija ne mijenja i ako se posvećuje pažnja pri odlaganju istih.
 Getty Images/iStockphoto

Uzimajući u obzir sve prednosti i mane naočala i leća, definitivna se odluka donosi na oftalmološkom pregledu.

Nositi naočale ili leće često je pitanje. Naravno, prije takve odluke potrebno je izvršiti oftalmološki pregled i konzultirati se s oftalmologom u vezi odgovarajućeg pomagala. Naime, nisu sve dioptrije pogodne za nošenje kontaktnih leća, kao što ni svi nisu pacijenti oduševljeni tom idejom. Sama pomisao na stavljanje stranog tijela u oči nekima nije prihvatljiva. Drugi pak jednostavno ne vole naočale jer ih smatraju nepraktičnima i neudobnima.

I naočale i leće imaju svoje prednosti i mane, a o čemu je točno riječ objasnila nam je dr. med. Vlatka Tićak Pučić, spec. oftalmolog, Poliklinika Ghetaldus.


Naočale dulje traju

Za razliku od kontaktnih leća, naočale mogu dulje trajati ako se dioptrija ne mijenja i ako se posvećuje pažnja pri odlaganju istih, kao i odgovarajućim održavanjem naočalnih leća.


Skuplja opcija

Održavanje kontaktnih leća nešto je kompleksnije. Obavezno je skidanje leća prije spavanja te njihovo pohranjivanje u posebnim tekućinama u za to predviđenim kutijicama. Nikako ne smijemo ispirati leće vodom jer tako možemo povećati rizik od infekcije oka. Kontaktne leće moraju se mijenjati na dnevnoj, mjesečnoj ili godišnjoj razini pa su ujedno i skuplja opcija.

S druge strane, kontaktne leće nam omogućavaju oštriji i prirodniji vid ravno, kao i u svim željenim smjerovima. One su nevidljive u našem oku tako da će ih mnogi i zbog toga odabrati. Također ne podliježu modnim trendovima i pružaju veliku prednost u obavljanju sportskih aktivnosti.

I oni koji su oduvijek sanjali o drugačijoj boji očiju, mogu probati široku paletu leća u boji.


Nema točnog odgovora

Uzimajući u obzir sve prednosti i mane naočala i leća, definitivna se odluka donosi na oftalmološkom pregledu u dogovoru s pacijentom. Za onoga koji se odluči na kontaktne leće poželjno je imati i naočale jer postoje situacije kada je nošenje kontaktnih leća kontraindicirano.



Powered by Poliklinika Ghetaldus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:02