OTROVNI SPOJ

Kanada želi zabraniti brazilsko feniranje. Koliko je zapravo opasno za zdravlje?

Problem su isparavanja formaldehida koji se navodno nalazi u nedozvoljenim količinama u proizvodima u salonima
 Nina Đurđević/CROPIX

Jedan od najinovativnijih i najpopularnijih frizerskih tertmana unazad 10 godina, tretman “brazilskog feniranja“ (brazilski tretman keratinom), mogao bi biti štetan za zdravlje frizera i klijentica, i to zbog isparavanja formaldehida koji se navodno nalazi u nedozvoljenim količinama u proizvodima kojima se tretman i provodi.

Još je lani u SAD-u i Kanadi izbio skandal nakon što su zdravstveno-ispekcijske ustanove testirale proizvode za brazilsko feniranje i pronašle u mnogima veće količine otrovnog formladehida.

No, stvari nisu ostale jednostavne i država nije mogla tek tako zabraniti proizvodnju i distribuciju tih preparata, s obzirom na to da nisu uspjeli dokazati da se formaldehid tijekom trajanja tretmana doista i “pojavljuje”. Ipak, zdravstvene institucije inzistiraju na oprezu i povlačenju tih preparata s tržišta, dok tvrtke podižu tužbe.

U Hrvatskoj sigurni

Neki od tih preparata koriste se i u mnogim salonima u Hrvatskoj. Kako službeno doznajemo iz Državnog inspektorata, oni nisu zaprimili “pritužbe potrošača vezano za korištenje takvih preparata u frizerskim salonima”.

Iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi pak poručuju da se proizvodi koji su zdravstveno neispravni ne mogu uvesti u Hrvatsku, jer se prilikom prvog uvoza uzimaju uzorci za analizu, a kasnije županijska sanitarna inspekcija prati zdravtsvenu ispravnost proizvoda u redovinim monitorinzima.

Podsjetimo, lani je u Oregonu (u okolici Portlanda) jedna frizerka lokalnom centru za toksikoligiju prijavila da nakon korištenja proizvoda za brazilsko feniranje Brazilian Blowout ima simptome otežanog disanja, curenja krvi iz nosa i nadraženost očiju.

Uslijedila su testiranja američke Administracije za zaštitu i zdravlje ( OSHA) te se ispostavilo da određeni preparati jednog od najpopularnijih proizvoda za brazilsko feniranje - Brazilian Blowout koji je osnovnu formulu za izradu preparata kupovao od brazilske tvrtke Cadiveu - sadrže od 6,3 do 10,6 posto formladehida (ispitani “kvantitativnom metodom”, navode u izvješću), a tolerira se do 0,2 posto kada se koristi kao konzervans ili dezinfekcijsko sredstvo.

OSHA je nastavila sa testiranjima i drugih proizvođača, a ukupno su ispitali više od 100 uzoraka. Samo kod tri manja proizvođača nije pronađena zamjetna količina formladehida.

Novi udarac stigao je preko granice, iz Kanade, gdje je tamošnji Zavod za javno zdravstvo zaprimio brojne pritužbe na proizvode za brazilsko feniranje, a onda i objavio rezultat testiranja Brazilian Blowout preparata ustvrdivši da sadrži 12 posto formaldehida (čak 42 puta više od dozvoljene količine. Baš kao i američki kolege, dodatno su testirali i ostale proizvođače, a malo je tko na kraju ostao nevin.

Panika u Kanadi

No, Brazilian Blowout je svima uzvratio “paljbu”, i to izjavom “najvećeg stručnjaka” za kozmetičke preparate Douga Schoona, koji je optužio OSHA-u i kanadski Zavod za javno zdravstvo da nemaju pojma. Naime, oni su u testovima tražili organski spoj metilen-glikol čijim isparavanjem nastaje formaldehid, a ne sam formaldehid, tvrdi Schoon. Pojašnjava i zabludu da je 37 postotni metilen-glikola istovjetnan 37 postotnom formladehidu. Dapače, tvrdili su u priopćenju, 37-postotni metilen-glikol sadrži manje od 0,05 posto formaldehida.Tvrtka se branila i tvrdnjom da su za istraživanje korišteni njihovi proizvodi uzeti direktno iz salona, a ne od njih kao proizvođača te da oni ne mogu garantirati što u njihova pakiranja stavljaju djelatnici salona.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 06:36