SEKS, KONOPAC I KUNG FU

Kill Bill: Kako je zapravo umro David Carradine

Njegovo je tijelo pronađeno polugolo u ormaru hotelske sobe u Tajlandu, a oko vrata i genitalija imao je svezano uže od zavjesa

Misteriozna smrt jedne od najvećih zvijezda holivudskog kung fua potaknula je lavinu rasprava o razlogu njegove smrti, te počela razotkrivati do sada nepoznate detalje iz njegova naglo prekinutog života. David Carradine, glumac koji se 70-ih godina proslavio ulogom shaolin svećenika Kwai Chang Cainea u popularnoj televizijskoj seriji “Kung Fu”, a zatim slavno “uskrsnuo” 2003. godine u ulozi ubojice Billa u Tarantinovoj uspješnici “Kill Bill”, pronađen je mrtav prošlog četvrtka u hotelskoj sobi 352 luksuznog Tajlandskog Nai Lert Park hotela.

Uže oko vrata

Otprilike je 12 sati tijelo 73-godišnjeg glumca stajalo u ormaru, a nije ga pronašla spremačica. Osim što je bio polugol, zaprepašćuje što je bio zavezan konopcem oko vrata te genitalija, s rukama iznad glave. Tajlandska je policija utvrdila da je David koristio konopac sa zavjesa hotelske sobe. Uže oko vrata policiju je isprva asociralo na samoubojstvo slavnog gosta, no taj je zaključak ubrzo odbačen kao malo vjerojatan. Naime, policija je neslužbeno priznala da je Davidova smrt “čudna”, ali tek nakon brojnih pitanja koja je postavila javnost. S druge strane, tajlandska policija ne vjeruje kako je u sobi za vrijeme ubojstva bila jedna ili više drugih osoba, stoga nisu ni pokrenuli potragu. Doduše, istražitelji bi slučaj rado zatvorili kao samoubojstvo, Davidova obitelj kao ubojstvo koje je naručilo kung fu podzemlje, bivša supruga kao slučajno samoubostvo tijekom opasnih seksualnih igrica, a menadžer slavnog glumca ne priznaje ni jednu mogućnost. O čemu je dakle riječ?

Kako je navedeno, tajlandska policija ne sumnja na ubojstvo, ali više ne misle ni da se radi o samoubojstvu. Možda se naprosto ne usude reći ono u što trenutno vjeruje većina, da je David umro tijekom, po mnogima, nastranog seksualnog čina, vezivanja za vrat i genitalije.

Razvod i perverzije

Policijski istražitelj Worapong Chewprecha izjavio je da su “dva užeta bila zavezana zajedno i nejasno je je li počinio samoubojstvo ili je umro zbog zatajenja srca”, odnosno od vrste masturbacije u kojoj se uvelike smanjuje dotok kisika, a gušenje pričinjava dodatni seksualni užitak.

Ovoj teoriji potpomogla je najviše Davidova bivša, inače četvrta supruga, glumica Marina Anderson. Naime, u sudskim spisima brakorazvodne parnice iz 2003. godine stoji i njezina izjava u kojoj tvrdi da nije pristajala na seksualne “igrice” koje je preferirao njezin suprug. Opisala ih je kao “nastrano seksualno ponašanje koje za posljedicu može imati slučajnu smrt”. Bivša supruga otkriva i da je David Carradine navodno bio u incestuoznoj seksualnoj vezi s “bliskom članicom obitelji”. Je li ta tajanstvena bliska članica bila u Tajlandu u vrijeme smrti glumca, nije poznato.

Likvidacija zbog tajni

Obitelj je vrlo odlučno odbacila indicije da se glumac ubio slučajno tijekom “nastrane seksualne igre”, a kao alternativu “pružili” su policiji tvrdnju da su Davida ubili članovi kung fu podzemlja. Zašto, zato jer je David bio opčinjen tajnim kung-fu organizacijama koje je, navodno, predano istraživao te želio razotkriti. Zato su ga, tvrdi obitelj, “kung-fu ubojice” odlučile likvidirati. Njegova bivša supruga Marina Anderson kaže da nište ne zna o Davidovim interesima za tajna kung-fu društva, no istaknula je da je “imao mnoge tajne”. Teorije urote kung-fu podzemlja godinama su se razmatrale i u slučaju prve holivudske kung fu zvijezde Brucea Leeja. Iako se nebrojeno puta utvrdilo da je Bruce umro od nateknuća mozga izazvanog rekacijom na lijekove, mnogi i danas vjerujuju da je ubijen. Tako se i u biografskom filmu o Bruceu Leeju ostavlja prostor gledateljima u kojem se prešutno daje do znanja da su pripadnici tajnih kung fu društava - koji su kao nastojali očuvati drevne kineske borilačke vještine od komercijalne upotrebe, a u stvarnosti su na taj način štitili svoj utjecaj i prikrivali kriminalne radnje - možda ubili slavnog glumca.

No, ovu teoriju o Carradineovoj smrti lako bi mogli dokazati ili opovrgnuti rezultati obdukcije za otprilike tri tjedna. Njegova udovica (peta supruga, inače) Annie Bierman rekla je medijima da će zatražiti i “nezavisnu obdukciju”, a obitelj bi željela da se u istragu uključi i FBI.

Ovim teorijama suprotstavlja se Carradineov glavni menadžer Chuck Binder, i to tvrdnjom da je David pronađen s rukama zavezanim iza leđa! No, na fotografiji niske kvalitete koju je navodno snimila tajlandska policija i koju je na naslovnici objavio jedan tamošnji list (obitelj je već podigla tužbu, ali fotografija se može pronaći na netu) ruke su glumca bile zavezane iznad glave, odnosno - “visio je”.

Druženje s gostima u baru

Mogućnost ubojstva koje su izvele “tajne kung fu ubojice” Binder ne spominje kao vjerojatne, ali ne vjeruje ni da se Carradine ubio slučajno tijekom “osobitih seksualnih aktivnosti”. Samoubojstvo se pak nikome više ne čini kao logičan potez glumca koji je, prema svemu sudeći, bio sasvim zadovoljan životom. To tvrdi i njegov prijatelj, glumac Michael Madsen, koji je rekao da je uz Brucea Leeja, David bio “simbol borilačkih vještina” i da “depresija nikada nije bila dio njegova života”.

Snimao je neprestano, bio je tražen na mnogim setovima i upravo se u Tajlandu nalazio da bi snimio film pod nazivom “Stretch”. U hotel se “čekirao” pretprošle nedjelje, utvrdio je glavni menadžer hotela Aurelio Giraudo. Rekao je i da se slavni glumac uvečer družio s ostalim gostima u baru hotela.

- Nije pokazivao znakove depresije, dapače, bio je opušten i nasmijan, a i rado je odsvirao po koju skladbu na klaviru - prisjetio se Giraudo u razgovoru s novinarima.

Koji god razlog smrti bio, ime Davida Carradinea ovako nije “odjekivalo” u svim svjetskim medijima još od 70-ih, čak ni kada je javnosti priznao eksperimentiranje s drogom te ovisnost o alkoholu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 00:22