SLAVE PET GODINA RADA

KLAUN DOKTORI POKREĆU NOVI PROJEKT Crveni nosovi nasmijavat će mališane u bolnici i preko Skypea

Klaun doktori mališane će zabavljati i tješiti u večernjim satima koristeći nove tehnologije te im tako pomoći da prebrode teške trenutke bolesti izvan obiteljskog okruženja
Split, 140214. Danas je u Klinickoj bolnici Firule odrzan Dan crvenih noseva. Naime Klaun Ludek je posjetio djecije odjele u bolnici i oraspolozio djecu koja su tamo zbog lijecenja.Na fotografiji: klaun Ludek zabavlja djecu.Foto: Mario Todoric / CROPIX
 Mario Todoric / Cropix

Više od 50 tisuća djece i starijih u zadnjih pet godina, unatoč svojoj teškoj situaciji, nasmijalo se nekom triku koji je ispred njihova kreveta u bolnici ili stacionaru izveo simpatični klaun-doktor crvenog nosa. Riječ je o klaunovima koji diljem naše zemlje, u bolnicama gdje su smještena djeca i domovima za umirovljenike, donose radost i smijeh u teškim situacijama.

Klaunovi dolaze iz udruge "Crveni nosovi klaunovi-doktori", a oni su ovih dana osmislili novi način na koji će još više olakšati bolničke dane mališanima koji se liječe. U siječnju će tako početi projekt "Smijeh je lijek - Skype s klaunom". Svoju publiku će klaunovi zabavljati i navečer, iza 19 sati, koristeći nove tehnologije. Naime, u zajedničkom prostoru bolnice mališani će moći na televizijskom ekranu gledati svojeg klauna-doktora i razgovarati s njim, a svaki onkološki odjel u pet bolnica, koliko ih sudjeluje u projektu, imat će svojih 20 minuta za razgovor s doktorom s crvenim nosom. Tako će Crveni nosovi inače tužne i osamljene bolničke večeri pretvoriti u veselo druženje.

- Kroz dan je u bolnici uvijek aktivno, svi smo toga svjesni. Doktori dolaze u vizitu, roditelji posjećuju djecu, a bolnice imaju i igraonice, gdje se mališani igraju i druže. No, kad dođe noć, toga više nema, Djeca su tad više tužna zbog svoje bolesti, kao i činjenice da nisu u svojem domu. Zato će pjesmom, trikovima, plesom, pričanjem priča i gegovima klauni pomoći djeci da prebrode teške trenutke bolesti izvan obiteljskog okruženja i biti im zagrljaj i priča prije spavanja - kaže Mladenka Majerić, izvršna direktorica klaunova-doktora.

Udruga ovih dana slavi pet godina rada. Najviše pomažu bolesnoj djeci, redovno posjećuju dječje odjele u šest bolnica u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, a za nekih mjesec dana i u Splitu. Osim toga, uveseljavaju i starije osobe u domovima Zagrebu, Rijeci i Osijeku. Puno je to posla za 18 klaunova-doktora, koliko ih trenutno djeluje u udruzi. Svi oni su profesionalni umjetnici, ali ne i liječnici. Radi se o posebno educiranim klaunovima za rad u bolnici koji svoje znanje stječu u Međunarodnoj školi humora u Beču, na raznim nacionalnim edukacijama, kao i godišnjem kampu međunarodne organizacije. No, to nije dovoljno: moraju znati kako pristupiti bolesnim mališanima.

Crveni nosovi dio su međunarodne organizacije Red noses Clowndoctors International koja okuplja deset partnerskih zemalja: Austriju, Češku, Litvu, Mađarsku, Njemačku, Palestinu, Poljsku, Slovačku i Sloveniju. U našoj je zemlji njihov rad itekako priznat - naime, primili su nagradu Ponos Hrvatske za humano djelo.

- Prošle smo godine posjetili ljude u poplavljenim područjima naše zemlje i Bosne i Hercegovine, a ove godine naši su klauni zabavljali male izbjeglice u prihvatnim centrima u Opatovcu i Slavonskom Brodu. Osim toga, jako smo ponosni na naš projekt "Cirkus Pacijentus", koji provodimo već godinu dana, a to je zapravo radionica cirkusnih vještina za djecu koja su na dugotrajnom liječenju - kaže Majerić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:50