LJETNI BONTON

KOLIKO TREBAMO BITI TOLERANTNI KADA JE RIJEČ O GOLOTINJI U GRADU 'U ZET-ovom busu sam vidio gospodina od 60 godina u raskopčanoj košulji. Nedopustivo'

Arhivska fotografija
 Darko Tomaš / CROPIX

Malo tko nije čuo za nedavni slučaj razgolićene Osječanke koja se na svojem balkonu sunčala u toplessu i pritom toliko razljutila susjeda da ju je htio prijaviti policiji za “nedolično ponašanje”.

Na društvenim su se mrežama otvorile mnoge debate o njezinu (raz)odijevanju koje su ipak većinom išle u prilog djevojci, a slični su komentari bili i u jednom od “svježijih” slučajeva u teniskom svijetu kad je francuska tenisačica tijekom meča promijenila majicu, pri čemu joj se vidio sportski grudnjak. Rasprava o pravilima odijevanja nije nikakva novost, a posebno je vruća tema tijekom ljeta kad se neka turistička središta odlučuju na drastične mjere kako bi spriječila goste da hodaju polugoli gradskim ulicama. Tako je prošle godine medijske stupce punio tzv. dubrovački “zakon o ćudoređu” koji je propisivao globu od 1000 kuna. Slično je bilo i na Hvaru, gdje su uz plaže postavljene table upozorenja za turiste. Inače, po zakonu o javnom redu i miru kazne za vrijeđanje ili omalovažavanje moralnih osjećaja građana su do 750 kuna, dok je prema novom prijedlogu zakona kazna za takvo što od 2000 do 4000 kuna.

Modni stručnjak Borut Mihalić objasnio nam je kakav izgled se preporučuje tijekom ljetnih dana.

- Samo zato što je netko na godišnjem odmoru ne znači da bi trebao hodati gradom u kupaćem kostimu upravo zato što to ne radi inače i nigdje drugdje. Bonton kaže da treba biti primjereno odjeven za hodanje po gradu, to znači potkošulja ili majica kratkih rukava i kratke hlače. Naravno da se svaki dan modna pravila ruše i ponovno postavljaju, ali također treba imati mjeru i dozu pijeteta pred građanima nekoga grada ili države sukladno njihovim običajima. Na primjer, žene u arapskim zemljama trebaju imati pokrivenu glavu iako nisu muslimanske vjeroispovijesti - objasnio je modni stručnjak.

Iako su pravila o odijevanju uveli još neki gradovi, poput Splita i Novalje, gotovo nigdje kazne nisu u stvarnosti provedene jer, među ostalim, redari nisu smjeli legitimirati prekršitelje. S druge strane, krenula je rasprava i o tome štete li takvi postupci turizmu.

- Trebalo bi se sankcionirati takvo ponašanje, kako bi se održala razina čednosti ili morala, ali moramo znati gdje je ta crta da ne dođe do apsurda. Razumijem da ljude to ljuti i da se turistima ne može sve dopuštati, ali s obzirom na to da smo turistička zemlja, trebali bismo do određene mjere biti liberalni. U nekim pravilima to postane apsurd. Međutim, i dalje ne odobravam da se hoda gol do pasa po gradskoj jezgri. To se vidi i na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kao i u ZET-ovu autobusu, gdje možemo vidjeti gospodina od 60 godina u raskopčanoj košulji. Za sve vrijede ista pravila - kaže nam Mihalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:15