TIPS & TRICKS

Kratki vodič za skijanje s djecom

 
 Peter Podpera

Osjećaj iščekivanja teško se može nadmašiti. Stajati na vrhu i gledati prema dolje, udišući pritom hladan i kristalno čist planinski zrak– i onda se odjednom sjuriti nizbrdo. Svejedno radi li se o skijanju, bordanju, freeridingu ili turnom skijanju, sve te discipline imaju nešto zajedničko: neopisiv osjećaj sreće. Kao onda kad vas kod svakog zavoja obavije bockajući snježni oblak. Ili kada na skijama za turno skijanje preko blještavih snježnih polja osvojite neki od zabačenih snježnih vrhova, odakle se čuju samo zvuci prirode. Ili možda samo od pogleda na planine pod debelim snježnim pokrivačem. Priroda i sloboda ovdje zajedničkim snagama čine fascinantnu kombinaciju.

Peter Burgstaller

Ako imate budućeg skijaša, vjerojatno imate i brojne upitnike iznad glave kako sve pripremiti, što sve treba kupiti, odabrati školu za učenje skijanja ili ćete mu vi prenijeti svoje znanje. Svi želimo najbolje svojoj djeci, a evo kako najlakše prebroditi nedoumice vezane uz prve skijaške korake.

Jedna od prvih stvari koje se zapitamo je treba li upisati dijete u školu skijanja ili ga učiti samostalno. Uzmite u obzir faktor kako će u školi skijanja dobiti adekvatno znanje od educiranih profesionalaca koji već imaju dovoljno iskustva. Također, uz ostalu djecu u grupi će se dodatno socijalizirati što je uvijek dobra stvar, a i nesumnjivo je kako će učitelj skijanja imati veći autoritet nego roditelji (koliko god si to ne želimo priznati).

Druga bitna stvar je odabir opreme koja se prilagođava svakoj dobi i uzrastu. S obzirom na to da djeca brzo rastu, savjetujemo da iznajmite pancerice i skije, a ako ipak želite kupiti opremu, pazite da veličina pancerica bude odgovarajuća. Upravo brzi rast i činjenica da će ih prerasti do iduće godine roditeljima budu faktor da kupe pancerice jedan do dva broja veće, ali to će djetetu samo otežati pokrete i stvarati nepotreban pritisak.

Peter Burgstaller

Bez obzira je li na skijalištu kaciga obavezna (na većini je), savjetujemo da vaše dijete uvijek nosi kacigu kako bi se zaštitilo od eventualnih ozljeda. Iako će možda negodovati, današnja ponuda vrvi šarenim modelima i onima ukrašenim njihovim omiljenim likovima iz animiranih serija i filmova.

Što se odjeće tiče, zlatno pravilo za zimske dane jest slojevito odijevanje. S obzirom na to da ćete i vi vaša djeca većinu dana provoditi na skijalištu, kupite dugo donje rublje koje će prianjati uz tijelo i upijati suvišnu vlagu. Najbolje je birati rublje od poliestera jer se najbrže suši, a srednji sloj odjeće također pažljivo birajte. On je zaslužan za zadržavanje topline tijela, a iako najprivlačnije zvuče debele vunene veste i puloveri, birajte komade od flisa. Flis je tanji i udobniji, a jednako dobro grije tijelo te će vam biti puno lakši kada je u pitanju kretanje na skijama. Također, bez dobrih termo čarapa ni ne pomišljajte na skijanje! Finalno stiže skijaško odijelo koje svakako mora biti vodonepropusno, a do vašeg odabira je hoćete li birati jednodijelni skafander ili dvodijelni. Preporuka je da skijaška odijela budu u što upadljivijim bojama kako bi vas se uvijek moglo vidjeti na skijalištu.

Peter Burgstaller

Kod odabira odjeće, pripazite da djeca nisu previše ''zabundana'' te da se mogu slobodno kretati na skijama. Neka roba ispod skijaškog odijela bude izrađena od flisa koji će olakšati kretanje , a kod skijaškog odijela pripazite da mu nije komplicirano za odijevanje i skidanje jer su odlasci na WC u suprotnom prava zavrzlama.

Kada su u pitanju rukavice, nosite minimalno dva para po osobi kako bi se stigle osušiti nakon korištenja, a pod obaveznu opremu uzmite sunčane naočale i vunenu kapu. Ako još niste sigurni na koju lokaciju bi otišli na zimovanje, naša preporuka za odlazak na odmor jest Istočni Tirol u kojem mogu guštati veliki i mali ljubitelji zimskih sportova.

Za kraj, nikako nemojte zaboraviti na sigurnost cijele obitelji prije odlaska na putovanje i svakako pripremite automobil za zimovanje. Zimske gume ne moramo ni napominjati, ali dobro je u automobilu imati i rezervne lance za gume jer Alpe znaju biti varljive s vremenom. Svakako prije odlaska na putovanje dobro proučite rutu kojom ćete voziti i vremensku prognozu, a nakon što dođete do željene destinacije – uživajte, a mi vam donosimo najbolje destinacije da možete krenuti s potpunim planiranjem svog zimovanja u Austriji!

Također, imate priliku osvojiti i vrijedne nagrade. Sve što trebate jest odgovoriti točno na pet pitanja o Austriji (odgovori se nalaze u člancima) te jedno kreativno pitanje i osvojite vrijedne GARMIN i Tatonka nagrade ovdje.

Detaljnije informacije o zimovanju u Austriji možete pronaći klikom na ovaj link.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:31