INICIJATIVA ZA RECIKLIRANJE

LANAC H&M U zamjenu za staru odjeću daju kupone

 Marko Todorov/CROPIX

Švedski trgovački lanac H&M pokreće akciju za recikliranje odjeće na globalnoj razini. Ovaj projekt, u kojem je građanima za donesenu odjeću davao bonove, H&M je provodio samo u Švicarskoj, no sada će ga proširiti i na preostalih 48 zemalja u kojima ima prodavaonice, uključujući i Hrvatsku. Poznati trgovački lanac H&M nagradit će svoje kupce koji će im prosljeđivati staru odjeću kako bi je reciklirali, umjesto da je bacaju.

Akcija kreće u ožujku

- Mi ćemo primiti bilo koji komad odjeće, neovisno o stanju u kojem je ili o brendu koji ga je proizveo. Kupac će dobiti poklon-bon za svaku vreću odjeće koju donese - poručili su iz kompanije. Vezano za ovu akciju kontaktirali smo H&M-ovu središnjicu u Beču, koji su nam otkrili detalje o novom projektu.

- Od ožujka 2013. godine H&M će početi globalno s ovim projektom u svim zemljama u kojima poslujemo, no samo će odabrane trgovine primati odjeću. Svaka mušterija može predati najviše dvije vreće odjeće po danu, a za svaku će dobiti bon s popustom od 15 posto na odabrani komad odjeće. Detaljnije o ovom prijektu izvijestit ćemo početkom godine - poručuju hrvatskim kupcima iz H&M-a.

Švedska kompanija ovaj je projekt pokrenula u suradnji s tvrtkom I:Collect koja je specijalizirana za redistribuciju stare odjeće, koja se još može nositi. Također zbrinjavaju i nenosivu odjeću, tako što je recikliraju u druge proizvode kao što su tekstilna vlakna ili papir. Statistički podaci I:Collecta pokazuju da prosječan Amerikanac godišnje baci oko 30 kilograma odjeće. Ukupno je to oko osam milijardi kilograma, od čega se samo 15 % reciklira.

Misle na ekologiju

- Želimo učiniti nešto dobro za okoliš i biti odgovorni kada je riječ o ekologiji - rekao je predsjednik Uprave Karl-Johan Persson. Poticanje klijenata na recikliranje nošene odjeće samo je dio općih smjernica kompanije o društveno odgovornom poslovanju.Prije toga su uveli i eko vrećice

- Ova je promjena dovela do smanjenja emisija CO2 od oko 34% u odnosu na konvencionalne plastike - navode iz H&M-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:50