Raste podrška

LEGENDARNI HRVATSKI SPORTAŠI I TRENERI SE PRIKLJUČUJU INICIJATIVI #OSTAJEM DOMA 'Iako smo naučeni biti vani, u akciji, sada moramo slušati preporuke!'

 
Mirko Novosel
 Biljana Gaurina / Hanza Media

Zbog koronavirusa mijenja se način života na kakav smo navikli. Vrijeme je da izbjegnemo sve nepotrebne socijalne kontakte i tako zaštitimo jedni druge. Kampanju #ostajemdoma podržali su brojni poznati Hrvati, među njima i oni iz svijeta sporta.

Hrvoje Horvat stariji (73), olimpijski pobjednik iz 1972. (rukomet)

- Prije dva dana sam se vratio iz SAD-a, tek se uključujem u ovu meni novu hrvatsku stvarnost. Nažalost, neki dan mi je preminula supruga i pokušavam organizirati pogreb. Cijeli ju je Bjelovar poznavao, svi poznaju mene i mnogi bi došli na njezin posljednji ispraćaj. Organizirat ćemo taj čin uz prisustvo samo najbližih ljudi. Teško mi je u ovom trenutku previše razmišljati o epidemiji, no pokušavam se pridržavati svih preporuka nadležnih institucija i izbjegavati društvo većeg broja ljudi. (P. Žukina)

Mirko Novosel (81), osvajač dvije olimpijske medalje i europski prvak (košarka)

- Uglavnom sam doma pred TV-om, zapravo sada uopće i ne izlazim. Slušam uputstva našeg Stožera koji se, čini mi se, dobro ponaša u ovakvim kriznim trenucima. Ništa, čekam zapravo da se sve skupa smiri kod nas, vidimo da se u Kini smirilo malo stanje, nadam se da će i kod nas biti tako. Žao mi je što je u Italiji i Španjolskoj, inače meni bliskim zemljama, takvo stanje, ali mislim da ljudi u početku nisu bili dovoljno ozbiljni i odgovorni tamo. Poruka mojim vršnjacima? Pa mislim da im ne treba posebna poruka, svak' zna svoju situaciju najbolje, ali sigurno da treba slušati uputstva koja daje naš Stožer i toga se u svakom slučaju pridržavati. Paziti na higijenu i ne izlaziti, to je najbitnije. (P. Zobec)

Slaven Zambata (79), još jedna Dinamova legenda, zbog obiteljskih je razloga u Dalmaciji.

- Kako sam? Kad vidim sudbinu svojih vršnjaka, suigrača i prijatelja Belina i Lamze, koji zdravstveno nisu najbolje ili su u ležećem položaju, nikad ne smijem reći da sam loše. Srećom po mene, moja obitelj u Splitu je tako pozicionirana da smo direktno izloženi suncu, imamo veliku terasu i balkon i na njima provodimo većinu vremena, baš kako se preporučuje.

Zambi je „stara škola” pa još čita novine, ali prati i ostale dostupne medije.

- Treba se pridržavati svega što piše, sve shvatiti ozbiljno i disciplinirano, prati ruke, ne ići u gužve. I po mogućnosti ostati doma – poručio je legendarni „Plavi 9”. (N. Lipovac)

Rato Tvrdić (71), legendarni košarkaš Jugoplastike

Sinj, 041014.
Sportska dvorana Sinj.
1. kolo A-1 kosarkaske lige, KK Alkar - KK Split. 
Na fotografiji: Rato Tvrdic i Vinko Bajrovic.
Foto: Tom Dubravec /  CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
Rato Tvrdić

Meni je prilično teško, jer sam samac. Dođe mi sin, kćer Gorana je u Madridu s unukom, zet Žan Tabak u Poljskoj. Visim na mobitelu… Pođem prošetati, do lučice, vrtim se oko mojeg broda, ima tu posla. Čekam ljeto, kao i svi. Još nisam stavio 'mužarjoru' (izraz za gubicu za psa), morat ću i to… (Z. Reić)

Damir Šolman (72), košarkaš "žutih"

Pratim vijesti, gledam televiziju uz suprugu. Izađemo prošetati, sreća da je lijepo vrijeme. Običavao sam svako poslije podne zabaviti se partijom karata u prostorijama tenis kluba, ne znam hoće li je zatvoriti…Ono što me na neki način muči to je pitanje dokle će ovo trajati. (Z. Reić)

Petar Skansi (77), velikan splitske košarke

Zagreb, 081113.
Prostorije Udruge Prve HNL, Ilica 31.
Konferencija Udruge Prve HNL nakon sjednice skupstine na cijem dnevnom redu su bile teme: provedba odredbi Zakona o sprecavanju nereda na sportskim natjecanjima, odluka Nacionalnog odbora za borbu protiv nasilja u sportu i mjera iz Akcijskog plana HNS-a.
Na fotografiji: Petar Skansi.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / Hanza Media
Petar Skansi

Zamisli, pozvan sam na proslavu Benettona u Treviso, bili smo tamo Damira i ja, bilo je u dvorani preko tri tisuće ljudi, ne znam tko me sve tamo nije zagrlio, poljubio… Tada se epidemija baš razbuktavala, a mi nismo znali. U stvari, bili su neki signali… I kad smo se vratili doma u Lovran uhvatila nas je panika, pogotovo jer smo žena i ja šmrcali, kihali. Damira je bila na testiranju, sreća je da se radilo, ajmo kazati, o običnoj gripi. Sad smo već bolje. Naravno stojimo doma, imamo sreću što nam je kuća 'lungomare', pa se prošetamo uz more. (Z. Reić)

Vilson Džoni (71), reprezentativni bek Hajduka i Dinama

Vrlo sam discipliniran, nema šale s ovim vragom. Uglavnom sam kod kuće, na južnoj padini Marjana, sad su lijepa vremena, pa se može sjediti i u vrtu. Svako jutro sam dvije ure na štekatu 'Plave kave', tamo se nađemo mi veterani, ćakulamo, čuvamo jedan drugoga, sjedimo na daleko. Inače ne plašim se za sebe koliko za suprugu i djecu. Samo da se njima nešto ne dogodi. Ako se već mora to dogoditi neka potrefi mene. E da, kao i uvijek pomolim se Svevišnjem da nam bude od pomoći. (Z. Reić)

Dražen Mužinić (67), jedan od najomiljenijih igrača u povijesti Hajduka

Žena i ja smo uglavnom doma, gledam kao i drugi televiziju, imam krcato programa. Ujutro zarana sa suprugom Silvom pođem do tržnice, uradimo pješke jedno četiri, pet kilometara. I predvečer kad nikoga nema na Žnjanu, gdje je nepregledna plaža, šetamo, u stvari nabijamo ritam hodanja. (Z. Reić)

Ivan Buljan (71), as Hajduka, igrač i sportski direktor

Split, 250111.
Ivan Buljan nekadasnji nogometas Hajduka.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkić / Hanza Media
Ivan Buljan

Ja sam sa suprugom u samoizolaciji. Vraćali smo se iz Austrije preko Trsta, tamo smo prespavali, zatim ušli u Hrvatsku. Odmah sam se javio dr. Anti Srziću, on me uputio na epidemiološku ambulantu. Evo osmi dan smo zatvoreni doma. Nije mi teško, premda sam kao igrač volio kazati da sam u životu 'više ronio nego bio kod kuće'. Što se tiče baluna držim da će se odgoditi Prvenstvo Europe, tako bi se mogla otvoriti mogućnost da se odigraju prvenstva do kraja. (Z. Reić)

Milan Đuričić (74), nogometni trener:

Moramo biti disciplinirani i poštivati odredbe zdravstvenih djelatnika. Ova bolest za sve je velika nepoznanica, a zdravstveni djelatnici provode sve one mjere koje su najbolje za građane. (N. Patković)

Katica Ileš (73), bivša rukometašica, osvajačica olimpijskog srebra

Situacija je ozbiljna i moramo to tako i prihvatiti. Nitko se s time ne smije šaliti, a pogotovo mi koji smo u trećoj životnoj dobi. Zato preporučujem svima da što manje izlaze, da se suzdrže od druženja, jer samo zajedničko možemo dobiti ovu bitku. (N. Patković)

Nenad Solar (69), gimnastički trener:

Apsolutno podržavam inicijativu i preporučujem svim starijim osobama, a osobito onima koji imaju zdravstvenih problema da se zadrže u svojim kućama. (N. Patković)

Marijan Čerček (71), Dinamova legenda iz „generacije '67”, živi na Knežiji.

Zagreb, 090320.
Stadion Maksiimir.
Skupstina GNK Dinamo.
Na fotografiji: Marijan Cercek.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / Hanza Media
Marijan Čerček

- Nije mi baš drago što moram ostati doma, jer naučen sam biti vani. Ali situacija je kakva jest i treba se tog naputka pridržavati, pogotovo mi koji smo pod navodnicima malo stariji i ugrožena populacija.

Čera je ionako bio ugkavnom dima, jer koljena i kuk su mu „u komi” i jako teško hoda.

- Znao sam ipak otići do kafića i popričati s prijateljima, ništa specijalno, da sam zdrav sigurno bih po ovom sunčanom danu nekamo prošetao. Oni koji ne moraju neka stvarno ne izlaze, a pogotovo u ovim malo ozbiljnijim godinama. Nije se s ovim virusom za šaliti ni za igrati.

Unuci su već veliki pa su on i supruga uglavnom sami, a najviše mu nedostaje – nogomet.

-Meni strašno puno fali što je sav sport stao. Išao sam na svaku utakmicu Dinama, ostalo sve, pogotovo subotom i nedjeljom, gledao na TV, imam sve programe. Sad mi, jasno, sve to fali. Volio sam i rukomet i odbojku gledati, košarku ne toliko, pa atletiku, a koliko vidim i OI su pod velikim upitnikom... Ali normano je da se ukidaju prvenstva, jer zdravlje je ipak najbitnije, ali ne znam kako će se ta stanka odraziti na klubove... I to ove strane, koji su puno bogatiji nego naši – poručio je Čerček. (N. Lipovac)

Ozren Bonačić (79), olimpijski pobjednik iz 1968. (vaterpolo)

- Moje mi godine više ne nalažu da se i inače previše krećem u javnosti. Napunio sam 79, ja sam 'stari igrač', u godinama sam za koje kažu da je virus posebno kritičan i ponašam se u skladu sa svim preporukama. Malo češće perem ruke, pratim u medijima što se radi, učim kako se treba ponašati. Osobno sam mišljenja da ta naša zdravstvena 'ekipa' čini odličan posao i da rade prave poteze, rade zapravo fantastičan posao. Mi smo u Hrvatskoj danas previše kritični u vezi svega i ne gledamo pozitivno na sve oko nas. Nažalost, ovako nešto još nismo iskusili, nikad ovako nije bilo i treba biti maksimalno ozbiljan... (P. Žukina)

Zdenko Zorko (69), olimpijski pobjednik iz 1972.

Zagreb, 221117.
Dom sportova, Trg Kresimira Cosica.
Zdenko Zorko, bivsi rukometas i rukometni reprezentativac, dobitnik nagrade za zivotno djelo Franjo Bucar.
Na fotografiji: Zdenko Zorko.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / Hanza Media
Zdenko Zorko

- Ima već nekoliko dana kako ležim kod kuće, ne, nije riječ o koroni, borim se s nekom 'običnom' gripom. Došla je sama od sebe, kako to već biva, gorio sam do 38,5, boljelo me je cijelo tijelo, sad je već puno bolje. Borio sam se temperaturom koja je sad pala, bit će uskoro sve u redu. Sin mi nosi potrepštine, ne izlazim iz kuće. Zapravo se silom prilika - i više nego što je normalno - pridržavam svega u vezi ove epidemije. Trebali smo imati neku proslavu i godišnjicu kluba na koju, naravno, neću ići... (P. Žukina)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:09