MAGIČNO OTOČJE

LJETNA PATROLA JUTARNJEG LISTA Brijunski glamur plaćaju samo bogati Rusi, drugima je to oaza mira i osame

 Niko Goga/CROPIX

Svoj procvat Brijuni su doživjeli pedesetih godina prošlog stoljeća, u Titovo vrijeme. Josip Broz na otočju je ugostio 90 predsjednika, ali i svjetski poznate glumce: Richarda Burtona, Kirka Douglasa, glumice Elizabeth Taylor i Sofiju Loren. Posljednja je na Brijunima iz svijeta Hollywooda bila Angelina Jolie.

Nekadašnji Titov raj za turiste je otvoren tek 1983. godine, i od tada je nezaobilazna postaja mnogih posjetitelja. Bez obzira na zapuštenu infrastrukturu, Brijuni su ostali sinonim za glamur. I sada tamo u najluskuznijim vilama - Primorki, Lovorki i Dubravki - ljetuju najčešće bogati Rusi, a tjedan dana plaćaju i po deset tisuća kuna. Osim samog noćenja u cijenu je uključena i domaćica, vožnja gliserom, VIP razgledavanje otoka, korištenje električnog automobila, ali i besplatan prijevoz brodom od Brijuna do Fažane.

Luksuz je ostao u pedesetima, no Brijunsko otočje danas većini posjetitelja nudi ono najvažnije - mir i osamu. I ljetovati tamo zapravo nije tako nedostižno za većinu. Primjerice, u špici sezone u hotelu Karmen možete prenoćiti već za 400 kuna, a u hotelu Istra apartman za dvoje platit ćete 2190 kuna. Na raspolaganju je još i hotel Neptun.

Osim u hotelim na Brijunima se može ljetovati i u vilama i kućama za odmor. Kuću za odmor Fažana trenutno koristi Rade Šerbedžija, utemeljitelj kazališta Ulysses na Malom Brijunu. U kućama Vida i Fermina smješteni su glumci kazališta.

Foto: Niko Goga/CROPIX

Jednodnevni posjet

No Brijuni su i dalje najčešće destinacija za jednodnevni izlet. Cijena izleta je 210 kuna, a u to su uključeni obilazak Nacionalnog parka Brijuni, vodič, ulaz u muzej, turistički vlakić i prijevoz brodom. Pri obilasku Brijuna obilazi se samo najveći otok, Veli Brijun, a na njemu se nalazi jedna od najpoznatijih tvrđava, Tegetthoff. Iako Brijuni imaju dugu povijest, cijeli otok odiše vremenom kada je tu boravio Josip Broz Tito, koji je šest mjeseci u godini provodio upravo na Brijunima.

Brijuni se sastoje od 14 otoka, a 1983. proglašeni su Nacionalnim parkom. Iako Tita odavno nema, otok i dalje čuva vojska. Njih nećete vidjeti osim ako ne prekršite neko pravilo, kao što je kupanje na mjestima gdje ono nije dozvoljeno. Posvjedočili smo situaciji kad se jedan par odlučio ohladiti u moru, no vojnik im je ubrzo prišao i zamolio ih da izađu te se odu kupati na jednu od brijunskih plaža gdje je kupanje dopušteno.

Prekrasna vegetacija

Otočje ima prekrasnu vegetaciju koja je ostala netaknuta sve te godine i to je glavni razlog zašto gosti koji odluče boraviti na Brijunima i po nekoliko dana ostaju ovdje.

U Safari parku još uvijek obitavaju neke životinje, koje je Tito dobio na poklon od svjetskih dužnosnika koji su mu dolazili u posjet. Daleko je najpoznatija slonica Lanka, koju je zajedno sa slonom Sonyjem koji je uginuo prije nekoliko godina Titu darovala Indira Gandhi. Životinje u parku vrlo su pitome, a jarac se može vidjeti kako žica hranu na šanku obližnjeg kafića. Iako je riječ uglavnom o potomcima Titovih životinja, i one izvorne, doduše preparirane, mogu se poslije vidjeti u muzeju.

Svoju rezidenciju na Brijunima ima i Koki, poznata Titova papiga koja u vrijeme gužve neće biti raspoložena za razgovora. - Koki, gdje je Tito? - najčešće je pitanje koji turisti postavljaju Kokiju, no on ih uporno ignorira.

Na Brijunima se često spominje ime Paula Kupelwiesera, koji je zaslužan za razvoj otoka.

Foto: Niko Goga/CROPIX

Nekad bila močvara

- Upravo je on kupio otok, kojim je u to vrijeme vladala malarija zbog močvara koje su nastale zbog vađenja kamena. Uz pomoć doktora Kocha, Kupleweiser je močvare isušio i istrijebio malariju - kaže Suzana, jedan od vodiča na Brijunima.

I danas postoji kamenolom dr. Kocha, koji turisti mogu obići, a osim toga na Brijunima se mogu vidjeti mnoge znamenitosti, poput Crkve svetog Germana, ali i fotoizložba “Tito na Brijunima”, gdje se mogu vidjeti Titove fotografije kad je prvi put došao na tada razrušeni otok, fotografije s obiteljskog odmora, proslava, posjeta visokih dužnosnika, ali i posljednja Titova fotografija s Brijuna 1879. kada je krenuo u Havanu, ali se nikad više nije vratio.

Na Brijunima se može boraviti danima i svakog dana otkrivati nešto novo. Od vegetacije, životinja poput jelena ili paunova do skrivenih mjesta. Zato se nudi i najam bicikala i popularnih električnih automobile kojima se otok može istraživati, a preporučujemo i odlazak u Mediteranski vrt.

“Što bijahu Brijuni? Otočna pustinja… Od pustinje stvoren je raj!” citat je Karla von Thalera iz 1911. napisan na šećeru za kavu, a ponajbolje opisuje taj veličanstveni otok.

Iako nisu uobičajeno turističko mjesto na obali, Brijuni su otočje koje se ne smije propustiti pogledati tijekom boravka u Istri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:03