TUŽBA NA VISOKOJ NOZI

Louboution tuži Y. Saint - Laurenta zbog kopiranja crvenih potplata

Odvjetnici francuskog dizajnera traže zabranu proizvodnje i prodaje YSL cipela s crvenim đonom

ZAGREB - Moja misija nije zadovoljiti žene, već muškarce. Oni su poput bikova - jednostavno ne znaju odoljeti crvenom lakiranom potplatu, izjavio je jednom prilikom trenutačno najslavniji postolar na svijetu, francuski dizajner Christian Louboutin.

Inspiracija

Sada Louboutin tvrdi da bi sav njegov trud uložen u posljednjih 19 godina, otkad je njegova štikla s prepoznatljivim crvenim potplatom prvi put dotaknula asfalt, mogao biti ugrožen. Naime, slavni dizajner podnio je tužbu protiv modnog diva Yves Saint Laurenta te ga optužio da u novoj kolekciji za proljeće 2011. kopiraju njegov zaštitni znak - crveni potplat.

“Gospodin Louboutin je prvi dizajner koji je razvio ideju da na ženske cipele stavi crvene potplate”, piše u tužbi koju je Louboutin podnio na njujorškom sudu protiv kuće YSL te traži da im se zabrani proizvodnja i prodaja cipela s prepoznatljivim crvenim potplatom i da mu isplate milijun dolara odštete. YSL-ovi modeli štikli Tribute, Palais i Woodstock, koje dolaze u zelenoj, ljubičastoj i spornoj nijansi crvene boje s crvenim potplatima, kako piše u tužbi, “izazivaju zbunjenost i obmanjuju kupce”.

Banalno rješenje?

Louboutin je na ideju o žarkocrvenom potplatu došao 1991. dok se divio prijateljičinu laku na noktima, a u SAD-u je svoj zaštitni znak patentirao još 1997. Ipak, nije jasno pokriva li taj patent zabranu korištenja crvenih potplata na svim cipelama proizvedenim u SAD-u.

- Glupo je da se u dizajnu tako banalno rješenje poput boje đona smatra nečijim vlasništvom. Mislim da je žalosno što je Louboutin prepoznatljiv samo po crvenoj boji potplata - smatra dizajner Juraj Zigman.

Ironično je što se upravo YSL našao u situaciju da ga jedan kreator optužuje za navodnu krađu dizajnerskog rješenja, jer je utemeljitelj ove modne kuće, francuski kreator Yves Saint Laurent, prvi u povijesti mode pokrenuo sličan postupak. Yves Saint Laurent je 1994. tužio američkog kolegu Ralpha Laurena, optužujući njegovu tvrtku da je kopirala dizajn njegove crne smoking haljine iz 1966. godine. Sud je presudio u njegovu korist, a Ralph Lauren je morao povući haljine i platiti 395.090 dolara odštete.

Javna sramota

- Iako se radilo o skromnom iznosu, stvarna pobjeda YSL-a bila je u tome što je Lauren doživio javnu sramotu kad ga je sud proglasio kopirantom. To je prvi slučaj da je neki dizajner zaštitio svoju haljinu kao intelektualno vlasništvo - istaknuo je modni znalac Nenad Korkut. Louboutinove cipele stoje od 3000 do 22.500 kuna te se mogu kupiti u samo 48 ovlaštenih trgovina u svijetu. U Hrvatskoj ‘louboutinkama’ nisu odoljele ni Nikolina Pišek, Maja Šuput, Jelena Rozga, Severina Vučković, Snježana Mehun i mnoge druge.

Poznate hrvatice u Louboutinkama

Jelena Veljača: Ne razumijem taj potez YSL-a

Imam pet pari Louboutinovih štikli jer su jako udobne i vrlo kvalitetne. No, ne kupujem zbog marke, bitno mi je ono što mi se više sviđa. Iako je na ‘louboutinkama’ peta fenomenalana, bilo bi mi draže da nisu tako prepoznatljive. U svom ormaru imam i YSL štikle, pa me čudi taj njihov potez, jer oni stvarno imaju odlične i vrlo popularne cipele.

Mila Elegović: Najvažnije je da je cipela lijepa

Vlasnica sam Louboutinovih štikli, iako mi to nije omiljeni brend. Imaju ih više-manje svi. Najbitnije mi je da je cipela lijepa i da je potpetica dovoljno interesantna. Svoje ‘louboutinke’ kupila sam zato što mi se svidio njihov rez. Pošto je Louboutin tek pet ili šesti na mojoj listi najdražih dizajnera cipela, rijetko nosim njegove modele. Puno su mi draži Jimmy Choo i Roger Vivier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:53