Virtualno razgledavanje

LOUVRE, MOMA, GUGGENHEIM, SMITHSONIAN Ovo su samo neki muzeji kojima možete prošetati bez da napuštate svoj dom!

Zahvaljujući novom dobu tehnologije, sjediti u vlastitom domu danas može imati sasvim novo značenje. Virtualna putovanja postaju dostupna svima, bez obzira na to gdje bili i koliki nam je budžet. Osim poznatih svjetskih destinacija, uz pomoć 3D projekcija danas možemo putovati i kroz vrijeme, pritom naravno mislimo na virtualne šetnje poznatim svjetskim muzejima. Redakcija magazina Like putovanja donosi listu brojnih svjetskih muzeja za koje vam danas nije potrebna ulaznica. Dovoljno je da se udobno smjestite pred male ekrane i avanture mogu početi.

British Museum, London

Malo tko nije čuo za ovaj legendarni muzej smješten u srcu Londona. Ako ste posjetili britansku prijestolnicu, šanse da ste kročili u ovu instituciju vrlo su velike. I to ne bez razloga. Zbirka je naprosto impozantna.

Za virtualno razgledavanje muzeja postoji nekoliko opcija.

Prvo, u ponudi je čak 45 virtualnih, specijaliziranih izložbi - i tu ima svačega, od obuće iz islamskog svijeta, preko afričkih tekstila, do budističke umjetnosti u Mjanmaru. U ovoj opciji izloške i objašnjenja vezana uz njih prelistavate kao fotografije. Druga opcija je virtualna šetnja po muzeju (podrum, prizemlje, polukat te prvi, drugi i treći kat) u stilu Google Street Viewa, a treća je, kako smo je nazvali, “virtualna muzejska videoigrica”, iako to nije u doslovnom smislu riječi.

Naime, muzej nudi interaktivno iskustvo pod nazivom “The Museum of the World”. Ako kliknete na tu opciju, otvara se sučelje kojem je glavni moto “History connected”, u prijevodu povezana povijest, i na vašem će se ekranu otvoriti vremenska crta s točkicama različitih boja koje su povezane s nekoliko geografskih cjelina - Afrika, Amerike, Azija, Europa i Oceanija. Osim toga, nudi se i šest dodatnih kategorija za istraživanje - umjetnost i dizajn, život i smrt, moć i identitet, religija i vjerovanje te trgovina i konflikt. Uz pomoć tih kategorija “šećete” po vremenskoj crti i istražujete “točkice”, koje zapravo predstavljaju artefakte. Klikom na neki od njih otvara se novi prozor s dodatnim objašnjenjem artefakta (u tekstualnom i audio formatu, koji, primjerice, sadrži i izjave kustosa), kartom svijeta te poveznicama na slične artefakte. Svaki klik na artefakt praćen je i audio efektom. Važno je napomenuti da su audio objašnjenja, kao i ona tekstualna, na engleskom.

POVEZNICA

Guggenheim Museum, New York

Slično kao i u jednoj od opcija za British Museum, i u ovom se slučaju možete “katapultirati” u Guggenheim, pomoću Google Arts and Culturea. To znači da na izbor imate dvije opcije za virtualnu šetnju muzejom. Nudi se i pet online izložbi, u kojima izloške prelistavate kao fotografije. Uz pomoć “Interior Street Viewa” možete prošetati po šest katova muzeja te razgledati prepoznatljivi atrij i spiralni dizajn same zgrade. Isto tako, nudi se i mogućnost klika na izložak u galeriji fotografija izložaka, uz koji se pak veže opcija gledanja tog izloška u Street View varijanti.

POVEZNICA

Musée d’Orsay​, Pariz

Ovaj poznati muzej nudi pogled na umjetnička djela koja su nastala u periodu od 1848. do 1914. godine, među njima i na ona Moneta, Cézannea i Gauguina. Google Arts and Culture trenutno nudi jednu online izložbu, onu o samom muzeju pod imenom “Od stanice do renoviranog Musée d’Orsaya”, zatim niz “galerija” po kategorijama - od kategorije “Canvas” (platno), u kojoj ima 147 izložaka, do, primjerice, “modernizma” s 8 izložaka. Neke galerije nose ime po umjetniku, takvih ima ukupno 82. Ako vam ni to nije dovoljno, možete virtualno “uskočiti u muzej”. Nudi se jedna opcija Street Viewa, uz pomoć koje možete razgledati prizemlje, drugi i peti kat. U izborniku ispod vaše virtualne šetnje nudi se galerija umjetničkih djela o kojima možete doznati dodatne informacije.

POVEZNICA

National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul

Virtualna šetnja moguća je i po jednom od najpopularnijih južnokorejskih muzeja, koji je svoja vrata otvorio 1969. godine. Trenutno su u ponudi četiri virtualne izložbe, nekoliko grupiranih kategorija izložbi te 235 pojedinačnih izložaka koje, kao i inače općenito na Google Arts and Cultureu, možete organizirati prema boji, vremenskom prikazu ili pak popularnosti. Nudi se i šest virtualnih šetnji - od ulaza u muzej, atrija te pojedinih katova.

POVEZNICA

Pergamon Museum, Berlin

Riječ je o jednom od najvećih njemačkih muzeja, u kojem se, među ostalim, čuvaju poznate babilonske Ištarine dveri te Zeusov žrtvenik u Pergamu, koji krasi 130 metara dugi friz koji se smatra najmonumentalnijim reljefnim djelom grčke umjetnosti. Za istraživanje su ponuđena 53 različita izloška koje možete sortirati po popularnosti ili trenutku nastajanja. U potonjem slučaju, izlošci su prikazani na vremenskoj crti. Ako “preskočite” Google Arts and Culture, na samoj stranici muzeja nudi se 3D prikaz Zeusova žrtvenika ili, kako se još naziva, Pergamskog oltara, ali samo na njemačkom jeziku.

POVEZNICA

Van Gogh Museum, Amsterdam

Svi zaljubljenici u Vincenta Van Gogha ovdje će doći na svoje. Muzej ima najveću zbirku umjetničkih djela tog poznatog slikara, među ostalim 200 slika, 500 crteža i više od 750 osobnih pisama. Trenutno se na Google Arts and Culture nude dvije online izložbe - ona o knjigama koje je čitao Van Gogh (jeste li znali da je rekao da je čitanje knjiga jednako kao gledanju u slike) i ona o njegovu ljubavnom životu, zatim šest galerija sa stotinama izložaka, 164 umjetničke slike te virtualna šetnja prizemljem, prvim, drugim i trećim katom muzeja.

POVEZNICA

MASP, São Paulo

Neobičan izvana, neobičan iznutra, Muzej umjetnosti u São Paulu, otvoren 1967. godine, šteta je ne posjetiti. Zbog svog prepoznatljivog izgleda - dvije poprečne grede dugačke 74 metra koje drže zgradu u zraku - postao je jedan od simbola tog brazilskog velegrada. U njemu se nalazi oko 8000 umjetničkih djela iz cijelog svijeta, a kako su izložena (u prozirnim okvirima pa izgledaju kao da lebde unutar prostora) možete pogledati i sami sa svog kauča. Google Arts and Culture nudi dvije virtualne, Street View šetnje, 1011 pojedinačnih umjetničkih djela koje možete razvrstati pa razgledati na svom ekranu te šest virtualnih izložbi.

POVEZNICA

Uffizi Gallery, Firenca

Galerija, zapravo jedan od najstarijih i najpoznatijih svjetskih muzeja umjetnosti, sadrži umjetničku kolekciju jedne od najslavnijih obitelji u talijanskoj Firenci, obitelji Medici. Sa svog kauča, klikanjem, možete razgledati dva kata, pogledati četiri online izložbe ili pak istražiti neki od 156 posebno izdvojenih izložaka od 12. do 18. stoljeća. Uffizi se inače moče pohvaliti najboljom svjetskom renesansnom kolekcijom i u njoj su izložena neka od najvećih djela čovječanstva koja su stvorili Sandro Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Tizian, Parmigianino, Caravaggio, Rubens, Canaletto, Rembrandt...

POVEZNICA

Galerija Belvedere, Beč

Znate li tko su ljudi koje je Klimt prikazao na svojoj svjetski poznatoj slici “Poljubac”? Upravo to možete istražiti u online izložbi koju nudi bečka galerija Belvedere, smještena u istoimenom dvorcu, čija je okosnica upravo najveća kolekcija radova Gustava Klimta na svijetu. Osim toga, tu su i radovi Schielea i Kokoschke. Uglavnom, na izbor vam se nude četiri virtualne šetnje te 50 pojedinačnih izložaka za razgledavanje.

POVEZNICA

MOMA, New York

Sve je počelo s osam printeva i jednim crtežom, a doseglo je neviđene razmjere - više od 150.000 slika, skulptura, crteža, printeva, fotografija, arhitekturalnih modela i dizajnerskih objekata... Dio, doduše jako mali, možete razgledati online. U ponudi je trenutno jedna online izložba, ona Sophie Taeuber-Arp, zatim šest galerija po kategorijama te 129 pojedinačnih umjetničkih djela.

POVEZNICA

Smithsonian National Museum of Natural History, Washington

Riječ je o pravoj poslastici za zainteresirane. Muzej se inače može pohvaliti impozantnom arhivom izložaka - 145 milijuna, a i internet mogućnost nudi sve i svašta: online izložbu “Razumijevanje prirodnog svijeta i našeg mjesta u njemu”, šest pojedinačnih kategorija za razgledavanje te 65.385 pojedinačnih izložaka. Tu je i virtualna šetnja, koja obuhvaća prizemlje, prvi i drugi kat.

POVEZNICA

The Getty Museum, Los Angeles

Postava ovog muzeja uključuje europske slike, skulpture, rukopise te europske, azijske i američke fotografije. Osim virtualne šetnje, nudi se i 15.709 pojedinačnih izložaka, dvije online izložbe te nekoliko kolekcija izložaka. Šetati možete na dva kata.

POVEZNICA

Rijksmuseum, Amsterdam

Ako ovdje kliknete, neminovno ćete se i zadržati. Muzej, inače jedan od simbola Nizozemske, ima 80 galerija s 8000 izložaka koji pričaju 800 godina dugu priču o nizozemskoj umjetnosti i povijesti. Putem Google Arts and Culturea moguće je pogledati sljedeće: 11 online izložbi te 164,511 pojedinačnih izložaka koji se mogu pogledati online. Isto tako, nude i čak osam virtualnih šetnji.

POVEZNICA

Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina

Jedan od najpoznatijih hrvatskih muzeja, koji se otvorio 27. veljače 2010. godine, a čiji je postav napravljen kao vremeplov kroz povijest, možete posjetiti i na virtualan način. Klikom na opciju virtualne šetnje doslovno ćete moći vidjeti kako muzej izgleda, uz vaš minimalan trud. Pokrenut će se video praćen smirujućom glazbom. Šetnja započinje ispred samog muzeja, a zatim ulazite u njega, a nudi se i mogućnost dodatnog klika na pojedine instalacije u muzeju.

POVEZNICA

Museo Frida Kahlo, Ciudad de México

Za Fridu Kahlo, nevjerojatnu umjetnicu čija je životna priča ovjekovječena i na filmskom platnu, malo tko nije čuo. Dobra je vijest da muzej koji je posvećen upravo njoj možete posjetiti klikom miša. Nudi jednu online izložbu, 68 pojedinačnih izložaka koje možete istraživati i četiri virtualne šetnje famoznom Fridinom “Plavom kućom”. Na raspolaganju je tura vrtom, kuhinjom i njezinim studijem. Možete pogledati i odjeću koju je nosila te njezina umjetnička djela.

POVEZNICA

National Museum, New Delhi

Jedan od najpoznatijih muzeja u Indiji može se pohvaliti kolekcijom od čak dva milijuna izložaka, što indijskog, što inozemnog porijekla. Trenutno putem Google Art and Culturea možete pogledati sedam online izložbi (primjerice, keramiku iz drevnog Perua) te istražiti 601 pojedinačni izložak. Možete se upustiti i u dvije virtualne šetnje po prvom i drugom katu muzeja.

POVEZNICA

Street Art 13, Pariz i East Side Gallery, Berlin

Zanima vas ulična umjetnost? Ovo je pravo mjesto za vas. Riječ je o pariškom muzeju u koji možete ući i virtualno - doslovno se ušetati u njegovo šarenilo ili pak istražiti jednu od devet aktualnih online izložbi. Nudi se, putem Google Arts and Culturea, i niz zasebnih kolekcija te 531 zaseban ulični crtež, koji možete pogledati sukladno postavkama koje ste namjestili - boji, vremenu nastanka ili boji. Ako umjesto u Pariz radije želite u Berlin, evo prijedloga i za taj grad. Riječ je o East Side Galeriji, najvećoj galeriji na otvorenom na svijetu - originalnom berlinskom zidu na kojem je, u dužini od 1300 metara, 118 umjetnika iz 21 zemlje svijeta kreiralo čak 101 umjetničko djelo.

POVEZNICA

Hermitage, St. Peterburg

Riječ je, bez sumnje, o jednom od najznačajnijih i najvećih muzeja na svijetu s najmanje tri milijuna izložaka, što umjetničkih djela, što artefakata. Dapače, Hermitage je drugi najveći muzej umjetnosti na svijetu. Osnovan je još 1764. godine, a u današnje vrijeme nudi i mogućnost virtualnog posjeta. Ako se odlučite na njega, klikom miša pred vama će se otvoriti tlocrt muzeja s numeriranim artefaktima. Dalje je sve na vama - u smislu interesa, odabira i šetnje. Kako razgledavate muzej i krećete se kroz njegove prostorije, izloške na kojima se pojavi upitnik možete i dodatno istraživati.

POVEZNICA

Louvre, Pariz

Vjerojatno najpoznatiji muzej na svijetu trenutno na svojoj stranici nudi tri virtualne ture - Egipatski antikviteti, Srednjovjekovni Louvre i Apolonova galerija. Odabirom pojedine ture započinje virtualna šetnja. Osim glavnog prozora u kojem se krećete pomicanjem miša, imate i dva pomoćna prozora - jedan je tlocrt tog dijela muzeja s označenim izlošcima o kojima možete doznati dodatne informacije te dodatni tekstualni prozor koji objašnjava, primjerice, detalje o prostoriji u kojoj se nalazite i mijenja se sukladno vašim klikovima. Virtualni posjet Apolonovoj galeriji malo je drugačiji od druge dvije ture dane na izbor, u smislu izbornika i dizajna.

POVEZNICA

Sadržaj je preuzet iz tiskanog izdanja Like Putovanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:19