NAJDRAŽE BAKE ČUVALICE

Ma kakvi kompjutori!? Unuke učimo peći kolače, a oni nas - tko je Lady Gaga

Ne viču, ne zapovijedaju, ništa djeci ne brane, a najsretnije su kada vide punu pelenu i prazan tanjur - kažu bake Željka Fattorini, Gabi Novak i Ksenija Urličić

Sve se tope. Otud valjda i jedna od najčešćih fama o bakama - da su one najbolje babysitterice. One koje su posve posvećene djetetu, čije navike i razvoj poznaju gotovo kao njihovi roditelji. Jaslice/vrtić, babysitter, ili, baka?

Zaboravite na osobu s malih ekrana. Ona više voli kad je zovu ‘baka Žeža’. Željka Fattorini, baka četverogodišnjih blizanki Nelle Myre i Maye Petre te 2,5-godišnjeg Ivana Vigga, i njegove jednomjesečne sestre Emme Dossy, svoj je nauk babysittera počela tesati još kao tinejdžerica, dok je bila teta čuvalica nećacima blizancima Hrvoju i Lavoslavu, i nećakinji Andreji.

U društvu svoje unučadi, ovo je ljeto provela na Korčuli.

- To vam je bio pravi ćumez. Stalno smo mijesile tijesto, radile pitu od jabuka, pa me sad svaki put pitaju kad ćemo opet - priča Željka Fattorini.

Baka i preko Skypea

Uočava li danas razlike između čuvanja “dvojčeka” i jednog djeteta?

- To vam je nebo i zemlja. Čuvati samo s dvije ruke vrlo je zahtjevno, osobito kada svaka krene na svoju stranu. Kad su se rodile, provela sam šest mjeseci u Clevelandu; za mene je to bilo gotovo jednako uzbuđenje kao kad sam rodila kćer Ivu - uzbuđeno govori Fattorini. Danas svoje unučice, stjecajem životnih okolnosti, često gleda i na Skypeu.

- Nema udaljenosti, nema iznenađenja - ipak zadovoljno konstatira baka Žeža, koja će reći i kako su nešto veći strah, i lagana panika, ono što najviše odvaja baku od majke: - Mi vrlo dobro surađujemo, ali ja imam veliki strah kada sam sama s unucima.

Bez vike i tuče

- Ne vičem, niti ih tučem, to jednostavno nije moja praksa - kaže baka Žeža koja je najsretnija kada vidi punu pelenu i prazan tanjur. Ponosna je i na suradnju sa snahom Matijom, i kćerkom Ivom.

Iako ona ne trči za njima, voli da su aktivni oni. Dok unuk Viggo pohađa sportski vrtić u Zagrebu, blizanke iz Clevelanda idu u školu Montessori od 8 do 15, a iza toga na satove gimnastike, baleta i jezika.

- Moj Viggo obično kaže: “Idem u Martićevu”. To je njegov El Dorado - kaže ponosna baka Žeža.

Blaga baka

Dan iza Renza Fattorinija u rodilištu Sv. Duh rodio se Matija Dedić, a prije osam godina Gabi Novak postala je baka Matijine i Marinine kćeri Lu. - Opreznija sam, veći je strah jer živimo u kaotičnom vremenu. Djeca koja kreću u život nisu ni svjesna novih momenata koji su našu djecu zaobišla. Lu ima veliku porodicu, puno teta, tetaka, i ja bih nekako voljela da uvijek ima svoju zaštitu - kaže Gabi Novak, koja smatra da i Penelope Leach i dr. Spock imaju svojih dobrih, i loših, strana, ali da bi dublju analizu našeg vremena ipak trebala raditi neka “specijalna” osoba.

- Lu zna napamet cijelu Lady Gagu. Pleše koreografiju u kuhinji i pjeva orkestralni dio. Ona je apsolutno u novom vremenu, a ja se trudim biti moderna baka - dodaje naša čuvena šlageristica.

Ne miješaju se u odgoj

Djevojčica koja je vrlo orijentirana na boje, i već četiri godine ide na balet, ove je godine odlučila da želi upisati i klavir. Njezina baka kaže: - Mi smo imali sreću da su naša djeca odgajana u košarci, glazbi. Matija je slušao Keitha Jarreda sa 15 godina. No, ja mislim i da vrtići i jaslice djetetu mogu pružiti širi pogled, i pomoći im da odmalena stvaraju sliku o tome što je dobro, a što loše. Upozorenje i razgovor - moja su metoda koju sam uvijek trudila prenijeti dalje - kaže Gabi Novak, čiji je stav da majke ipak trebaju dati završnu riječ.

- Primjećujem da Matija i Marina saslušaju dobru sugestiju, ali ne dozvoljavaju da utječem na njihov odgoj ili zajednički život, i to je, mislim, jako dobro - dodaje Gabi Novak.

- Lu je pravi lav, oštra i čvrsta, a opet nježna, i puna interesa prema malim bićima. Najviše voli plišane medvjede i zečeve, kojih ima 30-ak, oblači ih i s njima razgovara. Ona je uvijek mama - kaže Gabi Novak.

Primjećuje li njezine godine? - Ja imam osteoporozu, i kada me Lu imitira kako se dižem s poda, onda kaže: ‘Kako se diže baka? Uh,uh…’, pa se onda lijevom rukom podbolta… - priča baka Gabi.

Baka Ksenija Urličić, pak, priznaje da je bila stroža kao roditelj.

- No, prema unucima sam opreznija. Kada dolaze na more, strašno mi je teško kad se nešto dogodi. Inače sam sklona panici u kriznim situacijama, nisam pribrana, za razliku od supruga - kaže Ksenija, baka Vala Ivana (9), Klare (13), Matije (13), Luke (21), Lucije (25) i Andree (29).

Danas se smatra najsretnijom kada svoje unuke stigne okupiti na nedjeljnom ručku. A ako treba i prevesti ih, nekamo odvesti, ili pobrati s njima voće u vrtu.

- Kod mene nije bilo klasičnog babysittinga jer sam postala baka u punom radnom poletu, u 41. godini, kada se rodila naša Andrea. Toga datuma vjenčali su se i Željka Fattorini i Ivan Fattorini, pa mi na iste dane režemo tortu. Nisam imala puno vremena, pa je moja mama preuzela ulogu bake, jer je bila u dobroj kondiciji - priča Ksenija Urličić, koja kaže i da pred unucima nikada nije zapalila cigaretu, iako puši gotovo cijeli život.

I mali prijatelji su dobrodošli

S godinama više, kaže, cijeni tradiciju.

- Trudim se na unuke prenijeti i dio toga. Moja mama je baratala poslovicama, pa im govorim neke njezine, poput: ‘Ne suna nova, buona nova’. Ali najviše što im mogu prenijeti jest da ih naučim kuhati, jer mi je to hobi u trećoj životnoj dobi - ističe.

Svoj odnos s unucima opisuje kao dosta ležeran - a ako koji put na njih zaviče, kaže, brzo požali.

Unuci joj pokazuju sve što je njoj jako komplicirano, poput trikova na mobitelu, a s mlađim unucima dolaze i prijatelji, s kojima nekada idu na more, pa su ta prijateljstva, kaže, već vrlo čvrsta. A najstariji, naravno, imaju svoj život. Bave se sportom, a neki su i internacionalni instruktori skijanja.

- Nikada nisam vršila kontrolu nad time zašto su na internetu, iako mi se čini da toga ima previše, jer onda sjedenje pred računalom ispunjava veliki dio njihovog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:05