StoryEditor
RIJEDAK SLUČAJ

MAČKA IZ FRANCUSKE PREŽIVJELA ZARAZU COVIDOM-19 Vlasnici joj prenijeli virus: 'Nije jadnica više mogla stajati na nogama, jedva je dizala glavu'

 Ilustracija / Dmitryi Bogdanov / Panthermedia / Profimedia

Papille zadovoljno prede dok je vlasnik češka po leđima i glavi, dlaka joj je sjajna, a oči prodorno zelene - vratila se u "staro normalno" nakon što se oporavila od covida-19.

Devetogodišnja mačka jedini je poznati slučaj kućnog ljubimca u Francuskoj koji se zarazio virusom. I u cijelome svijetu je poznato tek nekoliko takvih slučajeva. Najvjerojatniji izvor infekcije su njezini vlasnici, koji su i sami oboljeli od te bolesti.

- Nismo znali što s njom nije u redu - rekao je Papillein vlasnik Brian.

Majci je bilo čudno što ima iste simptome kao ljudi: umor, kašalj i slabost. Rekli smo da je vjerojatno covid-19. Teško, ali moguće. Intuicija im se na kraju pokazala ispravnom.

Brian (24) prvi je imao simptome krajem ožujka. Taj radnik u petrokemijskoj tvornici bio je u samoizolaciji kod kuće gdje živi s roditeljima. Nekoliko dana kasnije njegova majka Florence dobila je visoku temperaturu i osjećala se iscrpljeno.

Na testiranju je bila pozitivna. Dok je Florence ležala u krevetu, Papille bi se priljubila uz nju, kaže Brian. Naposljetku je i mačka oboljela.

- Nije mogla stajati na nogama, kad bi je zvali, uopće nije reagirala. Jedva je dizala glavu, prepričava Brian. - Mi smo joj prenijeli virus.

Papille je testirana na veterinarskom fakultetu u južnom dijelu Pariza.

- Prijenos s ljudi na životinje nije nemoguć, ali je jako rijedak - rekao je znanstveni direktor fakulteta Renaud Tissier. - Nismo zabilježili nijedan slučaj u kojem su životinje zarazile ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:28