FER-CAT

MALI IVICA JEDAN JE OD NAJPOPULARNIJI FER-ovaca NA INSTAGRAMU Šeće se fakultetom, igra se i mazi sa studentima, a ima i svoj omiljeni kolegij

 
 mali_ivica_fer / INSTAGRAM

Slatka, mala i mazna ulična mačka, klasična domaća tigrica, prije nekoliko tjedana redovito je počela pohađati zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva. Ujutro se progura s nekim od studenata u zagrijane prostore fakulteta, gdje se šeće, igra i druži sve do kasnih večernjih predavanja, na kojima gotovo svaku večer zadovoljno prede i zaspi u krilu nekog od studenata.

- Znale su mačke i prije zalutati na FER, no nijedna se dosad nije zadržala - kažu nam na fakultetu gdje ova tigrica šeće hodnicima i predavaonicama u potrazi za miševima, barem kompjutorskim.

Pitoma je, kažu studenti, voli se maziti, ne penje se po stolovima, ne smeta često na predavanjima, ne obavlja nuždu u prostorijama fakulteta, nego uvijek sama fino i pristojno iziđe. Omiljeni joj je kolegij Digitalna logika i redovito ga posjećuje.

mali_ivica_fer / INSTAGRAM

Mačka se zove Mali Ivica, a ime je dobila po legendarnoj skripti iz Matematike 1 koja se koristi od prve godine studija, svojevrsnoj bibliji FER-ovaca koja se iz nekog razloga zove Mali Ivica. Zašto točno, nitko ne zna. Možda ju je napisao neki Ivica. No iako se zove Ivica, što je uobičajeno muško ime u Hrvata, studenti su bili uvjereni da se radi o ženskoj mački.

- Bili bismo najsretniji da Mali Ivica bude naša, FER-ovska mačka, no ne znamo koliko je to izvedivo, zato čekamo odluku uprave fakulteta. Zasad vam samo mogu reći da smo imali razgovor s dekanom kojem je cijela situacija simpatična, kao i nama - otkrio nam je PR-ovac Malog Ivice Jure Rezić, 22-godišnji student četvrte godine.

Organizirani studenti čak su planirali odvesti Ivicu na cijepljenje, kastraciju ili sterilizaciju u Pravu šapu, udrugu koja organizira akcije spašavanja mačića i pitomih odraslih mačaka, a glavni im je cilj promicati sterilizaciju i kastraciju mačaka kako bi se smanjio broj napuštenih mačaka na ulicama. Već su se dogovarali tko će paziti na Ivicu par dana nakon operacije, kad eto novog zapleta - Mali Ivica ipak je mačak.

mali_ivica_fer / INSTAGRAM

- Nakon stručnog pregleda ispada da je Mali Ivica ipak mačak koji je već kastriran pa je naizgled djelovao kao ženka, ali nakon kastracije nije bio označen. Vjeruje se da je bio kastriran u hranilištu kad i ostale lokalne mačke. U udruzi je dobio cjepivo protiv raznih bolesti i ampulicu protiv parazita - rekao nam je Rezić i dodao da je Ivica, krajnje mrzovoljan, samo kratko vrijeme proveo u Pravoj šapi te se ubrzo čio i mazan vratio kući - na FER.

Na internom forumu FER-ovih studenata čak je, kako ekskluzivno doznajemo, pokrenuta anketa s pitanjem: Što mislite treba li Mali Ivica ostati na FER-u? Čak 80 posto studenata želi da ostane, osam posto glasalo je za to da ode s FER-a, a 13 posto izjasnilo se da ih nije briga. Kada bi Mali Ivica ostao, studenti bi se, kažu, dogovorili s upravom fakulteta gdje bi mu bilo službeno mjesto i kako bi ga hranili. No spremni su i na drukčiji scenarij.

- Ako iz higijenskih ili nekih drugih razloga ne budemo smjeli zadržati Malog Ivicu, siguran sam da će ga udomiti netko od kolega jer smo ga svi zaista zavoljeli i želimo mu osigurati dom - objašnjava Rezić koji od početka prati događanja vezana uz novu atrakciju FER-a.

mali_ivica_fer / INSTAGRAM

- Nekako sam bio među prvima koji ga je uočio kada je počeo dolaziti i prvih par fotografija na Instagramu su moje, pa sam ja uskočio mlađim kolegama kao pomoć oko medija - dodaje Rezić i objašnjava kako se našao u ulozi osobe za odnose s javnošću jedne mačke. No ne bilo koje mačke, jer Mali Ivica je influencer koji ima svoj Instagram profil.

Tko zapravo vodi profil @mali_ivica_fer uime trenutačno omiljene mačke influencera, nitko ne zna.

- Osoba želi ostati anonimna, no radi se o kolegama s nižih godina - kratko će Rezić, koji se, vidi se, već ispraksirao u odgovaranju na neželjena pitanja, kao da radi u Vladi.

No tko god da je community manager Malog Ivice, radi vraški dobar posao jer je taj mačak u manje od tjedan dana prikupio više od 4000 pratitelja na Instagramu. Rekord je to za jednu naoko običnu domaću mačku, kojeg bi se posramili i mnogi influenceri. Pogotovo je zadivljujuća brzina kojom raste Ivičina vojska pratitelja - oko 1000 na dan. A jamčimo vam da su svi pratitelji pravi, nema onih kupljenih s lažnim stranim imenima.

mali_ivica_fer / INSTAGRAM

"Ako me sretneš kako lutam, ne zaboravi me pomaziti i uslikati", jedino je Ivičino pravilo kojeg se njegova vojska obožavatelja vjerno pridržava, pa slatkih fotografija mačjeg provoda na FER-u nimalo ne nedostaje. Nevjerojatna je popularnost Malog Ivice. Čini se da više ljudi želi selfie s mačkom nego što je htjelo s Vesnom Pisarović, headlinericom posljednje FER-ove brucošijade koja je, kako kažu medijski napisi, "opčinila studente".

- To je divlja mačka koju je očito netko pripitomio, ali ne znamo tko. Čak smo se javili na sve obavijesti o nestanku mačaka iz susjedstva, njih četiri, no nijedna od njih nije bio naš Mali Ivica. Iako, jedna mu je čak prema fotografiji sličila, ali ipak nije bila riječ o istoj mački - objašnjava Rezić i dodaje da mačak nema ogrlicu, a čini se da nije ni čipiran.

Raspitali su se studenti i došli do informacije da je Ivica vjerojatno isti mačak koji je, prije odluke o upijanju znanja iz elektrotehnike i računarstva, mladost navodno provodio raskalašeno, uživajući na radijatoru jedne birtije u Preradovićevoj koja se nedavno zatvorila. Kažu mi studenti kako im se čini da je Ivica nekada imao i vlasnike, umirovljenike koji su odustali od brige za mačka jer je i prije, vjeruje se, često bježao od kuće. No vratio bi se, kako su čuli po pričama, odmah sljedeći dan, nekada čak i s ogrlicom s cirkonima. Nitko ne zna gdje se smucao... Nasreću, taj je mačak odlučio promijeniti stil života i ako ga nitko drugi ne traži, FER-ovci su ga, kažu, spremni voljeti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:00