NAJTEŽI MEČ

Martina Navratilova: Tumor je bio moj osobni 11. rujna

‘Vi se to sa mnom šalite?’, bilo je prvo pitanje koje je vrlo vitalna 53-godišnja tenisačica postavila svojim liječnicima

Teniska legenda Martina Navratilova javnost je prije dva dana obavijestila da boluje od raka dojke. No, Navratilova je prve korake liječenja već prošla, u svojoj intimi i okružena samo najbližim osobama. Svoje iskustvo odlučila je podijeliti s ostalima tek sada kad je najteže razdoblje iza nje.

- Vi se to sa mnom šalite - bilo je prvo pitanje koje je vrlo vitalna 53-godišnja tenisačica postavila svojim liječnicima.

Operaciju dojke, kako je objasnila danas u jednom intervjuu, već je prošla i sada je očekuju tretmani zračenjem.

- Imam odlične šanse za potpun oporavak i vrlo male šanse da se bolest vrati - ustvrdila je Navratilova te objasnila da se nakon četiri godine, otkad je posljednji put bila na mamografiji, u veljači ove godine odlučila na pregled i, zahvaljujući tome, tumor je otkriven u najranijoj fazi.

Moć emocija

Sada je optimistična, iako je u jučerašnjem razgovoru za jedne britanske novine rekla da je za nju “dobivanje tumora poput osobnog 11. rujna”. Nije mogla vjerovati da je usprkos zdravom načinu života, a podsjećamo da je i autorica knjige o fitnessu, oboljela od teške bolesti.

- Doznala sam da imam rak 24. veljače, i to je bio moj osobni 11. rujna. Fizički se nisam mogla niti pomaknuti, bila sam bespomoćna. Emocije koje su me obuzele u tom trenutku oduzele su mi svu fizičku snagu - otkrila je za britanske medije legendarna sportašica.

Jedinstvena karijera

Potvrdila je da se, usprkos bolesti, i dalje aktivno bavi sportom. Poznato je da je 53-godišnja Navratilova, osim što još uvijek nastupa na teniskim seniorskim turnirima te igra hokej i košarku, nedavno sudjelovala i na triatlonu na biciklističkoj ruti.

- Moram nastaviti dalje - kratko je komentirala.

Čini se da je vijest o bolesti nakon prvotnog šoka doista nije skrenula s puta na kojem se nalazila. Navratilova je i dalje ambasadorica za fitness i sport američkog udruženja AARP (American Association of Retired Persons) - vrlo utjecajne udruge umirovljenika - i jednom tjedno u određenom terminu chata s prethodno pribilježenim građanima preko službene internetske stranice udruženja. Sljedeće se srijede Navratilova ponovno čavrljati s građanima, i to upravo o svojoj bolesti! “Martina se bori protiv raka dojke. Razgovarajte sa sportskom zvijezdom o njezinu najvećem izazovu u životu”, tako glasi oglas na službenoj stranici AARP-a, a i fotografija za oglas chatanje je nova.

Navratilova je u karijeri osvojila 18 grand slam naslova u pojedinačnoj konkurenciji, 31 naslov u parovima i još deset njih u mješovitim parovima.

Njezin povratak 2006., kad je imala 49 godina, na travnjak Wimbledona gdje je osvojila još jedan grand slam naslov, uvršten je među deset najvećih trenutaka u povijesti tog turnira, a i najstarija je tenisačica kojoj je takvo što uspjelo. Ljubavni joj život nije pratio sportske uspjehe - njezine dvije dugogodišnje partnerice, prvo Judy Nelson i zatim Toni Layton, na sudu su zahtijevale milijune kao naknadu za “razvod”. Navratilova je trenutačno u vezi s bivšom Miss Sovjetskog Saveza, 36-godišnjom Julijom Lemigovom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:35