StoryEditor
U SUBOTU NA BUNDEK!

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA NA BUNDEKU Građani će naučiti kako štititi divlje životinje u gradovima i kako odgovorno držati kućne ljubimce

U subotu 6. listopada na Bundeku će se obilježiti Međunarodni dan zaštite životinja. Edukativno-zabavni program će trajati od 10 do 16 sati, a u njemu će, među ostalima, sudjelovati i Zoološki vrt grada Zagreba, Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba i Životinjski kutak.

Njihovi će edukatori građane podučavati kako štititi divlje životinje u gradovima te što podrazumijeva odgovorno držanje kućnih ljubimaca.

U sklopu velike međunarodne kampanje „Vratimo divljinu“ kojom se potiče očuvanje biološke raznolikosti u urbanim područjima, Zoološki vrt grada Zagreba pokrenuo je projekt „Siguran let – edukacija o sprječavanju kolizije divljih vrsta ptica sa staklenim površinama“. Naime, milijuni ptica svake godine diljem svijeta ugibaju zbog udarca u objekte koje su stvorili ljudi. Ptice se najčešće sudaraju sa staklenim površinama jer u letu ne vide razliku između stvarnosti i odraza u staklu. Iako većina njih preživi taj udarac, mnoge ptice na posljetku ugibaju zbog ozljeda, gubitka snage i izloženosti predatorima.

 

Edukatori Zoološkog vrta građanima će pojasniti kako to spriječiti. Upoznat će ih i s drugim divljim životinjama koje iako su rijetko vidljive, žive u našem susjedstvu. To su lisice, zmije, ježevi, žabe, šišmiši… Posjetitelji će moći naučiti i kako za neke životinjske vrste izraditi kućice i hranilice.

Održavanjem biološke raznolikosti na balkonima i terasama te u vrtovima i parkovima grada stvara se Zelena mreža.

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba građane će na Bundeku upoznati s nekoliko pasa koji novi dom čekaju u Dumovcu. Djeca će moći oslikati lica i uključiti se u zanimljive radionice.

 

Pod vodstvom edukatora Životinjskog kutka izrađivat će životinje od plastelina, bojiti crteže pasa i mačaka te provjeriti znanje o držanju kućnih ljubimaca uz edukativnu vreću i posebne radne listiće.

Međunarodni dan zaštite životinja na Bundeku organizira Grad Zagreb. Događaj završava nastupom tamburaškog sastava Gazde koji počinje u 14 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 03:51