PRESELJENJE

MEDVJEDI KOJI SU BILI DRŽANI U ZATOČENIŠTVU PRIVATNIH KAVEZA DOBILI NOVI DOM Suzan i Bruno stigli u Kuterevo, sudbina Macolinih meda još nije poznata

 
 Promo DIRH

Medvjedica Suzan i medvjed Bruno jedni su od posljednjih preostalih medvjeda koji su, protivno Zakonu o zaštiti životinja, bili držani u zatočeništvu privatnih osoba. Iz Državnog su inspektorata potvrdili da se medvjedi dobro osjećaju u novim uvjetima i da je preseljenje prošlo bez velikih problema.

- Dana 11. srpnja 2019. godine medvjedica Suzan iz Markovca Našičkog i medvjed Bruno iz Cerne uspješno su premješteni u Sklonište za životinje – Velebitska udruga ‘Vuk’ Kuterevo. Na navedenoj lokaciji medvjedica Suzan smještena je na 1.500 m2, a medvjed Bruno na 1.000 m2 - javljaju iz Inspektorata. Treba napomenuti da se prethodni životni prostor ova dva medvjeda protezao na kavez od jedva 30 m2.

Prema Zakonu o zaštiti životinja zabranjuje se držanje medvjeda u zatočeništvu, osim u zoološkim vrtovima i skloništima.

DIRH
Stara lokacija

Stručnjaci iz Zoološkog vrta Grada Zagreba, Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstavnik nevladine udruge Vier Pfoten (Four paws) prethodno su obavili procjenu zdravstvenog statusa životinja zbog sigurnog prijevoza te su dogovorene i aktivnosti vezane za mjere provedbe zbrinjavanja medvjeda u Republici Hrvatskoj u smislu:

• mjera predostrožnosti u svrhu preseljenja i daljnje skrbi,

• razmatranja provedbenih mjera u svrhu preseljenja i daljnje skrbi,

• koordinacije uključenih službi,

• osiguravanja tehničkih uvjeta u svrhu preseljenja i daljnje skrbi te

• mjera financiranja.

DIRH
Premještanje medvjeda

- Od strane veterinarske inspekcije Držanog inspektorata provedeni su nadzori u svrhu utvrđivanja svih medvjeda koji žive u neodobrenim objektima u Republici Hrvatskoj kako bi se osiguralo njihovo preseljenje - naglasili su iz DIRH-a.

Napomenuli su također da je za preostala dva mužjaka smeđeg medvjeda (medvjed Brundo i medvjed Mrki, oba starosti 13 godina, kastrirana i mikročipirana, koje je 2007. godine posjednik dobio od lovačkog društva kao mladunčad te ih je othranio) koji se nalaze u Korenici, postupak zbrinjavanja na propisan način u tijeku te im nije ugroženo zdravlje i dobrobit.

DIRH
Nova lokacija - Kuterevo

Vjerojatno najpoznatiji slučaj privatno zbrinutih medvjeda, onaj ličkog poduzetnika Željka Oreškovića Macole još nije riješen. Naime, dok su Ministarstvo i Državni inspektorat za Hinu u svibnju potvrdili da je postupak za rješavanje te situacije u tijeku, Macola je za Jutarnji list rekao da je još prošle godine podnio zahtjev za osnivanje privatnog zoološkog vrta.

- Još lani sam podnio zahtjev za osnivanje privatnog zoološkog vrta i zatražio da mi nadležne službe objasne koje sve uvjete trebam zadovoljiti kako bih osnovao svoj privatni zoološki vrt umjesto sadašnje ‘zbirke životinja’ - rekao je.

DIRH
Nova lokacija - Kuterevo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:48