StoryEditor
LIJEPE VIJESTI IZ ZOO-a

MEDVJEDIĆ MATIJA DOBRO SE RAZVIJA I SVE SE VIŠE KREĆE, ZA PRVE ŠETNJE DOBIO JE VEĆI PROSTOR 'Stigao nam je sa svega 2,4 kilograma, a sada je bucmast'

 
 Zoološki vrt Grada Zagreba

Medvjedić Matija dobro se razvija i sve se više kreće, pa je za prve ozbiljnije šetnje u oporavilištu zagrebačkog Zoološkog vrta dobio i nešto veći prostor, doznaje se u petak u ZOO-u.

"Medvjedić trenutno teži 5,1 kilogram, što znači da je u protekla četiri tjedna, koliko se brinemo o njemu, više nego udvostručio težinu s kojom je pronađen. Stigao nam je sa svega 2,4 kilograma, a sada je simpatičan bucmasti medvjedić", izjavio je Hini ravnatelj Zoološkog vrta Damir Skok.

Trenutno ga hrane svaka tri do četiri sata, popije više mlijeka nego prije, a uskoro će prestati koristiti bočicu. "Kako bismo ga potaknuli na razvoj lizanja, počeli smo nakon hranjenja bočicom pred njega stavljati posudicu s malo mlijeka. Za sada to mlijeko samo znatiželjno njuška", kaže ravnatelj ZOO-a.

Medvjedićevo sve spretnije kretanje i sve veća znatiželja potvrđuju da se dobro razvija, ističe Skok dodajući kako će Matija u oporavilištu zagrebačkog Zoološkog vrta ostati do daljnjega.

Stručno povjerenstvo, u koje je uključen niz institucija, odlučit će o njegovoj budućnosti, to jest je li moguć njegov povratak u prirodu.

U ZOO-u tvrde kako rade sve što mogu da se medvjedić ne navikne na ljude, ali dosadašnja iskustva stručnjaka kažu da se medvjedi, za razliku od nekih drugih životinja, teško vraćaju u prirodu.

"Pred stručnim djelatnicima Zoološkog vrta sigurno je još nekoliko mjeseci intenzivne brige za Matiju", napominje Skok.

Medvjedić je pronađen krajem veljače nasred ceste kraj Vrbovskog, nakon čega je smješten u oporavilište zagrebačkog ZOO-a, gdje je dobio ime Matija. O njemu se brine nekoliko stručnjaka po posebnom protokolu, kako bi se što manje navikavao na prisutnost ljudi.

Prijatelji životinja apelirali su na Ministarstvo poljoprivrede da ne dozvoli pripitomljavanje medvjedića jer njemu nije mjesto u zoološkom vrtu, nego u prirodi ili utočištu za medvjede u Kuterevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2020 03:26